REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį prie Turkijos sienos su Sirija buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas „Suchoj Su-24“. Turkijos vyriausybė pareiškė, kad rusų karinis lėktuvas pažeidė jų oro erdvę ir po dešimties perspėjimų buvo numuštas.

Antradienį prie Turkijos sienos su Sirija buvo numuštas Rusijos karo lėktuvas „Suchoj Su-24“. Turkijos vyriausybė pareiškė, kad rusų karinis lėktuvas pažeidė jų oro erdvę ir po dešimties perspėjimų buvo numuštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

tv3.lt domėjosi, kokių veiksmų Rusija gali imtis prieš Turkiją ar prieš NATO.

Gynybos ekspertas Audrius Bačiulis tikina, kad Turkija įspėjo Rusiją, kad gins turkų kilmės Sirijos gyventojus ir kad Rusija turėtų susilaikyti nuo skrydžių virš tos teritorijos.

REKLAMA

„Iš vienos pusės Rusijai tai neturėjo būti netikėtumas, o iš kitos pusės jie netikėjo, kad Turkija gali vykdyti savo perspėjimus. Turint galvoja, kad Turkija jau prieš tai buvo numušusi bepilotį Rusijos orlaivį, tai visiems toks įvykis buvo prognozuojamas, tik pačiai Rusija, kuri buvo pasikėlusi į didžiulę didybės maniją, tai buvo netikėta. Pats V. Putinas neturi ką pasakyti ir pati Rusija pasimetus“, - teigė A. Bačiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Apžvalgininkas taip pat priduria, kad Turkija, kaip karinė valstybė yra labai stipri, o jos oro pajėgos yra pajėgios sunaikinti visą Rusijos karinę aviaciją Sirijoje ir apskritai visoms Rusijos karinėms oro pajėgom gerais įkrėsti.

„Tai galingos ir gerai subalansuotos oro pajėgos turinčios virš 250 kovos lėktuvų ir viską ko reikia savarankiškai kariauti. Turkija nėra berniukas mušimui. Rusai yra priversti skaitytis su ja“, - dėsto gynybos ekspertas A. Bačiulis.

Rusija per silpna imtis veiksmų

Gynybos ekspertas Audrius Bačiulis abejoja, kad Rusija imtųsi tiesioginių karinių veiksmų prieš Turkiją, nes Turkija pati savarankiškai yra galinga valstybė ir Turkija yra NATO narė. Tačiau Rusija bandys kaip nors kitaip pakenkti ir pavyzdžiui tai darys tiekdami ginklus kurdams, su kuriais turkai kovoja jau daugiau nei dešimtmetį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su nuomone, kad Rusija nesiims tiesioginių veiksmų sutinka ir Rytų Europos studijų centro Politikos analizės ir tyrimų skyriaus vedėjas Laurynas Kasčiūnas.

Pasako jo galima kelti visokiausių versijų, tačiau Turkija yra NATO narė ir yra penktasis straipsnis, tad jeigu Rusija imsis kažko griežčiau tai tada turėtų įsitraukti NATO.

„Aš manau, kad Rusija nedrįs eiti į atvirą konfrontaciją, nes ji puikiai supranta ir skaičiuoja, kad tai ne jos jėgoms. Tikrai Rusija pasipriešinti visam aljansui negali ir dar labai ilgai negalės, o gal išvis negalės“, - pasakoja L. Kasčiūnas.

REKLAMA

Politologas tikina, kad dabar turėtumėme laukti ir stebėti, nes Rusija į šį incidentą gali atsakyti panašiu veiksmu. Nebūtinai tai gali būti kalbama apie oro erdvę, tai gali būti kitokia provokacija susijusi su permetimu kamuoliuko į NATO arba Turkijos pusę. Tai veiksmas kuris vėl priartins prie svarstymų ar čia negali būti kažkoks konfliktas.

„Be abejonės tai paaštrins Rusijos santykius Turkija, nors dar prieš pusė metų kalbėjome, kad Turkija įsiintegruoja į visokiausius Rusijos voratinklius. Buvo svarstymų, kad jau atsiveria naujas santykių puslapis tarp jų, tačiau pamatėme, kad Turkija visgi valstybė su stuburu. Visas Rusijos elgesys tame regione yra artėjanti prie tų raudonų linijų ir kai kada jas peržengiant rodo, ne tik Turkijai bet ir Vakarams, kad jie turi tartis su Rusija dėl veiksmų Sirijoje. O tuo pačiu derėtis dėl kitų sąlygų ir sankcijų“, - aiškina politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų