REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Francesca Chaouqui (nuotr. facebook.com)

Bažnyčios paslaptys – ne tokios jau ir slaptos, kaip atrodė anksčiau. Norint jas paviešinti užtenka šiek tiek pasukti galvą ir išmanyti socialinių tinklų specifiką. Tokios žinios pravertė „sekso bomba“ vadinamai socialinių tinklų ekspertei ir ispanų prelatui, kurie įtariami pavogę ir nutekinę įslaptintus dokumentus. Tai – jau antras panašus skandalas, sukrėtęs Romos Kuriją per pastaruosius trejus metus.

8

Bažnyčios paslaptys – ne tokios jau ir slaptos, kaip atrodė anksčiau. Norint jas paviešinti užtenka šiek tiek pasukti galvą ir išmanyti socialinių tinklų specifiką. Tokios žinios pravertė „sekso bomba“ vadinamai socialinių tinklų ekspertei ir ispanų prelatui, kurie įtariami pavogę ir nutekinę įslaptintus dokumentus. Tai – jau antras panašus skandalas, sukrėtęs Romos Kuriją per pastaruosius trejus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

54 metų monsinjoras Lucio Angelis Vallejo Balda, dirbęs popiežiaus Pranciškaus įkurtoje komisijoje, turinčioje jį konsultuoti apie Vatikano ekonomikos reformą, buvo suimtas kartu su antrąja komisijos nare – Francesca Chaouqui, dėl įspūdingos išvaizdos praminta „sekso bomba“.

REKLAMA

Šie areštai buvo atlikti jau kelis mėnesius atliekant tyrimą dėl „įslaptintų dokumentų ir informacijos neteisėto įgijimo ir atskleidimo“.

Abu įtariamieji buvo suimti po to, kai Italijos žiniasklaida savaitgalį pranešė, kad Vatikano policija tiria mėginimą pavogti nešiojamąjį kompiuterį, priklausantį naujojo Vatikano finansų biuro vadovui Libero Milone.

Tiek L.A.Vallejo Balda, tiek 33 metų F.Chaouqui buvo suimti, bet socialinių tinklų ekspertė pirmadienį buvo paleista Vatikano prokuroro Roberto Zannotti, nes ji sutiko bendradarbiauti su tyrėjais ir nelaikoma galinčia mėginti pabėgti.

REKLAMA
REKLAMA

F.Chaouqui paskyrimas į ekonomikos komisiją, kurios narius asmeniškai atrinko popiežius, 2013 metais sukėlė nemenką sąmyšį, kai paaiškėjo, kad ta moteris savo „Twitter“ žinutėse griežtai kritikuodavo Vatikaną.

L.A.Vallejo Balda, šiuo metu laikomas Vatikano kalėjime, priklauso Šventojo Kryžiaus kunigų draugijai, neatskiriamai susijusiai su konservatyviu katalikų judėjimu „Opus Dei“, kuris išreiškė „nuostabą ir skausmą“ dėl jo arešto.

Įtūžęs Vatikanas taip pat pasmerkė planus šią savaitę išleisti dvi naujas knygas, kurios, kaip manoma, yra pagrįstos nutekinta informacija, susijusia su neskaidriu Šventojo Sosto finansų pasauliu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vatikanas taip pat paminėjo ankstesnį incidentą, kai jo darbuotojai iškėlė į viešumą šimtmečių senumo institucijos „nešvarius skalbinius“.

„Neutralizuoti bomba“

2012 metais ankstesnio popiežiaus Benedikto XVI liokajus nutekino virtinę konfidencialių dokumentų, atskleidusių priešpriešą ir intrigas tarp Katalikų Bažnyčios aukščiausio rango hierarchų, taip pat pateikusių užuominų apie didelio masto sukčiavimą Romos Kurijoje.

Liokajus Paolo Gabriele buvo nuteistas kalėti 18 mėnesių dėl slaptų popiežiaus dokumentų vagystę. Popiežius Benediktas vėliau suteikė jam malonę, bet visam laikui uždraudė savo buvusiam ištikimam padėjėjui dirbti Vatikane.

REKLAMA

„Dėl knygų, apie kurių artėjantį išleidimą buvo paskelbta prieš kelias dienas, yra aišku, kad šį kartą, kaip ir anksčiau, jos yra rimtos popiežiaus pasitikėjimo išdavystės vaisiai“, – sakoma Vatikano pranešime.

Italijos žurnalistas Emiliano Fittipaldi, išleisiantis knygą „Gobšumas: dokumentai, atskleidžiantys Pranciškaus Bažnyčios turtus, skandalus ir paslaptis“ (Avarizia – Le carte che svelano ricchezza, scandali e segreti della chiesa di Francesco), dirba savaitraštyje „L'Espresso“, kuris pastaraisiais metais neretai skelbdavo nutekintą konfidencialią informaciją.

REKLAMA

Tuo tarpu italų žurnalistas Gianluigi Nuzzi ruošiasi išleisti knygą, kurios itališkas pavadinimas – „Kryžiaus kelias“ (Via Krucis), o angliškas – „Prekiautojai šventykloje“ (Merchants in the Temple). Ji taps tęsiniu kitai G.Nuzzi knygai, išleistai 2012 metais ir pagrįstai Benedikto XVI liokajaus nutekinta informacija per skandalą, kai kurių nuomonę, tapusį viena iš to pontifiko istorinio atsistatydinimo priežasčių.

Kaip pranešama, G.Nuzzi palaiko draugiškus santykius su F.Chaouqui, vėl patekusia į pirmuosius puslapius 2014 metais, kai buvo įtarta organizavusi prabangų pokylį turtuoliams ir garsenybėms vienoje Vatikano terasoje Šventojo Sosto sąskaita. Tas incidentas išprovokavo popiežiaus Pranciškaus įtūžį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vatikanas nurodė svarstantis galimybę imtis teisinių veiksmų prieš minėtus žurnalistus.

Religijos ekspertas Johnas Allenas rašė tinklalapyje „Crux Now“, kad tai yra „nauja proaktyvi Vatikano strategija“.

„Užuot laukęs, kada bomba sprogs dar prieš mėginant ją neutralizuoti, Vatikanas šį kartą stengiasi pakeisti pokalbio temą dar prieš išleidžiant tas knygas“, – aiškino jis.

„Kiek sėkminga bus tokia strategija, tikriausiai priklausys nuo konkretaus tų knygų turinio“, sakė J.Allenas, pridūręs, kad Vatikanas bet kokiu atvejus „užsitikrino, kad šie areštai taps žiniasklaidos sensacija“.

REKLAMA

Pranciškus įpareigojo kardinolus, kada nors rinksiančius jo įpėdinį, padidinti jo galias, kontroliuojant Romos Kuriją – pagrindinę Bažnyčios valdančiąją instituciją, taip pat išvalyti Vatikano banką, tačiau naujai nutekinta informacija tikriausiai suteiks peno jo reformų programos kritikams.

Pontifiko pastangos užtikrinti skaidrumą banke, liūdnai pagarsėjusį dėl neskaidrios veiklos, daugeliui neįtiko, o šių pokyčių šalininkai sako, kad Pranciškus yra atakuojamas kerštingų šmeižikų, įskaitant susijusius su praeitą mėnesį pasklidusiais gandai, kad Šventajam Tėvui aptiktas gerybinis smegenų auglys, nors Vatikanas tuos pranešimus paneigė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų