REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiais metais Lietuvos ekonomika nors ir dėl įvairių geopolitinių situacijų negalėjo parodyti pačių geriausių rezultatų, tačiau skųstis negalime, nes atlyginimai augo, socialinė gyventojų padėtis gerėjo. Tad, tokie metai mūsų laukia ateityje?

Šiais metais Lietuvos ekonomika nors ir dėl įvairių geopolitinių situacijų negalėjo parodyti pačių geriausių rezultatų, tačiau skųstis negalime, nes atlyginimai augo, socialinė gyventojų padėtis gerėjo. Tad, tokie metai mūsų laukia ateityje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nordea“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas teigia galintis lažintis, kad Lietuvos ekonomika augs sparčiausiai Baltijos šalyse ir pasieks apie 4 procentų augimą.

REKLAMA

„Lietuvos ekonomikos augimą 2015 metais „subjaurojo“ Rusija. Tačiau eksporto į Rusiją dalis jau nukrito nuo 20-25 proc. iki vos 11 proc. 2015 metų rugsėjo mėnesį. Tad neigiamas Rusijos poveikis bet kuriuo atveju bus žymiai mažesnis. Be to, eksportas į kitas valstybes auga gana sparčiai, tad eksportas 2016 metais nebebus ekonomikos augimo stabdys“, - tikina ekonomistas.

Ž. Mauricas tai pat mano, kad po ilgos pertraukos sulaukėme investicijų augimo: investicijų ir BVP santykis Lietuvoje pirmą kartą po 2008 m. krizės tapo didesnis nei ES vidurkis. Be to, sparčiausiai investicijos auga ne į nekilnojamą turtą, o į mašinas ir įrenginius.

REKLAMA
REKLAMA

„Diržų veržimosi periodas baigėsi, o prie to prisideda ir priešrinkiminis dosnumas. Kalbant apie atlyginimus, tai vidutinis darbo užmokestis toliau augs apie 6 proc. ir mažės nedarbo lygis, tad vidaus vartojimo lokomotyvas judės pirmyn“, - teigia ekonomistas.

„Danske Bank“ analitikas Rokas Grajauskas prognozuoja, kad ekonomika augs, ne taip greitai, kaip anksčiau galėjome tikėtis. Iš dalies vis dar dėl to blėstančio, bet vis dar išliksiančio Rusijos ekonomikos sulėtėjimo.

„Kalbant apie šiuos metus, tai dėl Rusijos embargo ir NVS valstybių ekonomikų sulėtėjimo, mūsų augimas bus gana lėtas 1,8 proc. šiais metais. Kitais metais Rusijos ekonomika neatsigaus ir augimas bus arti nulio, tad per eksporto kanalą mums vis dar tai jausis. Aišku teigiamas dalykas yra tai, kad euro zona atsigauna ir mūsų eksportas į ją ir į Skandinavijos šalis didėja. Tai kalbant apie išorinę aplinką, tai situacija nėra bloga ir mūsų bendras eksportas šiek tiek atsities“, - tikina pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Grajauskas teigia, kad vidaus paklausa iškils pagrindiniu ekonomikos varikliu. Jo manymu, vartojimas toliau ženkliai augs, o pagrindinė to priežastis bus įsibėgėjantis atlyginimų augimas. Šiais metais atlyginimai augo apie 5 procentus, o kitais metais tikimasi 4-5 proc. augimo. Tad gyventojams tai bus gerai – atlyginimai augs, o stalai bus nukrauti valgiais.

„Kalbant apie investicijas, tai tokio spartaus augimo kaip šiemet neturėtų būti, vien tik dėl to, kad mūsų biudžete mažiau numatyta lėšų investicijoms. Taip pat kitais metais turėsime mažiau struktūrinės paramos iš Europos sąjungos, kuri turėtų atsistatyti 2017 metais. Tai pat sulėtės ir statybų rinka dėl daugiabučių renovacijos programos sulėtėjimo“, - dėsto ekonomistas.

REKLAMA

Pasak analitiko didžiausią nerimą kelia tai, kad atlyginimai vis labiau ribos mūsų verslo konkurencingumą, kadangi mes esame labai eksportuojanti šalis, kur eksportas sudaro apie 80 porc. nuo bendro vidaus produkto.

„Bendrai kalbant, atlyginimai bus geresni, degalai neturėtų brangti, nes naftos kainų augimo mes neprognozuojam. Tačiau infliacija paspartės, nes jei žmonės daugiau uždirba, tai daugiau išleidžia ir kyla kainos. Tai tas realaus atlyginimo augimas ne bus toks didelis kaip šiemet, nes augs ir kainos ir jos suvalgys dalį atlyginimų. Tad realus darbo užmokestis kils apie 4 proc.“, - tikina R. Grajauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų