REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atsargiai valydama ir kartu smalsaudama ištikima Panevėžio Švento Petro ir Povilo bažnyčios parapijietė nekantriai laukia ir ruošiasi naujos prakartėlės atidarymo šventei.

Atsargiai valydama ir kartu smalsaudama ištikima Panevėžio Švento Petro ir Povilo bažnyčios parapijietė nekantriai laukia ir ruošiasi naujos prakartėlės atidarymo šventei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visas parodomas gyvenimas anų laikų. Tiesiog tu įsivaizduoji, kaip ten gyveno žmonės, ir labai skirtingai viskas ir labai gražu, tiesiog nuostabu, man tai trūksta žodžių“, - reginiu gėrisi parapijietė Janė.

REKLAMA

Kad šiemet panevėžiečiai visos Lietuvos tikinčiuosius tikisi nustebinti tikra itališka prakartėle, neabejoja ir pats bažnyčios klebonas. Mat kūrinys – tikrų tikriausio italų meistro, Neapolyje kuriančio prakartėles.

„Pabandžiau  internete paieškoti, įvedžiau frazes „prakartėlė", „Neapolis" – nieko. Meta picą iš Neapolio, metą duoną iš Neapolio, bet prakartėlės iš Neapolio nėra“, - pasakoja Šv.Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Romualdas Zdanys.

REKLAMA
REKLAMA

Iš Italijos atkeliavusi neapolietiško stiliaus prakartėlė 2-iejų metrų ilgio ir daugiau kaip metro aukščio. Kaip pasakoja pats prakartėlės meistras, miniatiūra atspindi 19 amžiaus Neapolio miesto gyvenimo fragmentus.

Štai dvi balkone sėdinčios italės žaidžia populiarų skaičių žaidimą, namuose jaukiai vakaroja šeimos, kalvis mojuoja kūju, kažkas gamina mocarelos sūrį, kepą duoną ar picą. Šalia kūdikėlio Jėzaus, gulinčio ėdžiose, pavaizduota net vyno užeiga. Dalis figūrėlių juda, net padarytas miniatiūrinis vandens šaltinis, kur iš tiesų čiurlena vanduo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tokios prakartėlės labai populiarios pas mus Neapolyje. Nes jos tikros neapolietiškos, būtent tokiomis prieš Kalėdas dabinasi visa Italija. Nes iš čia – Neapolio – yra iš tiesų tikrosios prakartėlių šaknys“, - pasakoja prakartėlių meistas iš Italijos Karmino Napos.

Prakartėlėje iš viso įkurdinta beveik 100 skirtingų žmonių figūrėlių, net geras pusšimtis gyvūnų. O kiek dar sukurtų namų apyvokos daiktų, įvairių rakandų ir net maisto produktų, italas nė neskaičiavo. Bažnyčios klebonas meistro darbu ypač džiaugiasi ir giria.

REKLAMA

Daugeliui panevėžiečių jau įprasta kartu su dvasininku bažnyčioje neretai matyti ir mylimiausius jo augintinius. Kad klebonas ypač myli šunis, pastebėjo ir meistras.   

Auksarankiui sumeistrauti prakartėlę prireikė daugiau kaip 2 mėnesių, tačiau italas džiaugiasi, kad spėjo ją padaryti iki šių Kalėdų. Prakartėlę klebonas dar ketina vizualizuoti – miesteliui įrengti kalvą ir lemputėmis padabintą dangų. Na, o konservatyvesniems parapijiečiams be šios prakartėlės bus įrengta ir tradicinė - su kūdikėlio Jėzaus gimimo tvartelyje scena.  Abi prakartėlės visuomenei bus atidengtos prieš pat Kalėdas, tik itališka veiks kiek ilgiau - iki vasario mėnesio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų