REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Kruvina naktis Paryžiuje (nuotr. SCANPIX)

Teroro šmėkla Paryžiuje: aukų skaičius padidėjo iki 150, sužeista daugiau kaip 200 žmonių

Prancūzijoje paskelbtas 3 dienų gedulas

Per virtinę koordinuotų kruvinų atakų, kurių taikiniais penktadienio vakarą tapo į koncerto klausęsi jaunuoliai ir populiariose Prancūzijos sostinės vietose laiką leidę paryžiečiai, aukų skaičius padidėjo iki 150, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeista, praneša CNN.

13

Per virtinę koordinuotų kruvinų atakų, kurių taikiniais penktadienio vakarą tapo į koncerto klausęsi jaunuoliai ir populiariose Prancūzijos sostinės vietose laiką leidę paryžiečiai, aukų skaičius padidėjo iki 150, o dar daugiau kaip 200 buvo sužeista, praneša CNN.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Francois Hollande'as, kalbėdamas po šio smurto proveržio, kuris pareikalavo daugiausia aukų Prancūzijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, pažadėjo, kad jo šalis tvirtai priešinsis tam, ką jis pavadino terorizmu.

REKLAMA

Didžiausios skerdynės įvyko koncertų rūmuose „Bataclan“, kuriuose koncertavo amerikiečių roko grupė ir kuriuose juodus drabužius dėvėję vyrai, apsiginklavę automatais AK-47, įsiveržė į salę ir ramiai bei metodiškai ėmė šaudyti į šimtus spiegiančių klausytojų.

Liudininkai sakė, kad vienas užpuolikas šaukė „Allahu akbar“ („Dievas (visų) didžiausias“) ir smerkė Prancūzijos karinę intervenciją Sirijoje. Prancūzijos radijo laidų vedėjas Pierre'as Janaszakas, kuris klausėsi koncerto, sakė, jog išgirdęs šūvius iš pradžių pamanė, kad tai pasirodymo dalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Bet netrukus mums tapo aišku. Jie tiesiog šaudo į minią“, – sakė jis ir pridūrė nugirdęs, kaip vienas užpuolikas sušuko: „Tai Hollande'o kaltė, tai jūsų prezidento kaltė, jis neturėjo rengti intervencijos Sirijoje.“

Praėjus maždaug pusvalandžiui po koncerto pradžios salė, kurioje vyko pasirodymas, virto, pasak žurnalisto, „skerdynių vieta“. Policijai pradėjus šturmuoti koncertų rūmus, kurie yra vos už 200 m nuo buvusio „Charlie Hebdo“ biuro, per operaciją žuvo keturi užpuolikai – trys iš jų detonavo savo mirtininkų diržus, o vienas buvo nušautas ir sprogo krisdamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visur telkšojo kraujas, visur matėsi lavonai. Girdėjome spiegimą. Kiekvienas stengėsi pabėgti“, – sakė P.Janaszakas.

„Jie turėjo 20 įkaitų, ir galėjome girdėti juos kalbantis su jais“, – pridūrė jis.

Kaip pranešama, pasiklausyti amerikiečių rokerių buvo susirinkusi sausakimša salė, kurioje telpa apie 1 500 klausytojų.

Tai, kas įvyko – tikras siaubas

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas nurodė, kad buvo nukauti mažiausiai penki užpuolikai, tačiau kol kas nėra aišku, kiek jų buvo iš viso ir ar dar jų nėra likusių laisvėje. Tuo tarpu šaltinis, artimas tyrimui,pranešė, kad vykdydami išpuolius iš viso žuvo aštuoni kovotojai, tarp jų septyni, detonavę savo mirtininkų diržus.

REKLAMA

Be keturių kovotojų, žuvusių koncertų rūmuose, dar trys kovotojai žuvo prie nacionalinio stadiono, o ketvirtas – gatvėje rytiniame Paryžiuje. Anot pareigūnų, aukų skaičius šešiose išpuolių vietose veikiausiai viršys 150.

F.Hollande'as paskelbė nepaprastąją padėtį ir nurodė uždaryti šalies sienas. Smurto proveržis, savo mastu gerokai pranokęs išpuolį prieš satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakciją, vėl pasėjo Paryžiuje baimę ir pasimetimą.

Be žuvusiųjų koncertų rūmuose, policijos duomenimis, ataka 10-ajame Paryžiaus rajone esančiame restorane pareikalavo 18 žmonių gyvybių. Pasak vieno liudininko, čia pagrindinis taikinys buvo japonų restoranas Šarono gatvėje. Už kelių šimtų metrų nuo „Bataclan“ buvo atakuota picerijos „Casa Nostra“ terasa. Užpuolikai iš automatinių ginklų nušovė penkis žmones, sakė 35 metų liudininkas Mathieu.

REKLAMA

„Aplink mane buvo bent penki lavonai, kiti gulėjo ant kelio, visur buvo kraujas. Man labai pasisekė“, – sakė jis. Dar mažiausiai penki žmonės žuvo per sprogimus, nugriaudėjusius prie nacionalinio stadiono, kuriame tuo metu vyko Prancūzijos ir Vokietijos futbolo rinktinių draugiškos rungtynės.

F.Hollande'as, kuris buvo skubiai evakuotas iš stadiono, kai prie jo sprogo bombos, per televiziją transliuotame kreipimesi pareiškė, kad tauta išliks tvirta ir vieninga. „Tai siaubingas išbandymas, kuris vėl užklupo mus“, – sakė jis. – Mes žinome, iš kur jis ateina, kas yra tie nusikaltėliai, kas yra tie teroristai“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Beprecedentinio lygio teroristinės atakos šiuo metu vyksta Paryžiuje“, – sakė F.Hollande'as, kuris nepajėgė paslėpti susijaudinimo. „Tai siaubas“, – sakė jis.

Puolimas prieš visą žmoniją

JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė išpuolius Paryžiuje kaip „puolimą prieš visą žmoniją“ ir pažadėjo bendradarbiauti su Prancūzija, kad atsakingieji dėl šios „širdį veriančios padėties“ būtų patraukti atsakomybėn.

„Kaskart, kai įvyksta tokių atakų, mes visada galime tikėtis, kad Prancūzijos žmonės mus palaikys. Jie buvo nepaprasti partneriai kovoje su terorizmu. Ir mes ketiname lygiai taip pat palaikyti juos“, – B.Obama pareiškė savo trumpoje kalboje Baltuosiuose rūmuose.

REKLAMA

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už atakas. Džihadistai savo „Twitter“ paskyrose netrukus puolė liaupsinti išpuolius ir smerkė Prancūzijos operacijas prieš islamo ekstremistus. Paskyrose su arabiškomis žymomis, kurias galima išversti kaip „Paryžius dega“ ir „Kalifato valstybė smogia Prancūzijai“, jie reiškė nuomonę, kad skerdynes veikiausiai surengė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), ir sakė, kad Prancūzija, pasiuntusi karo lėktuvus į Siriją, „šiandien geria iš tos pačios taurės“. 

Anksčiau penktadienį trys sprogimai nugriaudėjo prie nacionalinio stadiono „Stade de France“, tviskančioje sporto varžybų vietoje, kurioje buvo surengtas 1998 metų pasaulio futbolo čempionato finalas.

REKLAMA

Anot vieno policijos pareigūno, čia buvo surengtos dvi mirtininkų atakos ir sprogdinimas, kuris pareikalavo mažiausiai penkių žmonių gyvybių. Kitais duomenimis, mažiausiai vienas šioje vietoje įvykdytas sprogdinimas buvo mirtininko ataka. Policijos pareigūnas Gregory Goupilis sakė, kad sprogimai vienu metu nugriaudėjo prie dviejų įėjimų ir šalia stadiono esančio restorano „McDonalds“. Taip pat buvo užpultas šalia koncertų rūmų esantis kambodžietiškos virtuvės restoranas.

„Islamo valstybės“ ataka

Atakos įvyko tuo metu, kai Prancūzijoje prieš pasaulinę klimato kaitos konferenciją buvo sustiprintos saugumo priemonės, nuogąstaujant dėl smurtinių protestų ir galimų teroro aktų. F.Hollande'as atšaukė suplanuotą kelionę į Turkiją, kur jis turėjo dalyvauti savaitgalį prasidėsiančiame Didžiojo dvidešimtuko viršūnių susitikime. Joje, kaip numatoma, didelis dėmesys bus skirtas islamistinio teroro pavojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijoje ši problema tapo ypač aktuali jau sausio mėnesį, kai islamo ekstremistai užpuolė laikraštį „Charlie Hebdo“, kuriame buvo išspausdintos pranašo Muhammado karikatūros, ir vieną košerinę krautuvę. Per šiuos išpuolius žuvo dvidešimt žmonių, įskaitant ir tris užpuolikus. „Charlie Hebdo“ užpuolikai skelbėsi palaiką ryšius su ekstremistais Jemene, o užpuolikas, kurio taikiniu tapo košerinė krautuvė, tikino esąs susijęs su „Islamo valstybe“.

Šiuo metu ekstremistų aukomis tapo roko muzikos besiklausantys jaunuoliai ir paprasti miesto gyventojai, besimėgaujantys penktadienio pavakare. Vienas iš mažiausiai dviejų restoranų, tapusių taikiniais penktadienį, baras „Le Carillon“, yra įsikūręs tame pačiame rajone kaip ir „Charlie Hebdo“ biuras.

REKLAMA

Šiame rajone, netoli madingo Oberkampfo kvartalo, garsėjančio savo naktiniu gyvenimu, stovi ir koncertų rūmai „Bataclan“ – viena geriausiai žinomų vietų rytiniame Paryžiuje. Penktadienio naktį joje koncertavo iš Kalifornijos atvykusi grupė „Eagles of Death Metal“. Prancūzų karinės pajėgos šiuo metu bombarduoja „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje ir Irake, taip pat kovoja su ekstremistais Afrikoje, ir islamistų grupuotės ne kartą yra grasinusios Prancūzijai praeityje.

Prancūzų pareigūnai ypač nuogąstauja dėl grėsmės, kurią kelia šimtai vietos radikalių islamistų, ypač tie, kas buvo išvykę į Siriją ir po to grįžo namo įgiję patirties rengti smurtinius išpuolius. Nors kol kas nėra aišku, kam tenka atsakomybė už penktadienio vakaro skerdynes, akivaizdu, kad „Islamo valstybė“ figūruoja „kiekvieno sąrašo viršuje“, sakė terorizmo ekspertas Brianas Michaelas Jenkinsas, kuris taip pat yra vyresnysis „RAND Corp.“ prezidento patarėjas.

REKLAMA

B.M.Jenkinsas sakė, jog panaudota taktika — „daug užpuolikų rengiantys koordinuotas atakas daugelyje vietų“ — primena strategiją, kurios laikytis vasarą buvo rekomenduojama IS internetiniame leidinyje „Dabbiq“.

„Pagrindinis kiekvienam kylantis klausimas yra tas, ar šie užpuolikai, jeigu paaiškės, kad jie yra susiję su viena kuria grupuotę Sirijoje, yra vietiniai teroristai ar jie yra kovotojai, kurie grįžta atitarnavę“ grupuotėje „Islamo valstybė“, – sakė B.M.Jenkinsas.

„Tai bus didelis klausimas“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų