REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Jau daugiau negu 9 tūkst. žmonių žuvo Ukrainoje nuo separatistinio konflikto pradžios, trečiadienį paskelbė Jungtinės Tautos, perspėdamos, kad netgi aprimus kautynėms milijonai gyventojų tebėra patekę į keblią padėtį.

REKLAMA
REKLAMA

 

Paskelbęs savo naujausią ataskaitą apie padėtį Ukrainoje, JT žmogaus teisių biuras nurodė, kad nuo rugpjūčio 16-osios iki lapkričio 15-osios konflikto zonose Ukrainos rytuose žuvo 47 civiliai, o dar 131 buvo sužeistas. Šie skaičiai buvo aiškiai mažesni negu užfiksuoti per ankstesnį trijų mėnesių laikotarpį.

REKLAMA

Kita vertus, iš viso bent 9 098 žmonės – civiliai, kariai ir sukarintų grupių nariai – žuvo nuo šio konflikto pradžios 2014 metų balandžio viduryje iki praeito mėnesio vidurio, o dar mažiausiai 20 732 žmonės buvo sužeisti, sakoma JT ataskaitoje.

Vertinant laikotarpį nuo rugpjūčio vidurio, 52 proc. žmonių žūties atvejų priežastis buvo sausumos minos arba kitų sprogstamieji užtaisai, nurodoma dokumente, kuriame taip pat pabrėžiama „būtinybė atlikti didelio masto išminavimą ir informavimą apie minas abipus kontaktinės linijos“.

REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos nepaprastųjų situacijų ministerija praeitą mėnesį nurodė, kad separatistinėse Donecko ir Luhansko srityse, kurios anksčiau buvo svarbūs šalies sunkiosios pramonės centrai, neutralizavo daugiau negu 44 tūkst. minų.

Tačiau kariaujančioms pusėms ir užsienio stebėtojams buvo sunku pasakyti, kiek dar yra likę nepašalintų užtaisų.

JT žmogaus teisių biuras perspėjo, kad „išlieka didelis susirūpinimas dėl žmogaus teisių“ padėties tame regione ir kad Ukrainos rytuose „tęsiasi nebaudžiamumas, kankinimai ir nesilaikoma įstatymų viršenybės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ataskaitoje sakoma, kad separatistų tvirtovėse Donecke bei Luhanske ginkluotų grupuočių kontroliuojamose teritorijose civiliai vis dar susiduria su dideliais žmogaus teisių pažeidimais, tokiais kaip žudymai, priverstinis darbas ir turto prievartavimas, o vyriausybės pajėgos kaltinamos nepagrįstu ir slaptu kalinimu.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra'adas Al Husseinas priminė visoms konflikto šalims, kad jos gali būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn dėl žmogaus teisių pažeidimų savo kontroliuojamose teritorijose.

REKLAMA

JT ataskaitoje pabrėžiama, kad „amnestija negali būti suteikta asmenims, atsakingiems už karo nusikaltimus, nusikaltimus žmoniškumui ir sunkius žmogaus teisių pažeidimus, įskaitant grupines egzekucijas, kankinimus arba panašų žiaurų, nežmonišką arba žeminantį elgesį, taip pat priverstinius dingimus“.

Kad būtų pasiekta tvari taika, visos konflikto šalys privalo visiškai įgyvendinti Minsko susitarimus, pridūrė JT žmogaus teisių biuras.

Tačiau dokumente perspėjama, kad užsieniečių kovotojų, tarp jų atpažintų Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių, besitęsiantis dalyvavimas, taip pat tolesnis sunkiosios ir modernios ginkluotės gabenimas iš Rusijos Federacijos bei Ukrainos vyriausybės nesugebėjimas užtikrinti veiksmingos sienos kontrolės su Rusija tebėra didelės kliūtys, trukdančios įgyvendinti taikos susitarimus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų