REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Abdelhamidas Abaaoudas (nuotr. Gamintojo)

Nustatytas galimas teroro aktų Paryžiuje organizatorius

Vieną iš organizatorių policija tiesiog paleido

Galimu teroro aktų Paryžiuje organizatoriumi įvardijamas 27-ių belgas Abdelhamidas Abaaoudas. Belgijos saugumo tarnybų teigimu, kurių duomenimis remiasi prancūzų radijas RTL, jis yra vienas iš aktyviausių džihadistų smogikų Sirijoje.  Prancūzijos policija naktį ir sekmadienio į pirmadienį surengė beveik 170 reidų ir suėmė 23 žmones po teroro atakų virtinės Paryžiuje, o dar per 100 žmonių skirtas namų areštas.

13

Galimu teroro aktų Paryžiuje organizatoriumi įvardijamas 27-ių belgas Abdelhamidas Abaaoudas. Belgijos saugumo tarnybų teigimu, kurių duomenimis remiasi prancūzų radijas RTL, jis yra vienas iš aktyviausių džihadistų smogikų Sirijoje.  Prancūzijos policija naktį ir sekmadienio į pirmadienį surengė beveik 170 reidų ir suėmė 23 žmones po teroro atakų virtinės Paryžiuje, o dar per 100 žmonių skirtas namų areštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot radijo, A. Abaaoudas yra Molenbeko rajono Briuselyje gyventojas, kuriame buvo įvykdytas policijos reidas iškart po teroro aktų Prancūzijos sostinėje. Teigiama, kad jis bendravo su vienu iš smogikų, kurie dalyvavo išpuolyje, taip pat Molenbeko gyventoju. A. Abaaoudas yra žinomas kaip vienas iš teroristinės organizacijos „Islamo valstybė“ žudikų, pažymi RTL.

REKLAMA

Anot žiniasklaidos, Molenbekas yra vienas iš pagrindinių taškų Europoje, iš kurio užverbuoti europiečiai islamistai išvyksta kariauti į Siriją. „Le Figaro“ teigimu, šis rajonas ketvirtą sykį per 18 mėnesių atsidūrė policijos akiratyje dėl įvykdytų ar nutrauktų teroro aktų.

A. Abaaoudo vardas spaudoje pasirodo ne pirmą sykį – sausio mėnesį belgų policija jį įvardijo kaip numanomą šalyje dėl policijos budrumo neįvykusių teroro aktų organizatorių ir finansuotoją. Tuomet teisėsaugininkai pasiklausė A. Abaaoudo pokalbį su vieno iš dviejų islamistų, kuriuos nukovė reido metu belgų policininkai, broliu.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „The Washington Post“, su išpuoliais Paryžiuje yra susiję ne mažiau nei 20 žmonių. Mažiausiai du iš vykdytojų grįžo į Europą iš Artimųjų Rytų.

Nustatyta, kad su teroro aktu buvo susiję trys broliai. 31-ių Ibrahimas susisprogdino Paryžiuje, jo brolis Mohamedas buvo sulaikytas Briuselyje, o trečiasis – Salahas – iškart po tregedijos buvo suimtas Prancūzijos, tačiau dėl neaiškių priežasčių paleistas. Anot AP, teisėsaugininkai praėjus kelioms valandoms po teroro aktų Paryžiuje, sustabdė automobilį, kuriuo važiavo Salahas Abdeslamas, jau pasienyje su Belgija. Tačiau po apklausos ir patikrinimo jis buvo paleistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 13.06) Belgijoje vykdoma antiteroristinė operacija Belgijos policija pirmadienį pradėjo naują operaciją Bruselio rajone Molenbeke, kur anksčiau gyveno keli įtariami Paryžiaus atakų dalyviai, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Ginkluoti pareigūnai stovėjo priešais gatvę blokuojantį policijos mikroautobusą tame neturtingame Belgijos sostinės rajone, o šalies žiniasklaida nurodė, kad policija apsupo vieną namą.

Belgijos prokurorai šių įvykių kol kas nekomentavo.

(papildyta 11.10) Prancūzijos tyrėjai nustatė dar dviejų Paryžiuje siautėjusių teroristų tapatybę

REKLAMA

Paryžiaus prokuratūra nurodė, kad tyrėjai identifikavo dar du mirtininkus sprogdintojus, dalyvavusius pražūtingų išpuolių virtinėje Prancūzijos sostinėje.

Prokurorai pirmadienį pranešė, kad vienas iš mirtininkų, susisprogdinusių pirmadienio vakarą koncertų rūmuose „Bataclan“, buvo Samy Amimouras (Sami Amimuras) – 28 metų Prancūzijos pilietis, kuris buvo patekęs į teisėsaugos akiratį, atliekant vieną tyrimą dėl terorizmo 2012 metais.

Jam buvo skirta teisėsaugos priežiūra, bet vėliau S.Amimouras dingo ir buvo ieškomas pagal tarptautinį arešto orderį.

REKLAMA

Pasak prokurorų, trys su S.Amimouro šeima susiję asmenys buvo suimti pirmadienį paryčiais.

Taip pat nustatyta, kad prie nacionalinio stadiono susisprogdinęs mirtininkas iš tikrųjų yra Ahmadas alMohammadas (Ahmadas Mohamadas) – 25 metų vyras, gimęs Sirijos mieste Idlibe.

Prokuratūra nurodė, kad Sirijos piliečio pasas, rastas šalia to užpuoliko palaikų, iš tikrųjų jam priklausė, – tai buvo nustatyta pagal pirštų atspaudus, kurie buvo paimti, kai šis asmuo spalį atvyko į Graikiją ir užsiregistravo kaip pabėgėlis.

(papildyta 10.39) Prancūzijos policija surengė apie 150 reidų prieš įtariamus islamistus 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos policija surengė „daugiau negu 150“ reidų prieš įtariamus islamistus po atakų Paryžiuje, pirmadienį pranešė premjeras Manuelis Vallsas, o vienas šaltinis nurodė, kad pietrytiniame Liono mieste buvo rastas ginklų arsenalas.

Policijos šaltiniai Paryžiuje sakė, kad pareigūnai pirmadienį paryčiais surengė „kelias dešimtis“ reidų Prancūzijos miestuose, tarp jų sostinės rytiniame priemiestyje Bobinji.

Tuo tarpu Liono apylinkės buvo surengta 13 reidų, sakė vienas vietos policijos šaltinis.

Per tą operaciją buvo suimti penki asmenys ir rastas „ginklų arsenalas“, kuriame buvo raketinis granatsvaidis, Kalašnikovo automatas, neperšaunamų liemenių, trumpavamzdžių ginklų ir taktinės įrangos, nurodė šaltinis.

REKLAMA

Policija taip pat surengė reidų Tulūzos mieste Prancūzijos pietvakariuose, kur buvo suimti bent trys žmonės, pranešė vietos prokuratūra.

Kaip rašo vietos laikraštis „Le Dauphine Libere“, Alpių mieste Grenoblyje buvo suimti bent šeši žmonės, taip pat konfiskuota ginklų ir pinigų.

Policijai buvo suteikti papildomi įgaliojimai, kai šalyje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis po penktadienį įvykdytų koordinuotų atakų Paryžiuje, per kurias žuvo 129 žmonės, o dar per 350 buvo sužeisti.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų