REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos prezidentas pasakė, ką galvoja apie Rusiją

Pažadėjo ir toliau numušinėti lėktuvus

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį patikino, kad jo šalis neperka naftos iš „Islamo valstybės“ grupuotės ir išreiškė pasipiktinimą Rusijos mestais kaltinimais po to, kai Turkija numušė rusų karo lėktuvą prie Sirijos sienos.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį patikino, kad jo šalis neperka naftos iš „Islamo valstybės“ grupuotės ir išreiškė pasipiktinimą Rusijos mestais kaltinimais po to, kai Turkija numušė rusų karo lėktuvą prie Sirijos sienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie tvirtina, kad Turkija perka naftą iš „Daesh“ grupuotės, – sakė R.T.Erdoganas Ankaroje, pavartodamas kitą grupuotės pavadinimą. – Gėda jums. Tie, kurie tvirtina, kad mes perkame naftą iš „Daesh“, privalo tai įrodyti.“

REKLAMA

„Jeigu neįrodysit, jūs esate šmeižikai“, - pridūrė jis.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas ketvirtadienį atmetė Rusijos kaltinimus, neva Ankara bendradarbiauja su „Islamo valstybe“ ir pareiškė, kad jo šalies kova su džihadistais yra „neabejotina“.

„Mūsų šalies pozicija dėl „Daesh“ buvo aiški iš pat pradžių, – sakė R.T.Erdoganas, pavartodamas kitą „Islamo valstybės“ grupuotės pavadinimą. – Čia nėra jokio klaustuko. Niekas neturi teisės abejoti mūsų šalies kova su „Daesh“ arba mus kaltinti.“

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.51) Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu ketvirtadienį pareiškė, kad Ankara neatsiprašys Maskvos dėl rusų karo lėktuvo numušimo prie Sirijos sienos.

Kiek anksčiau Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiskundė negavęs iš Turkijos vadovų atsiprašymo.

„Mums nereikia atsiprašinėti dėl įvykio, kuriame mes esame teisūs“, – sakė M.Cavusoglu.

„Tačiau mes vakar (trečiadienį) telefonu pareiškėme, kad apgailestaujame“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad kalbėjęs telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.50) Turkija paskelbė garso įrašus, kuriuose esą girdimi Turkijos naikintuvų kelis sykius vis aštresniu tonu pakartoti perspėjimai Rusijos karo lėktuvui prieš numušant jį prie sienos su Sirija.

Iš įrašų, su kuriais ketvirtadienį susipažino naujienų agentūra „The Associated Press“, galima spręsti, kad per incidentą antradienį artėjantis prie Turkijos sienos Rusijos lėktuvas buvo kelis kartus perspėtas ir prašyta pakeisti kursą.

Numušusi šturmo lėktuvą Su-24, Turkija tvirtino, kad jis pažeidė šalies oro erdvę, nepaisydamas kelių perspėjimų. Šis incidentas yra pirmas per pusę šimtmečio, kai NATO šalies pajėgos numuša Rusijos lėktuvą.

REKLAMA

Likęs gyvas Rusijos pilotas neigė, kad jo lėktuvas buvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, taip pat neigė Ankaros pareiškimus, kad rusų lėktuvo įgula keliskart buvo perspėta.

Dešimt garso įrašų paskelbė premjero biuras, nurodęs, kad šią medžiagą gavo iš Turkijos ginkluotųjų pajėgų.

Įrašuose girdima, kaip turkų naikintuvo pilotas sako darkyta anglų kalba: „Kalba budinčios Turkijos oro pajėgos. Jūs artėjate prie Turkijos oro erdvės. Nedelsiant pasukite į pietus.“

Daugumoje įrašų balsas yra iškraipytas trukdžių ir sunkiai suprantamas, tačiau jo tonas tampa vis labiau įtemptas – tikriausiai todėl, kad į tuos perspėjimus nebuvo reaguojama.

REKLAMA

Įraše girdimi tik Turkijos piloto perspėjimai, tačiau nesigirdi jokio rusų pilotų atsakymo. Nežinia, ar atsakymas iš Rusijos lėktuvo buvo gautas, tik Turkijos vyriausybė jo nepaskelbė, ar rusų pilotai į perspėjimus nereagavo, arba tiesiog jų negirdėjo.

Vieną iš dviejų rusų lakūnų, katapultavusį iš numušto lėktuvo, nukovė Sirijos kovotojai, o kitą įgulos narį išgelbėjo Sirijos specialiųjų pajėgų būrys. Per kitą susijusį incidentą Sirijos sukilėliai sunaikino Rusijos sraigtasparnį, dalyvavusį Turkijos numušto lėktuvo įgulos gelbėjimo operacijoje, žuvo vienas rusų jūrų pėstininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas per televiziją iš Rusijos bazės Sirijoje gyvas likęs numušto lėktuvo šturmanas kapitonas Konstantinas Murachtinas tikino, kad jų lėktuvas „nė sekundei“ nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę.

Rusija ruošiasi imtis atsakomųjų ekonominių priemonių prieš Turkiją, kuri numušė jos karo lėktuvą

Rusija ruošiasi imtis atsakomųjų ekonominių priemonių prieš Turkiją, Ankarai numušus Rusijos karo lėktuvą Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas.

„Vyriausybei liepta paruošti atsakomųjų priemonių į šį agresijos aktą sistemą ekonominėje ir humanitarinėje srityse“, – sakė D.Medvedevas po vyriausybės posėdžio, o jo pareiškimą transliavo televizija.

REKLAMA

Vladimiro Putino įtūžis ir pavojų pasaulio stabilumui keliantis S-400 Sirijoje

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ ketvirtadienį paskelbė, kad Maskva jau dislokavo savo moderniausius priešlėktuvinės gynybos raketų kompleksus savo karinėje bazėje Sirijoje.

Maskva apie planus dislokuoti Sirijoje sistemas S-400 paskelbė trečiadienį, pabrėždama, kad tos raketos leistų sunaikinti bet kokį taikinį, keliantį pavojų Rusijos karo orlaiviams, vykdantiems misijas toje šalyje. Šis perspėjimas buvo paskelbtas po to, kai Turkijos oro pajėgos numušė vieną Rusijos karo lėktuvą prie sienos su Sirija.

REKLAMA

„RIA Novosti“ ketvirtadienį citavo Sirijoje esančio savo žurnalisto pranešimą, kad kompleksai S-400 jau yra atgabenti į bazę.

Šios raketos buvo dislokuotos Sirijos pajūrio provincijoje Latakijoje, vos už 50 km nuo sienos su Turkija. Jos gali labai tiksliai smogti taikiniams iki 400 km spinduliu.

Rusijos URM ragina tautiečius vengti kelionių Turkiją, o ten esančius grįžti namo

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį paragino savo piliečius, esančius Turkijoje, grįžti į tėvynę, kai įtampa Maskvos santykiuose su Ankara smarkiai padidėjo numušus rusų karo lėktuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dėl tebesančios teroristinės grėsmės Turkijos teritorijoje patvirtiname rekomendaciją Rusijos piliečiams susilaikyti nuo lankymosi Turkijos Respublikoje, o ten esantiems asmeniniais tikslais rusams patariame grįžti į tėvynę“, – sakoma pranešime, paskelbta ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje.

Įstaigos „Rosturizm“ duomenimis, šiuo metu Turkijoje poilsiauja beveik 10 tūkst. rusų.

„Mūsų turistai planingai turi grįžti į tėvynę, dauguma iki gruodžio 7 dienos. Dar 34 asmenys turi grįžti iki gruodžio 26 dienos“,– sakė žurnalistams „Rosturizm“ vadovas Olegas Safonovas.

REKLAMA

Pasak jo, turizmo operatorių duomenimis, Turkijoje šiuo metu atostogauja 9964 Rusijos piliečiai. „Mūsų turistų daugiausia yra Antalijos regione, šeši žmonės – Stambule“, – pridūrė jis.

JAV perspėja dėl S-400 dislokavimo sprendimo pavojaus

JAV ambasada Maskvoje teigia, kad į Siriją perkeltos rusų sistemos S-400 niekaip neprisidės prie kovos su „Islamo valstybe“, o tik apsunkins situaciją danguje virš šios šalies.

JAV diplomatų teigimu, S-400 priešlėktuvinės sistemos perkėlimas „dar labiau apsunkins ir taip sudėtingą situaciją Sirijos danguje ir niekaip neprisidės prie kovos su „Islamo valstybe“ kuri išvis neturi aviacijos“.

REKLAMA

Ambasados atstovas Willas Stevensas pažymėjo, kad JAV tikisi, jog S-400 nebus nukreiptas prieš antiteroristinės koalicijos (kurioje, be JAV, yra Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Kataras, Turkija ir Saudo Arabija).

Vladimiras Putinas vėl pratrūko

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sakė, kad Turkija dar neatsiprašė už Maskvos karinio lėktuvo numušimą ir nepateikė patikinimų, kad „šio nusikaltimo kaltininkai“ bus nubausti.

Kadaise buvę šilti Maskvos ir Ankaros santykiai smarkiai pašlijo, kai Turkija antradienį numušė Rusijos šturmo lėktuvą Su-24, vykdžiusį bombardavimo misiją netoli sienos su Sirija.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį kalbėdama Kremliuje V.Putinas skundėsi nesulaukęs iš Turkijos jokio atsiprašymo arba pasiūlymo „atlyginti žalą“. Rusija anksčiau pareiškė, kad jos lėktuvas niekada nebuvo įskridęs į Turkijos oro erdvę, nors Ankara tvirtina priešingai.

Kremliaus vadovas sakė apgailestaujantis dėl fakto, kad Turkijos ir Rusijos santykiai pateko į aklavietę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų