REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius gina vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, kuriam prezidentė Dalia Grybauskaitė priekaištauja, esą jis nesirūpino probleminių situacijų Viešojo saugumo taryboje (VST) sprendimu.

Premjeras Algirdas Butkevičius gina vidaus reikalų ministrą Saulių Skvernelį, kuriam prezidentė Dalia Grybauskaitė priekaištauja, esą jis nesirūpino probleminių situacijų Viešojo saugumo taryboje (VST) sprendimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Algirdas Butkevičius pažymi, kad apie situaciją VST jis žinojo jau birželį, o jam pateiktai medžiagai surinkti reikėjo maždaug pusės metų. „Man medžiaga buvo pristatyta iš vidaus reikalų ministro birželį. Aš manau, kad tos medžiagos surinkimas užtruko dar apie pusę metų, nes tai gana stora byla“, - ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A.Butkevičius.

REKLAMA

„Yra schemos nubraižytos, kokie darbuotojai VST, kokias užima pozicijas, kokie jų ryšiai su kitais darbuotojais, visas tos informacijos surinkimas ir sudėliojimas irgi turbūt užtruko kokį pusę metų. Viso kito nenorėčiau komentuoti, nes yra duotas raštiškas pavedimas vidaus reikalų ministrui ir VSD vadovui, kad vis dėlto būtų atliktas išsamus tyrimas, su įrodymais, kas nedirbo, kokia technika įsigyta. Kai bus atliktas tyrimas ir su juo susipažinsiu, galėsiu komentuot plačiai, bet aš manau, kad tas darbas, kuris yra padarytas, jis jau yra pradėtas daugiau kaip prieš metus“, - kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu vertindamas VST vado Ričardo Pociaus pasisakymus žiniasklaidai premjeras sakė, kad „ponas T.Pocius vis dėlto turėjo nuo tam tikrų komentarų susilaikyti, kol nėra baigtas tyrimas“.

Kilus karui, „ginklus atsuks prieš mus“

Prezidentė D.Grybauskaitė sukritikavo VST vadą R.Pocių, sakydama, kad apie netvarką ir nelojalumą valstybei prabilęs pareigūnas turėtų spręsti problemas, užuot rengęs „televizinius spektaklius“. Interviu LRT radijui ketvirtadienį šalies vadovė perspėjo nerengti „raganų medžioklės“, ir atkreipė dėmesį į vidaus reikalų ministro Sauliaus Skvernelio atsakomybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia turime žinoti faktus, ar tikrai yra tokių taip vadinamų nelojalių valstybei. Jei yra, tai labai keista, kad beveik pusę metų dirbantis VST vadas sugeba kovoti arba valyti sistemą tik televizijos ekranuose, ką gi jis veikė tuos šešis mėnesius? Jis tiesiogiai pavaldus vidaus reikalų ministrui, ką gi veikė ministras, jau visus metus dirbantis šioje sistemoje?“, - kalbėjo D.Grybauskaitė.

„Statutiniai pareigūnai turi dirbti ir sąžiningai, ir dorai, ir užtikrinti valstybės saugumą, o ne vaikščioti ir rengti televizinius spektaklius. Tai būtų tokia reakcija ir vertinimas, ypač VST vadovo pasirodymo per šiuos šešis mėnesius“, - teigė D.Grybauskaitė.

REKLAMA

VST vadas pulkininkas R.Pocius šią savaitę žiniasklaidoje paskelbtame interviu teigė, kad tarnyboje „yra nelojalių tarnybai, nelojalių valstybei žmonių“, kurių dalis „karo atveju ginklus atsuks prieš mus“. Jis sakė, kad vadovaujant pirmtakui Sergejui Madalovui tarnyboje viskas buvo „grindžiama šeimynine ir giminės ranga, privačiais interesais ir nelegaliais verslais, ir visa tai turi politinę priedangą bei gražią paradinę pusę“.

S. Madalovą stojo ginti V. Landsbergis

S.Madalovas jam metamus kaltinimus neigia ir piktinasi kalbomis apie pareigūnų nelojalumą, sakydamas, kad tai „įžeidimas visam kolektyvui“. Priekaištus dėl netinkamos įrangos jis atrėmė sakydamas, kad būdamas karininkas negalėjo šantažuoti valstybės.

REKLAMA

Liepos 6-ąją S.Madalovą prezidentė apdovanojo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi.

S.Madalovo pusėn stojo ir pirmasis valstybės vadovas po nepriklausomybės atkūrimo Vytautas Landsbergis, pabrėžęs, kad ne kartą grėsmingose krizėse šalį „gelbėjo būtent S.Madalovo vadovaujama tarnyba, visad pasirodžiusi ištikima Lietuvai“.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) rugsėjį nusprendė, kad buvęs VST vadas S.Madalovas pažeidė įstatymą spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos eigos klausimus. VTEK tyrė vidaus reikalų ministro S.Skvernelio kreipimąsi. Ministerija VTEK nurodė, kad pastaruosius trejus metus S.Madalovas nenusišalino spręsdamas sau artimų asmenų tarnybos klausimus – priiminėjo savo dukrai, anūkui, žentui, žento seseriai, dukterėčiai, dukterėčios dukrai ir dukterėčios sūnui palankius sprendimus: skyrė jiems premijas, suteikė aukštesnes kvalifikacines kategorijas bei tarnybos laipsnius, perkėlė į kitas pareigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų