REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
74
Kriminalistinių tyrimų centras (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Daugelis mūsų yra matę bent keletą kriminalinio pobūdžio filmų ar serialų, kuriuose yra atliekami sudėtingiausi tyrimai, padedantys atskleisti sunkiausius nusikaltimus. Nors tai, ką matome ekranuose yra aktorių vaidyba, tačiau toli gražu ne visos scenos yra laužtos iš piršto.

74

Daugelis mūsų yra matę bent keletą kriminalinio pobūdžio filmų ar serialų, kuriuose yra atliekami sudėtingiausi tyrimai, padedantys atskleisti sunkiausius nusikaltimus. Nors tai, ką matome ekranuose yra aktorių vaidyba, tačiau toli gražu ne visos scenos yra laužtos iš piršto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atmetus dramatiškus vaidybinius epizodus ten galime pamatyti ir tai, kas iš tikrųjų vyksta realiame gyvenime. O kad būtų dar konkrečiau, naujienų ir pramogų portalas tv3.lt apsilankė Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centre (LPKTC).

REKLAMA

Šio centro vadovas Genrikas Nedveckis papasakojo ne tik apie tyrimus, kurios tenka atlikti, bet ir aprodė naudojamą įrangą, kuri šiais laikais padeda išnarplioti net ir beviltiškai sudėtingus nusikaltimus. Bet apie viską iš eilės.

„Prakalbina“ įkalčius

„Sunku keliais žodžiais apibūdinti mūsų centro veiklą. Esame specializuota policijos įstaiga, kuri „prakalbina įkalčius“. Atlikdami įvairiausius laboratorinius tyrimus bandome atsakyti į tyrėjų iškeltus klausimus. Dažniausiai tenka identifikuoti asmenį, sumodeliuoti nusikaltimo scenarijų. Todėl itin svarbu, kad nusikaltimo vietoje būtų tinkamai surinkti įkalčiai“, - pasakojo G. Nedveckis.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šio centro darbuotojai dažniausia dalyvauja tik sunkių ir labai sunkių nusikaltimų tyrimuose, kur jau nepakanka vien regionuose turimų pajėgų. Todėl dažniausia atliekami tyrimai nužudymų, išžaginimų, ginkluotų plėšimų tyrimuose.

„Atkreipsiu dėmesį, kad mūsų atlikti tyrimai ir pateiktos išvados automatiškai netampa įrodymais. Tik teismas sprendžia, ar pripažinti surinktus duomenis kaip įrodymus. Iš kitos pusės yra net 38 akredituoti tyrimų metodai, kurie teismuose abejonių įprastai nesukelia“, - pridūrė G. Nedveckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įrodymais virsta ir smulkmenos

Paaiškėjo, kad įvykio vietoje reikšmingu tyrimui įkalčiu gali tapti net ir menkiausios smulkmenos. „Nusikaltimo vietoje bet kokia detalė gali padėti nustatyti įtariamąjį bei išaiškinti nusikaltimą. Tai gali būti batų įspaudai, mikro plaušeliai nuo drabužių, kvapai, seilės ir kt. Nusikaltimo vietoje yra galimybė „uždaryti“ kvapus, kuriuos vėliau galima palyginti su sulaikyto įtariamojo kvapu. Tam naudojami specialiai apmokyti policijos šunys“, - pasakojo G. Nedveckis.

Specialistas atskleidė, kad įtariamųjų tapatybė yra nustatoma ir pagal garsų bei veidų tyrimus. Tam naudojamos specialios kompiuterinės programos. Verta paminėti, kad tiriant vieną nusikaltimą dažnai yra atliekami net keli laboratoriniai tyrimai. Vėliau jų visuma yra vertinama tyrėjų.

REKLAMA

Dažniausia Kriminalistinių tyrimų centre atliekami rankų pirštų antspaudų, DNR, narkotinių-psichotropinių medžiagų, automobilių identifikavimo tyrimai. „Nuo šių metų itin padaugėjo dokumentų tyrimų. Pagrindinės užduotys buvo susijusios su padirbtais eurais. Palyginus su ankstesniais metais, tokių tyrimų skaičius padidėjo kelis kartus. Bet tas nestebina. Netiesiogiai vyksta nuolatinė gėrio ir blogio „konkurencija“. Kartais pavyksta užbėgti nusikaltimams už akių, o kitais atvejais tenka „vytis“ nusikaltėlius. Jie taip pat nesnaudžia“, - teigė LPKTC vadovas.

REKLAMA

Bando sunaikinti įkalčius

Kriminalistinių tyrimų centras buvo įkurtas dar 1927 m. vasario 1-ąją. Ši data, anot G. Nedveckio, yra laikoma oficialiu KTC gimtadieniu. Maža to, net 36-erius metus šiame centre dirbančiam tv3.lt pašnekovui nesunku palyginti, kaip tyrimai buvo atliekami prieš kelis dešimtmečius ir šiais laikais.

„Kol nebuvo pažangių informacinių technologijų, daug kas priklausė nuo žmogiškojo faktoriaus. Tuos pačius pirštų antspaudus lygindavome akimis. Dabar viskas atliekama kompiuteriais. Pirmasis kompiuteris centre atsirado 1985-siais. Galima drąsiai teigti, kad per keletą dešimtmečių įvyko perversmas kriminalistinių tyrimų srityje. Jei tam tikri tyrimai anksčiau buvo atliekami keletą dienų, tai dabar tą patį darbą galima padaryti per keletą minučių. Dauguma metodikų išliko, tačiau priemonės pagreitino procesus“, - pasakojo G. Nedveckis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Technologijų svarbą patvirtina įvykio vietoje rastų kompiuterių bei laikmenų tyrimai. Tai būna itin svarbu narpliojant pedofilijos ar pornografijos bylas. Failų atstatymo galimybės iš tikrųjų stulbina. Vienas šio centro specialistas pasakojo, kad pavyko „ištraukti“ itin svarbios informacijos iš tris kartus suformatuoto bei keturis kartus perinstaliuoto kompiuterio. Net ir po tokių bandymų sunaikinti įkalčius, specialistams pavyko surasti tyrimui reikšmingą per programą „Skype“ vykusio susirašinėjimo fragmentą.

Su informacinių technologijų tyrimais dirbantis specialistas atskleidė, kad viena pagrindinių užduočių būna „nulaužti“ prisijungimus: „Įprastai tokia užduotis nėra sudėtinga. Tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad nusikaltėliai taip pat yra apsišvietę. Ypač pedofilai ypatingai stengiasi apsaugoti savo kompiuteriuose esantį turinį.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų