REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyras, kuriam buvo prognozuota gyventi 18 mėnesių, kanapėmis išsigydė trumposios žarnos vėžį – tokių naujienų internete apstu. Tad kyla mintis – gal iš tikro kanapės – nekaltos žolės, dar galinčios ir pagydyti? Specialistai paaiškina visą tiesą.

Vyras, kuriam buvo prognozuota gyventi 18 mėnesių, kanapėmis išsigydė trumposios žarnos vėžį – tokių naujienų internete apstu. Tad kyla mintis – gal iš tikro kanapės – nekaltos žolės, dar galinčios ir pagydyti? Specialistai paaiškina visą tiesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras sako, kad kanapės jau seniai nebėra tie nekalti natūraliai augantys augalai, atsiradę kažkur prieš 4 tūkst. metų Šiaurės Kinijoje.

REKLAMA

„Kai šnekame apie kanapes, įsivaizduojame augalą. Užmirškit tai. Tai yra visiškai ne tai. Kanapėse esančios medžiagos sintetinamos, ir taip išgaunami narkotikai“, – sako jis.

„Gerasis“ ir „blogasis“ policininkai

R. Badaras pasakoja paprastai: kanapėse yra du pagrindiniai kanabinoidai, kurių vienas turi gydomąsias savybes, o kitas – ardomąsias.

„Blogietis“ tetrahydrocannabinolis (THC) yra „vežantis“ preparatas kanapėse (kurio jose yra iki 2 proc.), o kuklus, tylus ramus arkliukas yra kanabidiolis (CBD), kurio yra žymiai daugiau kanapėse. Kanabidiolis sudaro iki 40 proc. kanapės svorio – tai yra tas kanapių aliejus, kurį spaudžia žemaičiai ir kuris yra labai skanus. Jis remiasi kanabidioliu – natūraliu kanabinoidu, susidarančiu natūraliai augančioje kanapėje“, – pasakoja R. Badaras.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistas sako, kad „gerasis policininkas“ kanabidiolis slopina tą „blogąjį policininką“ THC.

„Tada visi privalumai, kuriuos priskiria kanapėms, yra canabidiolio nuopelnas, o THC yra tik prielipas, kuris nieko gero neduoda, o pliusus bando pasiimti sau“, – teigia R. Badaras, pažymėdamas, kad tose „blogose“ kanapėse, kurias žmonės augina namuose, pavyzdžiui, spintoje, kanabidiolio visiškai nėra.

Didžiausia žala aplinkai

Be to, jis pažymi, kad, nors daugelyje pasaulio šalių kanapės vertinamos kaip lengvas narkotikas, kai kuriose šalyse jos net legalizuotos, šis narkotikas, teigia R. Badaras, išskirtos kaip vienas iš dviejų preparatų, kurių žala aplinkai kartu su alkoholiu yra didesnė nei žala jas vartojant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmonės vartoja kanapes, nes nori kalti sau per smegenis“, – konstatuoja R. Badaras.

Jis taip pat pažymi, kad Lietuvoje auginamose kanapėse nesurenka daugiau 1 proc. THC, nes pas mus šalta – iki dviejų procentų surenka šiltosiose pasaulio šalyse auginamos kanapės.

Nr. 1 Lietuvoje

Lietuvos kriminalinės policijos biuro atstovė Rūta Jašinskienė nurodė, kad per pastarąjį dešimtmetį kanapės Lietuvoje užsiaugino savo vartotojų ratą.

„2014 m. kanapės užėmė beveik pusę visos rinkos (49 proc.). Ar tai yra gerai, ar tai yra blogai, jums spręsti, bet gydytojai mane palaikys, kad yra gerai, jog heroinas – vienas iš labiausiai pavojingų ir žalingų narkotikų, dabar sudaro tik 19 proc. narkotikų rinkos“, – kalbėjo ji.

REKLAMA

2014 m. duomenimis, kokainas sudaro 2 proc., sintetiniai narkotikai – 21 proc. hašišas – 2 proc. , o sintetiniai kanabinoidai – 5 proc. narkotikų rinkos.

„Kanapės yra Nr. 1 Lietuvoje, kaip ir Europoje ir visame pasaulyje. Pastaruoju metu lietuviai netgi vis labiau pamėgo taip vadinamą šiltnamių verslą: jeigu dirbtinėmis sąlygomis auginant kanapes reikia į patalpas, laistymo ir vėdinimo sistemą investuoti, šiltnamio investicija minimali – reikia tik plėvelės ir sėklų“,– sakė specialistė.

R. Jašinskienė pažymi, kad jaunimas pamėgo auginti kanapes ant palangės – taip stengiamasi išvengti santykio su nusikaltėliais.

REKLAMA

Perka per socialinius tinklus

Jaunimas, teigia specialistė, siunčiasi kanapių sėklas internetu, tačiau specialistė pažymi, kad muitinė dažnai tokias siuntas užtinka:

„Čia daug dirbo muitinės kriminalinė tarnyba, kontroliuojanti pašto siuntas, tačiau mūsų siuntų praktika šioje vietoje žiūri įstatymų raidę. Čia dažnai bylos subliūkšta teismuose, nes žmonės sugeba įrodyti, kad jie norėjo paragauti jų, paskaninti pyragą ir teismai, deja, tuo patiki“, – sako ji.

Antras būdas, kaip plinta narkotikai – tai per socialinius tinklus. Ten žmonės susitaria, o narkotikus pasiima susitikus asmeniškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Narkotikų ieško ne probleminis vartotojas – eilinis žmogus, netgi socialus žmogus. Jis ieško narkotikų atrakcijai ar vakarėliams ir to nedaro nuolat. Dažniausiai socialiniuose tinkluose žmonės įsigyja kanapių“, – teigia R. Jašinskienė.

Panaršius lietuvišką „Facebook“ erdvę, sako ji, galima aptikti keletą grupių: daugelis jų yra uždaros grupės, ir norint į ją patekti, reikia gauti pakvietimą.

„Vienoje uždaroje grupėje sakoma, kad grupė sukurta tam, kad padėtų, kur gauti parūkyti ir sako, kad tai yra saugu, nes policija neva negali jos kontroliuoti ir matyti. Iš tiesų ne visai taip. Viskas įmanoma, tik priklauso nuo to, kiek mes turime pajėgų. Visgi mūsų vaikams reikėtų pasakyti, kad buvimas interneto erdvėje nėra anonimiškas ir vieną gražią dieną tu gali būti atskleistas“, – sakė ji.

Sveikatos apsaugos specialistai įspėja, kad labiausiai kanapės kenkia paaugliams, nėščios moterims ir žmonėms su polinkiu į psichikos sutrikimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų