REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino neinformavęs prezidentės Dalios Grybauskaitės apie pradėtą Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformą, kai ministras Saulius Skvernelis pateikė jam medžiagą apie negeroves tarnyboje.

Premjeras Algirdas Butkevičius patvirtino neinformavęs prezidentės Dalios Grybauskaitės apie pradėtą Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformą, kai ministras Saulius Skvernelis pateikė jam medžiagą apie negeroves tarnyboje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai premjeras ketvirtadienį sakė per Vyriausybės valandą Seime. Premjeras argumentavo, kad tai esanti vykdomosios valdžios kompetencija, todėl prezidentei jis atskirai ir nepranešęs.

REKLAMA

„Birželio mėnesį buvo pateikta visa medžiaga ir buvo priimtas sprendimas, kad reikia didelės reformos. Vidaus reikalų ministrui suteikta teisė tikrai šitą tarnybą pertvarkyti. Jis suderino su manimi, kad pirmiausia turi būti atleistas vadovas, ir jis tų žygių ėmėsi. Mano yra raštiškas pavedimas vidaus reikalų ministrui ir Valstybės saugumo departamento vadovui atlikti išsamų tyrimą ir pateikti informaciją. (...) O prezidentės aš neinformavau, nes tai yra vykdomosios valdžios darbas“, - sakė premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentė D.Grybauskaitė ketvirtadienį paskelbtame interviu sukritikavo VST vadą Ričardą Pocių, sakydama, kad apie netvarką ir nelojalumą valstybei prabilęs pareigūnas turėtų spręsti problemas, užuot rengęs „televizinius spektaklius“. Interviu LRT radijui ketvirtadienį šalies vadovė perspėjo nerengti „raganų medžioklės“, ir atkreipė dėmesį į vidaus reikalų ministro S.Skvernelio atsakomybę.

„Pirmiausia turime žinoti faktus, ar tikrai yra tokių taip vadinamų nelojalių valstybei. Jei yra, tai labai keista, kad beveik pusę metų dirbantis VST vadas sugeba kovoti arba valyti sistemą tik televizijos ekranuose, ką gi jis veikė tuos šešis mėnesius? Jis tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui, ką gi veikė ministras, jau visus metus dirbantis šioje sistemoje?“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Statutiniai pareigūnai turi dirbti ir sąžiningai, ir dorai, ir užtikrinti valstybės saugumą, o ne vaikščioti ir rengti televizinius spektaklius. Tai būtų tokia reakcija ir vertinimas, ypač VST vadovo pasirodymo per šiuos šešis mėnesius“, - teigė D.Grybauskaitė.

VST vadas pulkininkas R.Pocius šią savaitę portale delfi.lt paskelbtame interviu teigė, kad tarnyboje „yra nelojalių tarnybai, nelojalių valstybei žmonių“, kurių dalis „karo atveju ginklus atsuks prieš mus“. Jis sakė, kad vadovaujant pirmtakui Sergejui Madalovui tarnyboje viskas buvo „grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais, ir visa tai turi politinę priedangą bei gražią paradinę pusę“.

REKLAMA

S.Madalovas jam metamus kaltinimus neigia ir piktinasi kalbomis apie pareigūnų nelojalumą, sakydamas, kad tai „įžeidimas visam kolektyvui“. Priekaištus dėl netinkamos įrangos jis atrėmė sakydamas, kad būdamas karininkas negalėjo šantažuoti valstybės.

Liepos 6-ąją S.Madalovą prezidentė apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, kad buvęs VST vadas S.Madalovas  pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų