REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Įsibėgėjus rudeniui, kaip reikiant atvėsus orams besirūpinantys sveika gyvensena ir aktyviai sportuojantys persikelia į užaras erdves, kaip sporto salės, sveikatingumo centrai, baseinai ir t.t. Visgi, nors laisvalaikio leidimo būdą ir aplinką tenka keisti, tačiau sveikos mitybos taisyklių pamiršti nederėtų.

REKLAMA
REKLAMA

Atėjus šaltesniam laikotarpiui net ir pavyzdingiausiems sudėtingiau prižiūrėti savo mitybos racioną, mažiau valgoma gaivių produktų, kaip daržovės ar vaisiai ir dažniau renkamasi sunkesnį maistą, pavyzdžiui, mėsą. Taigi, kaip tinkamai rinktis mėsą sportuojantiems pataria sveikos mitybos specialistė.

REKLAMA

Skirtingai sportuojantiems – ta pati liesa mėsa

„Nors ir sportas sportui nelygus, skiriasi jo pobūdis, intensyvumas, bet kokiu atveju rekomenduojama rinktis liesą mėsą. Dažnai yra klaidingai suvokiama, kad vištiena visada bus liesa, tačiau nieko panašaus. Žinoma, jei bus valgomi vištienos sparneliai ar nugarinė tai mėsa išties bus tokia, tačiau vis tik reikia atkreipti dėmesį i mėsos išvaizdą, kada aiškiai matosi, kur yra riebalinė dalis, o kur liesa mėsa.

REKLAMA
REKLAMA

Jautiena – jos riebalinę dalį galima lengvai nupjauti ir palikti ganėtinai liesą mėsą, nes kaip jau minėjau, šie sluoksniai aiškiai matosi. Visgi, kitokia situacija su kiauliena, kadangi riebalai yra pasklidę po visą mėsą ir juos pašalinti gana sudėtinga. Renkantis kiaulieną patartina valgyti išpjovas ar nugarinę, kadangi jos turi mažiausiai riebalų“, - pasakoja sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė.

Visgi, sportuojantys žmonės dažniausiai valgo per daug mėsos ir dalį jos patartina keisti į kitus produktus, kaip ankštiniai (pupelės, avinžirniai), balta žuvis ar tofu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tinkamas laikas mėsiniams patiekalams

Mėsą galima valgyti pietums arba vakarienei. Renkantis ją vakare, privalo praeiti ganėtinai daug laiko iki miego, kad skrandis spėtų tinkamai viską suvirškinti. Taip pat po treniruotės nepatartina iškart griebtis mėsiškų patiekalų, iš pradžių patartina suvalgyti kokį nors vaisių.

„Jei po tokios vakarienės ryte atsikėlęs žmogus nejaučia poreikio pusryčiauti tai reiškia, kad skrandis prieš miegą nespėjo suvirškinti visos mėsos. Tiksliai pasakyti, kiek laiko turi praeiti nuo mėsos vartojimo iki miego sudėtinga, nes kiekvieno žmogaus organizmas skirtingas. Taip pat priklauso ar žmogus valgydamas mėsą ją tinkamai sukramtė, su kokiais padažais, garnyrais ją valgė ir panašiai. Visgi, galiu patarti, kad mažiausiai turi praeiti 3 valandos.

REKLAMA

Ką siūlyčiau rinktis prie mėsos? Idealiausias variantas – šviežios daržovės. Jos skrandyje suteikia tam tikrą turį, tokiu būdu mėsa yra lengviau virškinama. Taip pat šviežios daržovės neleidžia mėsai per ilgai užsibūti žarnyne. Taigi, mano patarimas – valgant mėsą stengtis niekada neatsisakyti šviežių daržovių“, - sako sveikos mitybos specialistė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų