REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pareiškus įtarimus keliems asmenims išvogus dalį uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) turto, energetikos ministras sako, jog padėtis jėgainėje kontroliuojama. 

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pareiškus įtarimus keliems asmenims išvogus dalį uždaromos Ignalinos atominės elektrinės (IAE) turto, energetikos ministras sako, jog padėtis jėgainėje kontroliuojama. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rokas Masiulis, be to, pranešė, kad netrukus bus pasirašyta paskutinė sutartis su Vokietijos bendrove GNS, pagaminusia branduolinio kuro saugojimo konteinerius, dėl kurių parametrų nuo 2011 metais vyko ginčai.

REKLAMA

„Pavojaus tokio nėra. Uždarymo procesas iš tiesų buvo nelengvas. Per pastaruosius keletą metų padarytas labai reikšmingas proveržis sutartyse, sutvarkant sutartis tiek su „Nukem“, tiek su GNS. Laukiam paskutinės sutarties pasirašymo su GNS kitą savaitę, kuri išspręs laikinosios saugyklos klausimą“, - ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą tvirtino R.Masiulis.

IAE atstovė spaudai Natalija Survila-Glebova BNS patvirtino, kad sutarties papildymą numatoma pasirašyti Londone po savaitės. Daugiau informacijos ji nepateikė. Energetikos ministro patarėjas Mantas Dubauskas BNS sakė, kad sutarties papildymas numatys naują darbų grafiką - pagal jį saugykla turi būti atiduota naudoti iki 2017 metų pabaigos, bei abipusių pretenzijų atsisakymą. Jis nepatikslino, kokios apimties gali būti šios pretenzijos.

REKLAMA
REKLAMA

Sutartis yra 193,5 mln. eurų vertės laikinosios panaudoto branduolinio kuro (B1) saugyklos projekto dalis. Anot R.Masiulio, keleriais metais pavėlinti darbai, iš IAE 2-ojo reaktoriaus iškraunant kuro kastes ir patalpinant jas į saugyklas, nesukels nei ekologinio, nei kitokio pavojaus.

„Dabar panaudotas kuras laikomas baseinuose, po truputi bus pradėtas krauti į laikinas saugyklas, technologiškai procesai visi valdomi ir realaus pavojaus nematau“, - parlamentarams teigė ministras.

Parlamentaras Kęstutis Glaveckas suabejojo, ar nekiltų ekologinis pavojus, vėluojant pastatyti saugyklas. Jis pareiškė, kad jėgainės įrenginiai yra ardomi ir parduodami kaip metalo laužas, išvyksta specialistai, o dėl pinigų, skirtų IAE uždarymui, pradėta daug tyrimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė energetikos saugos inspekcija šių metų liepą pagaliau suderino pakeistus GNS pagamintų kuro konteinerių„Constorit“ techninius projektus. IAE vadovo Dariaus Janulevičiaus teigimu, skaičiavimai parodė, jog konteineriai yra tinkami, tačiau galutinai jų saugumu bus įsitikinta, 2016 metų rugpjūtį - 2017 metų sausį atlikus karštuosius bandymus.

Rusijos kapitalo Vokietijos bendrovės „Nukem“ bei GNS konsorciumui ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl konteinerių kokybės, todėl 2012 metų gruodį IAE uždarymo donorai buvo įšaldę paramą saugyklos statybai, tačiau 2013 metų liepą finansavimas buvo atnaujintas.

IAE ir „Nukem“ sutartį dėl jėgainės uždarymo rangos pasirašė 2005 metais, vėliau, darbams vėluojant, ji buvo koreguojama, terminus vis atidedant.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų