REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Vilniuje pristatyta inovatyvi knyga, kurios iliustracijos jaučiamos rankomis (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

 TV3 televizija kartu su tarptautine nepelno organizacija „Reach for Change“ paskelbė jau antrą socialinių inovacijų konkursą „Talentas keisti“. Smagu, kai geraširdiškos idėjos yra įvertinamos ir įgyvendinamos. Puikų pavyzdį parodė praėjusių metų finalistė Eglė Jokužytė, kuri sėkmingai įgyvendino ir tęsia inovatyvių knygelių regintiems ir neregiams vaikams leidimą.

36

 TV3 televizija kartu su tarptautine nepelno organizacija „Reach for Change“ paskelbė jau antrą socialinių inovacijų konkursą „Talentas keisti“. Smagu, kai geraširdiškos idėjos yra įvertinamos ir įgyvendinamos. Puikų pavyzdį parodė praėjusių metų finalistė Eglė Jokužytė, kuri sėkmingai įgyvendino ir tęsia inovatyvių knygelių regintiems ir neregiams vaikams leidimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paprastai, niekada nedalyvauju konkursuose, tebūnie gabesnių vienoje ar kitoje srityje. Tačiau išgirdus šio konkurso sąlygas, man sukilo jausmai ir pabudo viltis. Čia ieškoma socialinio verslininko... Augau verslioje šeimoje, turiu verslumo gyslelę. Galbūt, kitų akimis tai atrodo kažkas nesuprantamo ir keisto, tačiau pasirinkau socialinio verslo kryptį. Visuomet laikydavausi savo nuomonės ir dalydavausi ja su kitais. Žmonės sakydavo – „Keista tu, kokie čia pinigai? Galėtum imtis normalaus verslo“, o neseniai vienas verslininkas rėžė – „Ar tu kreipdamasi dėl paramos jautiesi maloniai?“ Aš neprašau, aš tik skelbiu savo idėją, troškimus, o jei žmonės susidomi – tai jau jų sprendimas prisidėti ar ne. Juk mes ir esame sukurti tam, kad dalintumėmės, kad perteiktume žinias. Ne tik, kad gautume pelną ir skaičiuotume. REACH FOR CHANGE man tiesiog padėjo įgyvendinti idėją, kuria kiti netikėjo“, – tv3.lt sakė idėjos iniciatorė ir įgyvendintoja.

REKLAMA

Antradienio vakarą Eglė Jokužytė pristatė ilgai ruoštą ir regintiems ir neregiams vaikams skirtą Leonardo da Vinci pasakų rinkinys „Sparnuotosios raidės“.

„Daugelis mūsų net nežino, kad jis išvis rašė, tačiau prieš penkis šimtus metų Leonardas Da Vinči kūrė pasakas. Mano užduotis buvo Italijoje rasti kodeksus originalo kalba, atrinkti tam tikras pasakas ir išleisti knygą vaikams.

Pamaniau, prieš pat Kalėdas būtų smagu vaikams surengti šventišką jos pristatymą. Kadangi gruodžio 1-oji ir jau kvepia Kalėdomis, maniau, vaikams bus smagu. Knyga unikali tuo, kad yra skaitoma trimis pojūčiais: rega, klausa ir lytėjimu, o puslapių iliustracijos yra testuotos neregių. Džiaugiuosi, kad knygelę iliustruoti sutiko grafikos dizaineris Vilmas Narečionis.

REKLAMA
REKLAMA

Norėjosi, kad vaizdai iškiliuoju būdu būtų perteikti profesionaliai. Kad viskas būtų atlikta kruopščiai, reikėjo ekspertų pagalbos, o patys geriausi ekspertai – neregiai. Buvau sudariusi komisiją, kurioje - keturi skirtingo amžiaus ir profesijų žmonės, o tarp jų ir vaikas. Išleidome bandomąjį tiražą. Tuomet neregiai sakė, kad reikėtų tobulinti iškiliuosius paveikslėlius. Ištobulinome tiek, kad regintys vaikai liesdami galėtų jausti kas ten pavaizduota“, – tikino moteris. „Šį renginį organizavau tam, kad susirinkusieji sužinotų, jog knyga nėra skirta vien neregiams, ji skirta visiems vaikams. Skaitant šią knygą lavinamas lytėjimo pojūtis. Ir kai vaikai užrištomis akimis atspėja tas iliustracijas, jie supranta, kad pasaulyje yra įvairių žmonių, tik vieni iš jų nemato, kiti – negirdi. Liesdami knygas jie supranta, ką jaučia tie vaikai“, – tikina Eglė Jokužytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svajonę įgyvendinusios moters knygos pristatyme dalyvavo ir būrys kitų žinomų moterų. Į šventišką pristatymą jos atsivedė savo atžalas. Renginio metu vaikai galėjo patys pabandyti užrištomis akimis pajusti, kas parašyta pasakų knygoje. Čia dalyvavo pačios Eglės Jakužytės dukra, kuri yra nuoširdi mamos gerbėja.

„Ji dalyvauja įvairiose edukacinėse programose ir man padeda kaip savanorė. Dažniausiai po renginio važiuojant namo ji mane stipriai apkabina ir sako – mama, aš tave labai myliu. Tai man yra maloniausias įvertinimas“, – šypsosi moteris.

REKLAMA

Eglės Jokužytės idėja skirta suteikti dar didesnes bendravimo galimybes tarp tėvų ir vaikų.

„Išsiauklėjimas priklauso nuo tėvų. Tėvai, dažnai, galvoja, kad darželio auklėtojai atlieka didžiausių gyvenimo mokytojų funkciją. O iš tiesų reikėtų pradėti nuo savęs. Dėl to ir leidžiu šias knygas, kad tėveliai kartu su vaikais jas skaitytų drauge, dalintųsi mintimis. Leonardo Da Vinči pasakos – gilios. Jose išryškinamos socialinės vertybės. Šių knygelių skaitymas – vaikų ugdymas, jų požiūrio į žmones formavimas.

Tikiu, kad šis renginys padės vaikams ir tėvams dar labiau suartėti emociškai. Juk čia vyksta gyvas bendravimas, todėl visa informacija išsaugoma dar giliau mintyse. Džiaugiuosi galėdama bent lašeliu prie to prisidėti.“ – nuoširdžių emocijų neslėpė Eglė Jokužytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų