REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus jau kelioms dienoms po tragiškų išpuolių Paryžiuje žiniasklaidoje pasisakę ekspertai ir pareigūnai ramina, kad Lietuva yra santykinai saugi šiuo klausimu – mūsų šalis nėra kovos su terorizmu avangarde.

Praėjus jau kelioms dienoms po tragiškų išpuolių Paryžiuje žiniasklaidoje pasisakę ekspertai ir pareigūnai ramina, kad Lietuva yra santykinai saugi šiuo klausimu – mūsų šalis nėra kovos su terorizmu avangarde.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reaguojant į Paryžiuje įvykdytus teroro išpuolius, Lietuvoje sustiprintos saugumo priemonės, tačiau visuomenei pagrindo nerimauti šiuo metu nėra, šeštadienį sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis. Anot jo, VSD yra informavusi, jog terorizmo tikimybės lygis šalyje nėra pakitęs. Tačiau gyventojai raginami būti budriais ir pastebėjus įtartinus asmenis ar daiktus nedelsiant kreiptis į teisėsaugos pareigūnus.

REKLAMA

Todėl, kai savo pašto dėžutėje vilnietis Karolis Ž. pastebėjo keistą laišką, vyras sunerimo ir paviešino jį pas save feisbuko paskyroje. Tikriausiai, kitu metu šis laiškas būtų keliavęs ten, kur jam ir priklauso – į šiukšliadėžę, tačiau po įvykių Paryžiuje nereaguoti į pranešimą, kad „Vilniau, sulauksi teisingumo, Romos šunie“, atrodytų irgi keista.

Laiške kreipiamasi į „rome dog“. Tai yra, „Romos šunį“, taip arabų ekstremistai vadina amerikiečius, kuriuos tapatina su Romos imperija, aišku, blogąja prasme. Neseniai žiniasklaidoje nuskambėjo mažamečio berniuko vaizdo įrašas, kuriame šis grasina susidorojimu su „Romos šunimi“ – Baracku Obama.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo labiau, kad, kaip paaiškėjo vėliau, laišką gavo dar keli Lietuvos gyventojai, o į savo darbinį Seimo paštą – ir buvusi krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė. Tiesa jai jau buvo atsiųstas kiek kitas pranešimas, kuriame ji „pasveikinama“ patekusi į pragarą, ir išvadinama „madam pig“. Tai, kad musulmonas, kuriam kiaulė yra „nešvarus gyvulys“, kreipėsi tokiu būdu, nestebina. Kiek stebina tai, kad eilinis arabų šalių el. šiukšlių siuntėjas „pataikė“ spėdamas R. Juknevičienės lytį ir kreipdamasis laiške į adresatą „madam“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laiškuose paviešintos nuorodos į „virusinius“ „Kalifato gerbėjų“ fanklubus. Kuriuose yra monotoniškai viešinamos tos pačios ištraukos iš Islamo pranašo ir jo sekėjų mokymų. Dažniausiai cituojamos tos vietos, kuriose raginama „stoti į kovą prieš Vakarų pasaulio blogį“.

Tikėtina, kad el. pašto adresai buvo pasirinkti atsitiktinai. Pirmuoju atveju, Karolio Ž. adresas buvo viešai prieinamas programišių „nulaužtų“ tinklapių duomenų bazėse. Antruoju, tai yra viešo asmens darbinis el. paštas, kurį rasti programišiai taip pat neturėjo problemų.

REKLAMA

Abiejų laiškų turinys atrodo labiau panašūs į tuos, kuriais, kaip ir berniuko – kovotojo su B. Obama atveju, siekiama įbauginti ir įžiebti sensacingų antraščių isterijos bangą žiniasklaidoje.

Karolis Ž. vėliau gavo ir dar vieną laišką iš „vienkartinio“ el. pašto adreso. Jame, be visų kitų, buvo ir nuoroda į „Anonghost“ feisbuko paskyrą, kurioje aiškinama, kad „mirtys yra visur vienodos“, „kaip šauksi, taip atsilieps“ ir „tai yra mūsų atsakas Prancūzijai“. Žinutė šioje feisbuko paskyroje yra rašomos rašomos iš Tuniso.

REKLAMA

„The AnonGhost Team“, anot adl.org informacijos, yra tarptautinis programišių tinklas, vykdantis atakas prieš valdžios struktūrų, korporacijų ir privačių asmenų tinklapius. Pasižymi ekstremistine propaganda, antisemitizmu. Kelis metus šios grupės programišiai užsiimdavo tinklapių užgrobimu ir antivakarietiškos, antiizraelietiškos ir antisemitinės propagandos žinučių platinimu. Tačiau pastaraisiais mėnesiais pradėjo aktyvią „Islamo valstybės“ propagandą. „Klestėk ISIS… mes remiame visus mudžahedus, kurie gina Islamą… mes remiame ISIS 100 proc.“ – rašoma jų „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grupuotę sudaro didelis narių skaičius iš įvairių šalių. Ji užsiima ne tik paprasčiausiais įsilaužimais, tačiau taip pat kuria programinę įrangą, įgalinančią interneto vartotojus su minimaliomis specialiosiomis žiniomis, vykdyti internetinius nusikaltimus. Manoma, kad grupuotės lyderis yra jaunas programišius iš Mauritanijos.

Yra žinoma, kad abiem atvejais į gautus grasinančius laiškus sureagavo Lietuvos teisėsauga, kuri bandys ištirti, kokį galimą pavojų jos gavėjams ar kitiems šalies gyventojams gali kelti šie el. šiukšlintojų platinami pranešimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų