REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
27
Kruvinas išpuolis Kalifornijoje (nuotr. SCANPIX)

Gerai ginkluoti vyras ir moteris trečiadienį buvo nukauti per susišaudymą su policija po to, kai jie nužudė bent 14 žmonių per vieną kalėdinį vakarėlį Kalifornijoje, nurodė pareigūnai.

27

Gerai ginkluoti vyras ir moteris trečiadienį buvo nukauti per susišaudymą su policija po to, kai jie nužudė bent 14 žmonių per vieną kalėdinį vakarėlį Kalifornijoje, nurodė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija nurodė, kad nukauti užpuolikai yra 28 metų Syedas Farookas, vieno vietos apygardos departamento darbuotojas, ir 27 metų Tashfeen Malik, kurios pilietybė dar nežinoma. Pasak pareigūnų, jiedu buvo susituokę arba susižadėję.

REKLAMA

Be 14 žuvusiųjų, dar bent 17 žmonių buvo sužeisti, o 10 būklė buvo kritinė. Kol kas neskelbiama jokių detalių apie aukų tapatybę, nors policija nurodė, kad tarp jų tikriausiai nebuvo vaikų.

Didžiausios masinės šaudynės Jungtinėse Valstijose per pastaruosius trejus metus išprovokavo piktus prezidento Baracko Obamos komentarus: šalies vadovas dar kartą paragino Kongresą sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymus, siekiant pažaboti smurto spiralę.

REKLAMA
REKLAMA

San Bernardino policijos vadas Jarrodas Burguanas patvirtino, kad abu įtariamieji yra nukauti ir kad policija nebemano, kad toje atakoje dalyvavo trečias įtariamasis, kaip buvo anksčiau skelbta.

Užpuolikų taikiniu tapo metų pabaigos vakarėlis socialinių paslaugų San Bernardino mieste, esančiame už maždaug valandos kelio į rytus nuo Los Andželo.

„Kol kas motyvo nežinome, – sakė policijos vadas. – Neatmetame terorizmo.“

Federalinio tyrimų biuro (FTB) Los Andželo biuro direktoriaus pavaduotojas Davidas Bowdichas irgi sakė, jog pareigūnai neatmeta teroro išpuolio versijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vis dar nesu linkęs to sakyti, kol dar tiksliai nežinome“, – jis sakė žurnalistams.

Keliavo į Saudo Arabiją

Pasak J.Burguano, S.Farookas buvo aplinkos medicinos inspektorius, penkerius metus dirbęs apygardos sveikatos apsaugos departamente.

Jis kartu su T.Malik, vilkėdami į kariškas uniformas panašią taktinę aprangą ir ginkluoti automatais bei pusiau automatiniais pistoletais, įsiveržė į salę ir paleido ugnį į žmones. Tą salę vakarėliui išnuomojo pelno nesiekianti organizacija „Inland Regional Center“, teikianti paslaugas sutrikusio vystymosi žmonėms.

REKLAMA

J.Burguanas sakė, kad S.Farookas dalyvavo kalėdiniame vakarėlyje, organizuotame sveikatos apsaugos departamento, ir vėliau iš jo išėjo, veikiausiai kilus ginčui, bet praėjus nedaug laiko grįžo kartu su T.Malik.

„Sprendžiant iš to, kaip jie buvo pasiruošę, galima manyti, kad tai buvo vienaip arba kitaip (iš anksto) suplanuota, – aiškino pareigūnas. – Nemanau, kad jie tiesiog nubėgo namo, persirengė taktine apranga ir sugrįžo, akimirksniu apsisprendę.“

Pasak policijos vado, užpuolikai nusikaltimo vietoje paliko sprogstamųjų užtaisų, kurie buvo neutralizuoti pareigūnų tik praėjus kelioms valandoms po šaudynių.

REKLAMA

Amerikos ir islamo ryšių tarybos vykdomasis direktorius Hussamas Ayloushas sakė, kad ta pora paliko savo kūdikį artimiesiems trečiadienio rytą, bet nebegrįžo jo pasiimti.

Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai pavakare surengė reidą viename gyvenamajame komplekse netoli išpuolio vietos esančiame Redlandso mieste, kur įtariamieji buvo pastebėti prieš prasidedant policijos gaudynėms, kurios baigėsi susišaudymu už kelių kilometrų nuo atakos vietos.

Amerikos ir islamo santykių tarybos (CAIR) Kalifornijos padalinys pasmerkė tas žudynes, o S.Farooko svainis Farhanas Khanas sakė nenumanantis, kad paskatino šį kraujo praliejimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu sukrėstas, kad galėjo nutikti kažkas tokio“, – pastebimai sukrėstas F.Khanas sakė per CAIR organizuotą spaudos konferenciją.

Dienraštis „The Los Angeles Times“ citavo kai kuriuos S.Farooko bendradarbius, kurie sakė, kad jis anksčiau buvo išvykęs į Saudo Arabiją ir grįžo iš ten su nauja žmona. Jiedu augino šešių mėnesių dukrelę ir atrodė kaip „išsipildžiusi amerikietiškoji svajonė“, laikraščiui sakė aplinkos inspektorius Patrickas Baccari, dirbęs viename kabinete su S.Farooku.

„Buvo superbaisu“

Incidento liudininkai pasakojo, kaip užsibarikadavo biuruose ir pasislėpė, kai pasigirdo šūviai.

REKLAMA

Markas Stutte sakė, kad jo dukra dalyvavo tame vakarėlyje, organizuotame apygardos sveikatos apsaugos departamento, ir išsigandusi paskambino jam iš tualeto, kur pasislėpė prasidėjus atakai. Tėvas sakė per tą pokalbį girdėjęs šūvius.

„Tai buvo tikrai, tikrai superbaisu, – M.Stutte verkdamas pasakojo vietos televizijai. – Buvau toli. Niekuo negalėjau jai padėti.“

Kaip nurodo tinklalapis „Mass Shooting Tracker“, šiais metais Jungtinėse Valstijose masinių šaudynių aukomis tapo jau 352 žmonės. Masinės šaudynės ten apibrėžiamos kaip incidentas, per kurį pašaunami keturi arba daugiau žmonių.

Šios šaudynės pagal aukų skaičių yra didžiausios JAV nuo 2012 metų gruodžio 14 dienos, kai vienas jaunuolis nužudė 26 žmones, tarp jų 20 vaikų, Sandi Huko pradinėje mokykloje Konektikuto valstijos mieste Niutaune.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų