REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ministras pirmininkas socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sako patenkinęs teisėsaugos įtarimų sulaukusios sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės prašymą trauktis iš pareigų, kad nebūtų metamas šešėlis ant Vyriausybės.

Ministras pirmininkas socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius sako patenkinęs teisėsaugos įtarimų sulaukusios sekretoriato vadovės Džiuljetos Žiugždienės prašymą trauktis iš pareigų, kad nebūtų metamas šešėlis ant Vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Daugelis pagalvos, kad jei ji čia dirba, tai čia kažkas yra susieta su Vyriausybe. Kiekvienas taip pagalvoja“, - staigaus politinio pasitikėjimo pareigūnės pasitraukimo iš pareigų priežastis interviu BNS antradienio vakarą paaiškino A.Butkevičius.

REKLAMA

Premjeras teigia negalįs atsakyti už kiekvieną Vyriausybėje dirbantį žmogų, jo veiklą po darbo ar buityje.

Specialiųjų tyrimų tarnyba antradienį BNS patvirtino, kad tyrime dėl galimo kyšininkavimo pateikti įtarimai Utenos merui socialdemokratui Alvydui Katinui ir ministro pirmininko sekretoriato vadovei D.Žiugždienei. BNS žiniomis, Utenos meras iš vienos bendrovės įtariamas reikalavęs kyšio D.Žiugždienės naudai.

– Ką žinote apie STT atliekamą tyrimą dėl Utenos mero Alvydo Katino galimo kyšininkavimo?

– Dėl Utenos mero kyšininkavimo tikrai neturiu jokios informacijos ir tikrai negalėčiau nieko pakomentuoti.

REKLAMA
REKLAMA

– Teisėsaugos institucijos kol kas jokių išsamesnių duomenų jums apie tai nepateikė?

– Ne, man tikrai nepateikė. O pačiam, žinote, aš tikrai neklausiu ir nesikišu į tokius reikalus. O jeigu STT tikrai matys reikalą informuoti mane, gal informuos, bet aš taikau tokią praktiką darbe, kad į teisėsaugos institucijų reikalus visai nesikišu ir tą patį aiškinu savo kolegoms, kurie dirba Vyriausybės sudėtyje.

– Kas jums yra žinoma dėl jūsų sekretoriato vadovės ponios D.Žiugždienės vaidmens šiame tyrime?

– Dėl pareikštų įtarimų jai, aš šiandien sužinojau 17 valandą iš savo kolegų. O dėl jos pakvietimo į STT instituciją aš sužinojau praeitą savaitę. Kaip liudininkė ji buvo kviesta ir po to ji atėjo ir parašė pareiškimą, kad nori išeiti iš darbo. Aš jos dar paklausiau – dėl to, kad, sakau, jūs jeigu buvote kviečiama kaip liudininkė, ar tai yra susijęs tyrimas arba apklausa su jūsų tiesioginiu darbu užimant sekretoriato vadovo pareigas arba tiesiog dirbant Vyriausybėje? Ji atsakė, kad tai nėra susiję su jos tiesioginėmis pareigomis ir su darbu Vyriausybėje. Ji pasakė, kad tuo metu ji buvo liudininkė, buvo apklausiama dėl jos kažkokių buitinių reikalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– O tie buitiniai reikalai, kas tai yra?

– Aš tikrai negaliu komentuoti, ką ji pasakė, nes yra atliekamas tyrimas, bet ji aiškiai pasakė, kad tai nieko bendro neturi su jos darbu tiesioginiu ir su darbu Vyriausybėje, nes šiek tiek man buvo sukilęs tam tikras nerimas, ar čia yra koks nors ryšys. Ir noriu pabrėžti, kad ji nėra Socialdemokratų partijos narė ir nebuvo niekada.

– Ar STT pareigūnai jums teikė kažkokią informaciją apie D.Žiugždienės vaidmenį? Vis tiek gal svėrėte, vertinote, kiek tas vaidmuo yra svarus?

– Ne, man STT tarnybos vadovai tikrai informacijos neteikė. Ir jeigu kalbėti konkrečiai apie D.Žiugždienę, tai tikrai jokios aš informacijos neturėjau. Aš tik informaciją gavau iš jos pačios, kada ji buvo pakviesta liudininke.

REKLAMA

– Bet ar ji jums minėjo, kad yra kontaktavusi su Utenos meru? Kai kalbėjotės su D.Žiugždiene praėjusią savaitę, ar ji minėjo, kad čia gali būti susijusių kitų asmenų, partijos atstovų?

– Ne. Aš galiu pasakyti, kad ji man pasakė, kad yra labai nustebusi šiuo pakvietimu ir nustebusi ta apklausa, dėl to, kad ji mano, kad ji pati pasakė „aš nesuprantu, kodėl esu apklausiama“, ir pasakė, kad „aš tikrai nesu visiškai kalta ir tikrai tuo nesijaučiu“. Ji man išsakė tokius žodžius ir tikrai matėsi, kad ji buvo labai nustebusi, tikrai labai priblokšta.

REKLAMA

– Ar D.Žiugždienė jums minėjo apie kažkokias galimas sąsajas su Utenos meru?

– Ne, tikrai neminėjo. Ji pati nustebusi, kodėl kviečiama į apklausą.

– Tai apie tyrimą jūs iš jos ir sužinojote?

– Taip, tik iš jos.

– D.Žiugdžienė pasiprašė atleidžiama iš darbo. Kaip ji motyvavo, kodėl ji tai padarė ir kada tai įvyko?

– Ji nuo lapkričio antros dienos pasiprašė (atleidžiama). Ji motyvavo tuo, kad vis tiek etika tai bus pažeista, nors yra kviečiama kaip liudininkė ir puikiai žino, kad tokiu atveju yra geriausia, kad parašytų pareiškimą ir ji tą padarė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Žodžiu, kad nebūtų kažkokių šešėlių, neaiškumų, ar ne?

– Ne, ir kad nebūtų metamas šešėlis, žinote, Vyriausybei. Daugelis pagalvos, kad jei ji čia dirba, tai čia kažkas yra susieta su Vyriausybe. Kiekvienas taip pagalvoja. Nes etikos reikalavimai Vyriausybės pastate dirbantiems žmonėms keliami aukšti.

– O ar jūs pats neprašėte trauktis jos iš pareigų? Čia buvo jos sprendimas pasitraukti?

– Ne tokio pokalbio nebuvo, kadangi ji buvo apsisprendusi, aš pasakiau, kad „aš suprantu jus ir visiškai sutinku su tokiu jūsų priimtu sprendimu“.

REKLAMA

– Premjere, bet tai yra politinio pasitikėjimo pareigūnė. Kodėl taip staiga nusprendėte tenkinti tą prašymą, tyrimas dar nebaigtas, galioja nekaltumo prezumpcija...

– Aš neturiu kitos informacijos, gal man tos informacijos ji ir negalėjo pasakyti, aš nieko negaliu komentuoti, jei ji apsisprendė, tai aš suprantu, kad ji viena pati apsisprendė ir aš tikrai tokiu atveju visada tikrai patenkinsiu tokį prašymą.

– O ta aplinkybė, kad ji yra politinio pasitikėjimo pareigūnė ir šešėlis gali tiesiogiai ir ant jūsų kristi...

– O kodėl ant manęs?

– Dėl politinio pasitikėjimo pareigybės, ar tas žmogus galėjo galbūt veikti ir jūsų vardu?

– Kiek žinau ir tikiu jos pasakymu, kad šis tyrimas nieko bendro neturi su Vyriausybe. Jei mes tokiais atvejais mesime šešėlius ministrui pirmininkui arba Vyriausybėje dirbantiems žmonėms, tai tata visiškai nesuprantu tokio konstatavimo. Ji man aiškiai pasakė, kad tai nieko bendro neturi su jos tiesioginėmis pareigomis ir darbu Vyriausybėje. Ji tą aiškiai pabrėžė. Jei ministras pirmininkas už kiekvieną Vyriausybėje dirbantį žmogų turės atsakyti, ką jis veikė išėjęs iš darbo, buityje ar laisvalaikiu, tai yra visiškai nesuprantama. Tai laikas parodys.

REKLAMA

– Čia jau yra ne pirmas tyrimas, kuriame figūruoja jūsų partijos atstovai. Jūs kaip partijos pirmininkas, kaip jūs vertinate šitą situaciją ir galbūt kažkokių žadate imtis priemonių, kaip nors reaguoti?

– Matote, šiandien imtis kažkokių priemonių aš negaliu, nes neturiu informacijos. Aš manau, kad vis dėlto mes partijos valdyboje artimiausiu metu tuos klausimus svarstysim, bet, aišku, labai yra sunku svarstyti, kai neturi (informacijos). Ir manau, mes negalime trukdyti tyrimui, kurį atlieka teisėsaugos institucijos. Mano noras pats didžiausias, kad greičiau tas tyrimas būtų užbaigtas ir iki galo atliktas ir tik tada bus aiškumas, kas pažeidė įstatymus ir kur buvo piktnaudžiavimas, jeigu jis buvo.

– Jūs pasitikite teisėsauga, kuri atlieka tuos tyrimus?

– Taip. Teisinėje demokratinėje valstybėje turime pasitikėti teisėsauga. Laikas po to parodys, kaip iš tikrųjų buvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų