REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekeiviai narkotikais įsigudrino maustyti pareigūnus – „biznį“ perkėlė į internetą

Lietuviškame „Facebook“ – 20 grupių, kuriose siūloma marihuanos

Teisėsaugos atstovai atkreipia dėmesį, kad kuo toliau, tuo sunkiau tampa kovoti prieš narkotikų prekybą internetu, mat internete narkotikais prekiaujančius asmenis susekti ir nubausti yra itin sunku. Be to, neretai nelegalia veikla užsiima organizuotos grupės, kurių nariai vienas kito nepažįsta, nėra net vienas kito matę, o tai prevencinį darbą tik dar labiau apsunkina.

Teisėsaugos atstovai atkreipia dėmesį, kad kuo toliau, tuo sunkiau tampa kovoti prieš narkotikų prekybą internetu, mat internete narkotikais prekiaujančius asmenis susekti ir nubausti yra itin sunku. Be to, neretai nelegalia veikla užsiima organizuotos grupės, kurių nariai vienas kito nepažįsta, nėra net vienas kito matę, o tai prevencinį darbą tik dar labiau apsunkina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie trečiadienį Seimo Narkomanijos ir alkoholio prevencijos komisijos posėdyje dalyvavusi Lietuvos Kriminalinės policijos biuro analitikė Rūta Jašinskienė. Parlamentarams savo pristatyme apie kvaišalų prekybą internetu specialistė užsiminė ir apie pareigūnų dėmesio centre atsidūrusį populiarųjį socialinį tinklą „Facebook“.

REKLAMA

„Neseniai mes vykdėme tokią stebėseną, kiek socialiniame tinkle „Facebook“ yra lietuviškų grupių, kuriose minimas skaičius 420. Kaip žinote, 420 reiškia marihuaną. Tokių grupių yra apie 20. Vienos jų yra apimančios visą Lietuvą, kur dalyvauja apie tūkstantis narių. Yra kai kurios, pavyzdžiui, „420 pagalba Kaune“, yra uždaros, kurioje yra apie 200 žmonių ir ji skirta tik Kaunui“, – pasakojo R. Jašinskienė.

Pasak analitikės, šių „Facebook“ grupių administratoriai deklaruoja, kad grupės yra skirtos informacijai, kaip gauti marihuanos, kaip auginti kanapes, pateikti. R. Jašinskienė pažymėjo, jog nustatyti, identifikuoti minėtų grupių narius nėra lengva.

REKLAMA
REKLAMA

„Taip, mes, policija, sukuriame profilius savo, bandome dalyvauti, susirasti draugų. Tai elementariai užima daug laiko. [...] O susirašinėjamas tokiose grupėse vyksta per asmeninius paštus, kurio pasiekti be teismo leidimo negalime“, – pasakojo Kriminalinės policijos biuro atstovė.

Prevencinė priemonė – tik užrašas

R. Jašinskienė pasakojo, kad internete daugiausiai prekiaujama lengvaisiais narkotikais, tačiau taip pat yra paplitusios ir psichoaktyvios medžiagos.

„Internetu dažniausiai yra pardavinėjami lengvieji narkotikai, tai yra tokie, kaip marihuana, taip pat psichoaktyvios medžiagos. Kodėl taip yra? Nes daugelyje valstybių jos yra legalios, todėl ir platinimas tų medžiagų yra kaip ir legalus. Tiesa, daugelis internetinių svetainių, kurios platina šias medžiagas, daro prierašą, kad prieš pirkdami produktą, pasitikrinkite, ar Jūsų nacionalinė teisė juos leidžia įsigyti, taigi jie neprisiima jokios atsakomybės. Kitaip tariant, užrašą prideda ir lieka kiekvieno žmogaus apsisprendimo teisė – ar jis pažeis savo valstybės įstatymus, ar ne“, – komentavo Kriminalinės policijos atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Narkotikų pirkėjai – ne probleminiai narkomanai

R. Jašinskienė tikino, kad pareigūnų tyrimai parodė, jog kvaišalai internete parduodami nedidelėmis dozėmis, o juos dažniausiai linkę įsigyti jauni asmenys, kurie nėra probleminiai narkomanai.

„Kodėl prekiaujama mažomis dozėmis? Kadangi sandoris vyksta tarp dviejų nepažįstamų žmonių, tai jie rizikuoja būti apgauti. [...] Tai yra patrauklu tiems, kurie nėra užkietėję vartotojai, o nori pabandyti, atrasti kažką naujo. Jiems, perkant narkotikus internetu, nereikės kontakto su nusikalstamu pasauliu. [...]

REKLAMA

Kas naudojasi internetu narkotikams įsigyti, kalbant apie lietuvio profilį? Tai yra jaunas, turintis kompiuterį asmuo, turintis normalų gyvenimą. Tai nėra narkomanas, kuris negali gyventi be kasdieninės dozės. Jeigu yra probleminis narkotikas, jam netinka internetinė prekyba, nes užsisakius narkotikų reikia laukti savaitę ar daugiau. Dažniausiai tai yra jaunimas, kuris eksperimentuoja, kuriems narkotikų reikia vakarėliams, pasilinksminimui, gal savaitgaliui atsipalaiduoti, tai yra atsitiktinis pramoginis vartojimas“, – kalbėjo analitikė.

REKLAMA

Organizuoto nusikalstamumo grimasos

Kriminalinės policijos biuro analitikė R. Jašinskienė teigė, kad nustatyti ryšį tarp narkotikų prekybos internetu ir organizuoto nusikalstamumo nėra lengva, tačiau pareigūnai, anot specialistės, įžvelgia tam tikras tendencijas.

„Kalbant apie narkotikų prekybą internetu, nėra akivaizdaus organizuoto nusikalstamumo už to, tai yra nėra taip, kad stovėtų už to tam tikra organizuota grupė, kuri pradėjo šitą platformą, prekiauja ir gauna pelną.

Reikia kalbėti apie naujas organizuoto nusikalstamumo išraiškas. [...] Organizuotas nusikalstamumas, kur yra aiški grupuotė, jos lyderis, jo parankiniai, aiški veikimo schema, tai to nebelieka. Lieka svarbios asmenybės, kurios tiesiog arba gali nusipirkti paslaugas, tai yra, kad kam, tarkime, sukurtų tinklalapį, arba tas žmogus yra pakankamai protingas, kad gali pats organizuoti ir tam turi finansų“, – pasakojo R. Jašinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialistė atkreipė dėmesį, kad šiuo metu narkotikų prekeiviai internetu, sukčiai veikia visiškai kitu modeliu negu buvo įprasta matyti anksčiau.

„Anonimiškos organizuotos grupuotės, kurios veikia tarptautiniu mastu ir nė vienas asmuo vienas kito nepažįsta. Jie susiburia toje pačioje internetinėje erdvėje, sakysime, organizatorius gali būti italas, o vykdytojas lietuvis, lenkas. Vienas, pavyzdžiui, atsako už pinigų išgryninimą, kitas atsako už sukčiavimą. Ir tai nėra ne pasaka ir ne fantazija. [...] Buvo tyrimas, kai buvo identifikuoti 40 žmonių, kurie realiai vienas kito nėra sutikę gyvenime ir nepažįsta“, – pasakojo R. Jašinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų