REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeima ir visuomenės gerove,- skelbiama mažomis raidėmis prie alkoholio reklamos. Ir visa nacija toliau skatinama vartoti alkoholį: pradedant krepšiniu, baigiant neva sveikesniu krauju.

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeima ir visuomenės gerove,- skelbiama mažomis raidėmis prie alkoholio reklamos. Ir visa nacija toliau skatinama vartoti alkoholį: pradedant krepšiniu, baigiant neva sveikesniu krauju.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas nutiko su žmonija, kad alkoholio vartojimas tapo įprastas? Kodėl alkoholio vartojimas gali turėti įtakos tragedijoms? Kodėl mums sunku suprasti, kad vartodami alkoholį mes ne rizikuojame, o jau kenkiame sau, savo šeimai ir visuomenei?

REKLAMA

Alkoholis kaip vanduo

Visai neseniai peržiūrėjau kelis filmus. Jie nebuvo sukurti Lietuvos režisierių, tačiau filmuose rodoma kultūra yra labai artima mūsiškei. Visuose filmuose visi vartojo alkoholį: vieni - gražiai, kiti - pasibaisėtinai; vieni - prabangų, kiti - kad tik su laipsniais. Nuo mažų dienų Lietuvos gyventojui alkoholis tampa savaime suprantamu gyvenimo atributu: vakare alus, per šventes vynas, vyrai geria degtinę, o jei tu esi dar vaikas - tėvai tau parūpina vaikiško šampano. Kodėl? Nes mes nežinome, ką darome. 

REKLAMA
REKLAMA

Neseniai stebėjau situaciją: 5 metų mergaitė 22 val. su mama kavinėje; mama su draugėmis geria vyną, o mergaitė užsimano ledų, į ką mama jai atšauna: tu ką, išprotėjai, kavinėje ledų negalima. Ir kas čia išprotėjo?

Mitas apie saikingą vartojimą

Visi aplink lyg susitarę sukioja pirštais į blaivybę pasirinkusius ir kartoja: mes vartojame saikingai. Aš jums pasakysiu štai ką: ar galima saikingai šaudyti į žmones? Ar galima saikingai žudyti? O gal vienas kitas nužudymas - ne tragedija? Alkoholio vartojimas - tai savęs žudymas. Ar jis gali būti saikingas? Ne. Mums labai nepatogu tai įsisąmoninti, todėl mes linkę paisyti niekus. Kaip teigia psichologas Olegas Torsunovas, saikingo alkoholio kiekio nėra. Skirtingiems žmonėms jis daro skirtingą neigiamą poveikį, bet teigiamo poveikio nedaro niekam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl mes save žudom? Alkoholio žalos nesuvokia tie, kurie nesivarto po stalu, kurie nevemia, kurie išgėrę neprisidirba nieko blogo. Dažniausiai tokie gėrėjai linksminasi taip, lyg visus 100 gyvenimų atgal būtų gedėję. Prisimenu iš vaikystės ne vieną hyper linksmą suaugusįjį per kokį nors renginį: man visuomet būdavo keista, kodėl jis taip džiūgauja. Ir aš patyriau visa tai.

Ir tikrai: su alkoholiu ir džiaugsmas, ir liūdesys yra gilesni. Kaip ir beprotybė. Juk visi norime greito poveikio: taurė vyno ir greitas atsipalaidavimas garantuotas, dar viena taurė - ir greitas išsiverkimas čia pat. Ir smegenys panardinamos į vakuumą, kuriame gyveni, prisitaikydamas prie visko ir visų. Tame vakuume nėra jėgų nieko keisti. Net noro nėra. Nes... Visi gi taip gyvena. O blaivybėje gyvenimas yra aštrus. Nes suvoki, kad negali gyventi taip, kaip visi. Nes neturi teisės. Ir kai aplinkui vieni alkoholikai, belieka pasirinkti blaivybę. Kad nebūtume centre jų.

REKLAMA

Kitų įtaka beprotystei

Ar susimąstėme, jog "saikingi vartotojai" daro didžiulę įtaką tiems, kurie vaikšto ant bedugnės krašto? Stebimės: Jonas visai nekontroliuoja savęs, ypač , kai išgeria. Tai jei mes tą žinome, ko vedamės Joną ten, kur jis gaus savo dozę iki kontrolės praradimo? Mes esame visi susiję. Ypač šeimose. Jei vyras išgėręs niekus tauzija, negrįžta laiku namo, lenda prie kitų vyrų ir moterų, tai moteris negali vartoti alkoholio.  Ir į balius negali eiti, kol žmogus yra aktyvioje priklausomybėje nuo alkoholio.

REKLAMA

Pas mus viskas atvirkščiai. Akivaizdu, kad žmogaus pavojuje siela save pačią saugo, žmogus tvirtai sako: ačiū, ne. Ir būtinai atsiras tos, kurios tvirtybę vyro sumažins: Jonai, aš tau įpilsiu, tik truputį,na ką tu čia dabar sugalvojai? Kaip norėčiau tokiai moteriai įgrūsti tą nesivaldantį nuo alkoholio vyrą po kelių valandų ir lai vežasi namo. O jai tai kas? Ne ji gi kankinsis su tokiu, o kita moteris ir jos vaikai. Jai pasiūlyti svarbu. Moterys savo įtakos galią naudoja beprotystei skatinti. Ir tai yra didelė nuodėmė. Jei esi moteris, nepilk - va čia tai būtų geras šūkis socialinei reklamai!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl alkoholis atriša tramdomuosius marškinius?

Žmogus yra sudėtinga būtybė. Žmogaus elgesiui įtakos turi ne tik dabartis, bet ir praeitis. Net anų gyvenimų. Kai išgeriam, pojūčiai darosi intensyvūs. Galvoje dominuoja tai, ko yra daugiausia tuo metu. Įsivaizduokime: žmogus patyrė netektį, valdėsi, bet išgyveno sunkų laikotarpį, neįveikė dar netekties ir prisigėrė. Kas nutiks? Prasidės labai intensyvus netekties išgyvenimas: verkimas, savęs kaltinimas, rėkimas, liūdesys. Kaip žmogus po to jausis? Kaip pats save išprievartavęs.

REKLAMA

Moteris stokoja vyro dėmesio, jos seksualinė energija neturi kur išsilieti, prisigeria ir kas nutiks? Jei ji nelips ant stulpo, tai ant ko nors būtinai užlips. Kaip po to jausis? Klaikiai. Alkoholis atpalaiduoja tai, ką žmogus proto dėka sulaiko.  Štai kodėl vieni agresyvėja, kiti - darosi meilūs it kačiukai. Ypač vyrai. Juk jie sulaiko savo prigimtinį sielos švelnumą, nes kažkas pasakė, kad tai - nevyriška. O kai išgeria, kas vyksta? Štai kodėl kiti - mušasi. Nes blaivūs jie sulaiko savo agresiją ir kūnišką poreikį demonstruoti jėgą.

REKLAMA

Degradavimas negresia?

Supraskime, mes esame žmonės. Mes, atėję čia, turime didelius tikslus. Tik jų niekas mums nerašė ant mokyklinės lentos. Mes turime patys juos atrasti, suprasti ir jų siekti. Kiekvienas alkoholio lašas migdo mūsų smegenis. Pasiskaitykite nuostabiai aštrų Anthony de Mello, jis teigia, kad mes gyvename miegodami ir be alkoholio. O jei dar ir vartojame, atsitoliname nuo savosios paskirties. Mums nebaisu visa tai, nes tiek daug aplink mus pasirinkę šį gyvenimo būdą miegodami ir miršta. Mes esame ne tik žmonės, bet ir siela. Atėjome čia išspręsti tam tikrus uždavinius. O pasirenkame degradavimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip? Gyvename iš aistros, skubame, vartojame, nesijaučiame atsakingi nei už save, nei už savo šeimą, nei už savo vaikus. Jei jūs save priskiriate prie saikingųjų vartotojų, ar turite garantiją, kad ir vaikai bus tokie patys? Ar nebaisu, jei jie degraduos? Juk tragedijos giminėse kartojasi iš kartos į kartą. Tik būkime atviri ir pasiruošę išgirsti tiesą, sužinosime tiek daug, kad norėsis labai greitai pakeisti savo gyvenimo būdą.

Moterys atsakingesnės Taip, mes, moterys, esame atsakingesnės už šeimoje galiojančias normas. Jei mus tenkina alkoholio vartojimas, jis ir tęsis. Su atitinkama dinamika, būdinga konkrečiam individui. O jei norime pokyčių, privalome pradėti pokyčius nuo savęs. Net moters alkoholio vartojimas be vyro skatina jį vartoti alkoholį, nes esame visi susiję.

Moterys turi būti atkaklios. Meilė - tai ne seilė, o griežtumas. Jei mylime, būkime teisingos sau ir kitiems. laimei, Lietuvoje yra daug tarnybų, kurios gali padėti susitvarkyti su alkoholio problema šeimoje. Nes gyvenant su alkoholiku gydytis reikia ne tik jam, bet ir visai šeimai. Nenorėkime, kad mūsų vaikai degraduotų, saugokime juos nuo absurdo, kol galime. Pasirinkime blaivybę! Ir liaukimės tikėti paistalais, kaip vynas ar šampanas turi teigiamą poveikį mūsų sveikatai. Būkime budrūs, žmonės!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų