REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1990-ųjų viduryje, kai Paryžiuje sprogo ekstremistų padėtos bombos ir teroristai pradėjo vykti į Jungtinę Karalystę, vieninteliai asmenys, suvokę, jog tai yra smurto ciklo pradžia, buvo patys teroristai. Praėjus 20 metų smurtas ne tik nenyksta – kyla vis žiauresnės jo bangos.

REKLAMA
REKLAMA

Ką galima pasakyti apie „Islamo valstybės“ keliamą grėsmę? Atsakymas: tai labai komplikuota grėsmė. Ir jai pašalinti nėra jokio stebuklingo būdo. Tačiau yra tuzinai skirtingų būdų, kurie, taikomi po vieną, turi minimalų poveikį, tačiau taikomi visi kartu leidžia išspręsti problemą. Daugelis jų, tokie kaip diplomatija, regione esančių konfliktų sprendimas ir humanitarinė pagalba sirams pastaruoju metu, deja, sulaukia kur kas mažesnio dėmesio, nei, pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos sprendimas prisijungti prie kovos su „Islamo valstybe“ iš oro, rašo theguardian.com.

REKLAMA

1. Nužudyti kalifą

Abu Bakras al Baghdadis, kuris paskelbė save „kalifu“, yra vienas pagrindinių Vakarų ir kitų su teroristais kovojančiųjų šalių taikinių. Taigi, belieka pasirinkti tinkamą atakos strategija. Jei prisiminsime kovą su „Al-Qaeda“, tai svarbiausias vaidmuo teko dronams ir specialiųjų pajėgų reidams. Abu Bakro al Baghdadi mirtis būtų didžiulė žala organizacijai. Ir nors jį kaip ir bet ką kitą pakeisti, žinoma, įmanoma, tai būtų kurį laiką veikiantis trikdis. Galbūt net būtų galima tikėtis vidinės teroristų kovos dėl valdžios ir fragmentacijos. Spėjama, kad lyderio mirtis mažų mažiausiai sulėtintų „Islamo valstybės“ veiklos tempą. Nors teroristai tai galėtų pateikti kaip dar vieną sunkų išbandymą, vis tik norintiems prisijungti prie teroristų tai nebūtų labai patraukli perspektyva. Tačiau reikia pripažinti, kad „kalifo“ pašalinimas gali turėti neprognozuojamų pasekmių. Osamos bin Ladeno mirtis buvo įvertinta kaip vinis į „Al-Qaeda“ karstą ir teroristų pavojaus Vakarams mažėjimas. Tačiau situacija vėl pasikeitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų