REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo nariams – dar vienas prezidentės ultimatumas?

„tvarkietis“: tai yra spaudimas

Seimas, atmetęs jau prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytus kandidatus į generalinius prokurorus, antradienį iš šalies vadovės išgirdo, jog dėl kandidato į prokuratūros vadovus parlamentarai turėtų būti balsuojama atvirai.

Seimas, atmetęs jau prezidentės Dalios Grybauskaitės pasiūlytus kandidatus į generalinius prokurorus, antradienį iš šalies vadovės išgirdo, jog dėl kandidato į prokuratūros vadovus parlamentarai turėtų būti balsuojama atvirai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai portalui tv3.lt patvirtino Seimo valdybos nariai.

„Prezidentė galvoja, kad toks balsavimas būtų geriau. Ją palaikė A. Kubilius, bet kiti valdybos nariai nepalaikė, nes argumentacija tokia, kad būtų laužoma tradicija be kažkokio ypatingo pagrindo“, – kalbėjo socialdemokratas Gediminas Kirkilas.

REKLAMA

Politikas neslėpė, kad prezidentės D. Grybauskaitės tonas po to, kai Seimas atmetė jau du jos siūlytus kandidatus į generalinius prokurorus pasikeitė.

„Tonas, aišku, buvo iš esmės kitoks. Matyt, ir objektyvūs dalykai spaudžia, nes kitais metais keičiasi 55 prokurorai ir norima, kad būtų normalus vadovas, nes jie pasikeis, o bus laikinasis vadovas, tai vėl iškils klausimas dėl jų legitimumo“, – pasakojo G. Kirkilas.

Anot jo, sprendžiant generalinio prokuroro skyrimo klausimą, reikėtų daugiau bendradarbiavimo tarp Seimo ir prezidentūros, taip pat, pasak G. Kirkilo, patys kandidatai turėtų ruoštis atsakingiau. „Kandidatai turi rimčiau ruoštis. Kandidatai neturi galvoti, kad užtenka vien to, kad juos siūlo prezidentė. Taip, čia yra labai svarbu, bet Seimas yra Seimas, reikia dalyvauti visos frakcijose, faktiškai kiekvienas kandidatas turi pravesti savo rinkimų kampaniją“, – kalbėjo socdemas.

REKLAMA
REKLAMA

Mato spaudimą

Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas portalui tv3.lt užsiminė, kad jog prezidentės prašymui dėl atviro balsavimo dėl kandidato į generalinius prokurorus nepritarė ir parlamento vadovė.

„Seimo pirmininkė teigė, kad Seimo nario mandatas yra laisvas, jis turi pasirinkimo teisę, kad niekas nedarytų įtakos – nei frakcija, nei kiti politikai. [...] Aš manau, kad niekas nepasikeistų. Aš nemanau, kad Seimo nariai yra tokie išsigandę ar bailiai, kad bijotų atvirai išreikšti savo nuomonę, tik tiek, kad žmogus jaučiasi geriau, jeigu slaptai balsuoji“, – kalbėjo V. Gedvilas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo vicepirmininkas, „tvarkietis“ Kęstas Komskis taip pat pažymėjo nepritariantis, kad dėl kandidato į prokuratūros vadovus būtų balsuojam atvirai. Jis neslėpė manantis, jog D. Grybauskaitė pareikšdama, kad parlamentas turėtų balsuoti atvirai, ėmėsi spaudimo taktikos.

„Aš manyčiau, kad prezidentė, norėdama, kad būtų paskirtas generalinis prokuroras, gal galvodama, kad šitokiu būdu visgi nedrįs kai kas prieštarauti jos pageidavimams ir balsuos tikrai taip, kaip ji prašė, tuo labiau, kad daugelis deklaruoja vienaip, o balsuoja kitaip. [...] Bet aš labiausiai bijau, kad gali įvykti dar blogiau, kad ir atvirai subalsuos ir atmes. Išsakiau ir prezidentei savo nuomonę, kad ne tame yra problema. Trūksta truputį diskusijų. [...]

REKLAMA

Mes grįžtame atgal, kad varžoma iš tiesų Seimo nario laisvo mandato teisė. Aš manyčiau, kad čia prasideda varžymas, nes savotiškai tai yra spaudimas – „pažiūrėsime, kaip Jūs balsuosite, o po to žiūrėsime, kaip elgtis“, – kalbėjo K. Komskis.

Portalas tv3.lt primena, kad Seimas slaptame balsavime atmetė du D. Grybauskaitės siūlytus kandidatus į generalinius prokurorus – Kauno apygardos teismo pirmininką Nerijų Meilutį ir Kaišiadorių rajono apylinkės teismo pirmininkę Editą Dambrauskienę. Po to, kai Seimas nepritarė pastarosios teisėjos kandidatūrai, politikai užsiminė apie tai, kad prezidentė parlamento valdybai iškėlė ultimatumą, pareikšdama, jog, jei Seimas nepritars jos siūlomai kandidatūrai į generalinius prokurorus, ji šios kadencijos parlamentui daugiau kandidatūrų neteiks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų