REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys parlamentarės, siekdamos apsaugoti moteris nuo smurto, siūlo naikinti už vertimąsi prostitucija, tačiau paties „verslo“ legalizuoti Seimo narės teigia nenorinčios. Teisės ekspertai pastebi, jog panaikinus baudas už vertimąsi prostitucija, susidarytų situacija, kuomet už nelegalios „paslaugų“ pirkimą būtų baudžiama, o už vertimąsi jomis atsakomybė išnyksta.

Trys parlamentarės, siekdamos apsaugoti moteris nuo smurto, siūlo naikinti už vertimąsi prostitucija, tačiau paties „verslo“ legalizuoti Seimo narės teigia nenorinčios. Teisės ekspertai pastebi, jog panaikinus baudas už vertimąsi prostitucija, susidarytų situacija, kuomet už nelegalios „paslaugų“ pirkimą būtų baudžiama, o už vertimąsi jomis atsakomybė išnyksta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų atstovės Marija Aušrinė Pavilionienė, Giedrė Purvaneckienė ir konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė siūlo keisti Administracinių nusižengimų kodeksą, numatant, kad panaikinti baudas už vertimąsi prostitucija, paliekant atsakomybę tik už šių „paslaugų“ naudojimąsi.

REKLAMA

Teisės akto pakeitimo aiškinamajame rašte pabrėžiama, kad administracinių baudų skyrimas už vertimąsi prostitucija didina prostitucija besiverčiančių asmenų pažeidžiamumą, nes užkerta jiems kelią kreiptis į policijos pareigūnus tapus smurto, seksualinės prievartos aukomis. Seimo narės įsitikinusios, kad administracinės baudos neatgraso nuo vertimosi prostitucija, neproporcingai daug baudų skiriama asmenims parduodantiems seksualines paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu bauda už vertimąsi prostitucija siekia nuo 86 iki 144 Eur, o už pakartotinę veiklą – nuo 144 iki 289 Eur.

„Daugelis besiverčiančių prostitucija asmenų yra nepajėgūs sumokėti skirtų baudų. Besikaupiančios baudos apsunkina galimybes keisti gyvenimo būdą ir turėti pajamų iš legalaus darbo, nes gautą atlyginimą tenka skirti susikaupusių baudų sumokėjimui.

Prostitucija besiverčiančios moterys pagal dabartinį teisinį reguliavimą yra menkai apsaugotos nuo smurto, bijo kreiptis į policiją, nes nenori būti nubaustos pinigine bauda. Panaikinus baudas šios moterys būtų labiau apsaugotos nuo smurto ir išnaudojimo“, – aiškina projektą inicijavusi Seimo narė M. A. Pavilionienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2014 m. už prostitucijos paslaugų teikimą buvo nubaustos 299 (iš jų 179 – pakartotinai) moterys, už prostitucijos paslaugų pirkimą arba teikimą – 22 vyrai. 2011 metais bendra skirtų baudų suma buvo 172 tūkst. Lt, iš jų sumokėta – 11 tūkst. Lt, arba tik 6 proc. visų skirtų baudų.

Legalizuoti nenori

Portalo tv3.lt kalbinta viena iš minėtos pataisos iniciatorių V. V. Margevičienė teigė, kad teisės akto pataisos gimė po to, kai prieš metus Seimas priėmė rezoliuciją, raginančią naikinti baudas už vertimąsi prostitucija. Parlamentarė akcentavo, kad būtina apsaugoti tuos asmenis, kurie yra prievarta įtraukiami į prostituciją. „Bausti ir kriminalizuoti reikėtų prostitucijos pirkėją, o ne tas moteris ir vyrus, kurie prievarta yra įtraukiami į prostituciją. [...] Mes net nežinome, kiek jaunų merginų yra išvežta iš Lietuvos, kur jos yra ir kas vyksta“, – aiškino konservatorė.

REKLAMA

„Prisiminkite Švėkšnos (Švėkšnos specialiojo ugdymo centre – tv3.lt) atvejį. Jūs man pasakykite, kokie vyrai ten galėjo būti, jeigu nepilnametė ir net mažametė su negalia ten buvo sutenere? Vyrai ten atvykdavo su prabangiomis mašinomis ir jiems ta mergina dirbdavo. [...] Tai kodėl tų vyrų nebausti?“, – tęsė Seimo narė.

V. V. Margevičienė teigė, jog su kolegėmis Seimo narėmis nepritartų minčiai, jog prostitucijos problemą galėtų iš esmės galėtų išspręsti šio „verslo“ legalizavimas.

„Vokietija, kur yra legalizuota prostitucija. Ir atliktas tyrimas – kai tikėjosi, kad tai bus verslas, bus mokami pinigai – kuris parodė, kad pinigai nėra mokami valstybei, niekas nedaroma“, – aiškino parlamentarė.

REKLAMA

Teisininkas: po tokios pataisos liktų vakuumas

Mykolo Romerio universiteto (MRU) Baudžiamosios teisės ir proceso instituto profesorius, advokatas Raimundas Jurka portalui tv3.lt aiškino, jog priėmus siūlymą panaikinti atsakomybę už vertimąsi prostitucija, išliktų baudos ir bausmės už prostitučių „paslaugų“ naudojimąsi, už pelnymąsi iš prostitucijos, už įtraukimą į prostituciją, taigi, pasak teisininko, tokiu atveju galėtų atsirasti teisinis vakuumas.

„Viena vertus, bandymas naikinti administracinę atsakomybę už vertimąsi prostitucija yra lyg tam tikras bandymas legalizuoti šitą fenomeną, pirmąją profesiją pasaulyje. Tai nėra svetimas dalykas Vakarų Europoje. Atrodo, kad viskas yra susigula ir nuoseklu, bet [...] štai lieka tam tikra baudžiamoji atsakomybė už pelnymąsi iš prostitucijos, už įtraukimą į prostituciją, tai atsiranda prieštaravimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Susidarytų situacija, kad kažkokiai moteriškei leidžiama versti prostitucija, o štai jau asmuo, kuris suburia tas moteris, kurios teiktų seksualines paslaugas, ir iš to gauna pajamų, būtų baudžiamas, kitaip tariant, darbuotis aš galiu, o, jei kažkas organizuos mano darbą, tai jau bus nusikaltimas“, – aiškino R. Jurka.

Teisės mokslų profesorius atkreipė dėmesį, kad numačius, jog už vertimąsi prostitucija nebūtų baudžiama, teismai būtų užversti sąvadautojų skundais. „Yra kita problema. Ne paslaptis, kad Lietuvoje per tą visą laikotarpį, kai galioja Baudžiamasis kodeksas, yra nemažai žmonių, patrauktų atsakomybėn už tai, kad sąvadavo, pelnėsi iš prostitucijos, tai teismai bus apkrauti prašymai, sakant, kad „va, vertimasis prostitucija yra legalizuotas, tai nejaugi, aš negaliu organizuoti tų moterų darbo?“. [...] Gali pasipilti lavina prašymų, nes vertimasis prostitucija nebebūtų nusikaltimas“, – dėstė teisininkas.

REKLAMA

„Naikina atsakomybę už vertimąsi prostitucija, o apie legalizavimą nekalba, tai reiškia būtų taip, kad nėra baudžiama ir nėra leidžiama, tai susidaro vakuumas, pastatomas žmogus tarp dangaus ir žemės“, – komentavo R. Jurka.

Be to, teisės ekspertas akcentavo, kad naikinant atsakomybę už vertimąsi prostitucija, iš esmės sukuriama dar viena terpė šešėlinei ekonomikai, mat savo kūną pardavinėjantys asmenys baudų mokėti už savo veiklą neturės, tačiau tokia veikla užsiimti ir už tai gauti pinigus iš esmės galės.

Siūlo pagalvoti apie bendradarbiavimo mechanizmą

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas, konservatorius Stasys Šedbaras taip pat akcentavo, kad siūlymas atleisti nuo atsakomybės asmenis, kurie verčiasi prostitucija, bet palikti atsakomybę tiems, kurie verčiasi prostitucijos „verslu“ ar naudojasi prostitucijos paslaugomis, kelia abejonių.

REKLAMA

„Šiuo atveju būtų taip, kad nepagavome pirkėjo, tai tvarkoje, o pardavėjas tegul sau užsidirba pinigėlius, nemoka mokesčių ir jokios atsakomybės nėra. [...] Šita veikla kaip ir būtų legalizuota be jokių papildomų priemonių. Jeigu apie tai kalbėtume, tai reikėtų kalbėti sistemiškai, plačiau. O šiaip toks pasiūlymas tikrai būtų kontraversiškas ir kažin, ar tokiam mechaniniam siūlymui galima būtų pritarti. [...] Kol yra pasiūla, atsiras ir paklausa. Čia yra svarbios abi šalys – ir perkanti, ir parduodanti – ir už šią veiklą abi turi patirti kažkokių neigiamų padarinių“, – aiškino S. Šedbaras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys siūlė verčiau apsvarstyti prostitucija besiverčiančių asmenų bendradarbiavimo galimybes su teisėsaugos organais.

„Galima būtų galvoti, kad, jeigu bendradarbiauja su teisėsauga, padeda išaiškinti „paslaugų“ pirkėjus, tai galėtų jiems taikyti nuolaidas. [...] Jeigu bendradarbiaujama su teisėsauga, jeigu kreipiamasi į tam tikras organizacijas, kad pagelbėtų, tai galima būtų ir nebausti. Tai būtų kitoks siūlymas negu ta iniciatyva mechaniškai nebausti“, – sakė parlamentaras. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų