REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Pėstininkų kovos mašinos (nuotr. TV3)

Sprendimas, kurias pėstininkų kovos mašinas Lietuvos kariuomenė pirks, gali būti priimtas iki gruodžio vidurio, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

15

Sprendimas, kurias pėstininkų kovos mašinas Lietuvos kariuomenė pirks, gali būti priimtas iki gruodžio vidurio, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Baigsis analizė gruodžio pradžioje. Matyt, kad pirmoje pusėje turėsime Valstybės gynimo tarybą ir priimsime galutinius sprendimus, su kuo pradedame derybas. Galvoju, kad derybos ilgai neužtruks“, - trečiadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

REKLAMA

Jis naujausią informaciją apie pėstininkų kovos mašinų pirkimo konkursą trečiadienį pristatė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK).

„Iš tų 12 pasiūlymų siaurėjame link trijų, dviejų, galima sakyti. Tada padarysime galutinį pasirinkimą“, - tvirtino krašto apsaugos ministras.

Jis nurodė, kad iš tiesų renkamasi tarp vokiečių „Boxer“, amerikiečių „Stryker“ ir šveicarų „Piranha V“ gaminamų mašinų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jie arčiausiai pagal tuos mūsų iškeltus reikalavimus, pagal techninius reikalavimus, pagal kainą“, - teigė J.Olekas.

Anot jo, anksčiau amerikiečių „Stryker“ neatitiko Lietuvos keliamų techninių reikalavimų, tačiau dabar JAV modernizuoja savo „Stryker“.

JAV Valstybės departamentas yra pritaręs pėstininkų gabenimo mašinų „Stryker“ su 30 mm pabūklu pardavimui Lietuvai už 599 mln. dolerių (apie 550 mln. eurų).

Ministras iš dalies pripažino, kad pėstininkų kovos mašinų pirkimo konkursas šiek tiek užtruko dėl amerikiečių pasiūlymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau per tą laiką ne tik amerikiečiai pateikė pasiūlymus, bet ir tos kompanijos, kurios buvo pateikę vasaros pradžioje, pavasarį, savo pasiūlymus gerokai pagerino Lietuvos naudai“, - žurnalistams sakė J.Olekas.

Anot krašto apsaugos ministro, Lietuva tikisi, kad pirmosios kovos mašinos Lietuvos kariuomenę pasieks 2017 metais.

„Dabar pėstininkų kovos mašinų neturime, turime šarvuotus transporterius M113, kuriuos naudojame pervežti pėstininkams, pritaikant tam tikrus kovinius elementus tose mašinose. Bus geras žingsnis į priekį, kai įsigysime šias kovines mašinas“, - tvirtino jis.

REKLAMA

Lietuva planuoja pirkti mažiausiai 90 vienetų technikos.

J.Olekas teigė dar negalįs pasakyti, kiek kainuos pėstininkų kovos mašinos. Jis vylėsi, kad su gamintojais pavyks pasiderėti dėl kainos.

Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tai gali būti didžiausias sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų