REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Terorizmo grėsmė Hanoveryje (nuotr. SCANPIX)

Hanoveryje kilus realiai teroro išpuolio grėsmei evakuoti žmonės iš 49 tūkst. vietų „HDI Arena“ stadiono, kuriame turėjo vykti draugiškos futbolo varžybos tarp Vokietijos ir Nyderlandų rinktinių. Taip pat evakuota „TUI Arena“, kurioje turėjo įvykti grupės „Söhne Mannheims“ koncertas. 

42

Hanoveryje kilus realiai teroro išpuolio grėsmei evakuoti žmonės iš 49 tūkst. vietų „HDI Arena“ stadiono, kuriame turėjo vykti draugiškos futbolo varžybos tarp Vokietijos ir Nyderlandų rinktinių. Taip pat evakuota „TUI Arena“, kurioje turėjo įvykti grupės „Söhne Mannheims“ koncertas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Teroristai planavo stadione susprogdinti bombą", - sakė Hanoverio policijos vadas Volkeris Kluwe. Jis pridūrė, kad visam miestui buvo kilusi reali grėsmė.

REKLAMA

Remiantis „DW“ pranešimais, pareigūnai stadiono prieigose surado greitosios pagalbos automobilį su sprogmenimis. Tačiau vėlai vakare Žemutinės Saksonijos vidaus reikalų ministras Borisas Pistorius teigė, kad gandai apie neva rastą užminuotą greitosios pagalbos automobilį nebuvo patvirtinti.

Vokietijos žiniasklaidos šaltinių teigimu, arenos prieigose taip pat buvo rastas prietaisas, skirtas per atstumą susprogdinti stadione paslėptą bombą, tačiau ši informacija taip pat nepatvirtinta. Buvo pasklidusi informacija, kad pareigūnai aptiko ir daugiau sprogmenų – jie esą buvo rasti miesto centre esančioje stotyje. Dėl saugumo sumetimų dalis jos buvo uždaryta.

REKLAMA
REKLAMA

Evakuota buvo ir „TUI Arena“ koncertų salė, esanti už 10 km nuo „HDI Arenos“. Čia turėjo įvykti grupės „Sehne Mannheims“ koncertas, tačiau dėl saugumo sumetimų jis buvo atšauktas.

Tuo tarpu vėliau vienas to regiono ministras patikslino, jog kol kas nebuvo rasta jokių sprogmenų ir nebuvo suimta jokių įtariamųjų.

Išdavė savi?

Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomas de Maiziere'as sakė, kad rungtynės Hanoveryje, kuriose turėjo dalyvauti kanclerė Angela Merkel ir kiti Vokietijos vyriausybės nariai, buvo atšauktos „siekiant apsaugoti visuomenę“, bet išsamesnių detalių nepateikė. Ministras pareiškė, kad „mes turėjome svarių priežasčių, karčių priežasčių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša „Bild“, Vokietiją apie galimus išpuolius likus 30 valandų iki jų informavo Prancūzijos specialiosios tarnybos. Buvo pranešta, kad teroro grėsmę kelia islamistų grupuotė „Šiaurės afrikiečiai“. Ataką neva turėjo organizuoti žinomas teroristas iš Šiaurės Afrikos. Keliuose iki arenos turėjo būti paslėpti sprogstamieji užtaisai, automatiniai ginklai ir diržai su sprogmenimis.

Agentūros DPA duomenimis, išpuolį Hanoveryje galėjo planuoti Vokietijoje gyvenantys islamistai. Vokiečių specialiosios tarnybos skaičiuoja, kad šiuo metu yra 420 asmenys, keliantys realią grėsmę šaliai. ZDF televizija pranešė, kad po išpuolių Paryžiuje vokiečių policija padidino šios grupės kontrolę ir būtent iš šio šaltinio galėjo būti surinkta informacija apie planuotą išpuolį.

REKLAMA

Evakuacija įvyko pačiu laiku

Sprendimas nutraukti rungtynes buvo priimtas likus mažiau nei 2 valandoms iki pirmojo teisėjo švilpuko. Sirgaliai, žurnalistai ir kiti stadione buvę asmenys buvo skubiai iš jo evakuoti. Panikos ženklų nebuvo, o dauguma aistruolių šią žinią sutiko santūriai.

Hanoveryje buvo imtasi labai griežtų saugumo priemonių: stadioną apsupo automatais ginkluoti policininkai. Buvo apieškoti žurnalistai, atvykę stebėti rungtynių, o policijos šunys apuostė jų daiktus, tikrindami, ar nėra sprogmenų.

Vokietijos rinktinės atstovas spaudai Jensas Grittneris „Twitter“ paskyroje pranešė, kad autobusas su pasaulio čempionais nepasiekė stadiono – pakeliui jis buvo nukreiptas atgal ir lydimas policijos palydėtas į „saugią vietą“.

REKLAMA

Antradienio vakarą Vemblio stadione vyko ir Anglijos bei Prancūzijos rinktinių dvikova. Arena buvo apšviesta raudona, balta ir mėlyna spalvomis, taip reiškiant palaikymą teroristų išpuolių sukrėstai Prancūzijai. CNN pranešė, kad mieste sustiprintas saugumas, skraidė sraigtasparniai, budėjo automatais ginkluoti pareigūnai. Varžybas stebėjo ir Britanijos premjeras Davidas Cameronas bei princas Williamas.

Pirmadienio vakarą buvo nuspręsta atšaukti susitikimą tarp Belgijos ir Ispanijos futbolininkų. Draugiškos varžybos turėjo įvykti Briuselyje.

tv3.lt primena, kad lapkričio 13-osios vakarą Paryžiuje „Islamo valstybės“ teroristai įvykdė virtinę išpuolių, per kuriuos žuvo mažiausiai 132 žmonės, dar apie 350 buvo sužeista.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų