REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) sekmadienį šventė „pergalės dieną“, tačiau parlamento rinkimų rezultatai daugelį nustebino ir sukėlė gilų nerimą dėl ateities neramioje šalyje.

Turkijos valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) sekmadienį šventė „pergalės dieną“, tačiau parlamento rinkimų rezultatai daugelį nustebino ir sukėlė gilų nerimą dėl ateities neramioje šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniame kurdiškojo regiono mieste Dijarbakyre buvo trumpam prasiveržęs smurtas, kai tapo aišku, kad AKP susigrąžino daugumą parlamente, kurią buvo praradusi per kitus rinkimus, vykusius tik prieš penkis mėnesius.

REKLAMA

Analitikai sako, kad šie įtikinami rezultatai gali suteikti AKP ir prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui aiškų mandatą tęsti karinę kampaniją prieš kurdų sukilėlius ir, pasak kritikų, vis labiau autoritarinę politiką.

„Esu pašiurpusi. Nebenoriu gyventi šioje šalyje, nes nebežinau, kas mūsų laukia“, – sakė 26 metų Guner Soganci, dirbanti padavėja Stambulo prabangiame Nišantašio rajone.

„Pražiopsojome savo vienintelę galimybę užbaigti Erdogano diktatūrą“, – ji sakė naujienų agentūrai AFP.

REKLAMA
REKLAMA

„Gėda tiems, kurie balsavo už partiją, pavertusią mūsų šalį dideliu nesusipratimu“, – piktinosi 32 metų reklamos agentūros vadybininkas Alphanas Ozbalta.

Šios musulmoniškos šalies visuomenė šiuo metu yra itin pasidalijusi į etnines, politines ir religines stovyklas, o įtampą pabrėžė atsinaujinęs konfliktas su kurdais bei kruvinų atakų banga, siejama su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS).

„Numatome blogiausia“

Rinkimų rezultatai buvo netikėti, nes visos apklausos prognozavo, kad rinkimų baigtis bus panaši kaip per birželį vykusį balsavimą, kai AKP užsitikrino tik 258 vietas, o vėliau per daug savaičių trukusias derybas nesugebėjo suformuoti koalicinės vyriausybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nenoriu patikėti šiais rezultatais. Jie tikriausiai sukčiavo, nes labai didelis skirtumas tarp to, ką prognozavo apklausos ir ko sulaukėm šiandien“, – sakė banko darbuotoja Meryem Bahar, nervingai traukdama cigaretės dūmą.

„Numatome blogiausia“, – pridūrė ji.

Tačiau AKP šalininkai galėjo tik džiūgauti.

„Recepas Tayyipas Erdoganas tapo ne vien Europos, bet ir pasaulio lyderiu. Mes kuo tikime ir pasitikime – jeigu Dievas panorės, jis gali pasiekti bet ką“, – sakė Yasinas Aktayus, prisidėjęs prie džiūgaujančios minios šalia AKP būstinės Stambule.

REKLAMA

„Esu labai laimingas, nes nugalėjome. Mano širdis plaka dėl AKP! Iki pat galo!“ – šaukė jis, mėgindamas perrėkti automobilių signalų kakofoniją.

„Šį vakarą mes laimėjome, nes jie (AKP) nepaliko kankinių kraujo ant žemės“, – sakė moksleivė Beyza (Beiza), šokdama su savo draugėmis. Mergina turėjo galvoje Turkijos karinį atsaką į Kurdistano darbininkų partijos (PKK) sukilėlių atakas prieš saugumo pajėgas anksčiau šiais metais.

Tuo tarpu Turkijos kurdiškojo pietryčių regiono „sostinėje“ Dijarbakyre policija vaikė ašarinėmis dujomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis kurdų jaunuolius, kurie padegė padangas gatvėse, protestuodami prieš AKP pergalę.

REKLAMA

Susirėmimai įsiplieskė prie prokurdiškos Liaudies demokratų partijos būstinės (HDP). Ši partija birželį tapo pirmuoju judėjimu, atstovaujančiu didžiausiai Turkijos etninei mažumai parlamente.

HDP pozicijos smarkiai susilpnėjo sekmadienį – partija surinko tik kiek daugiau negu 10 proc. balsų ir vos sugebėjo vėl patekti į parlamentą.

Demonstrantai Dijarbakyre perspėjo dėl „apokalipsės“ ir „karo“, jeigu HDP nesugebėtų peržengti parlamento slenksčio.

„Mes norime taikos. Kodėl jie mums jos nesuteikia, kodėl nesuteikia mums laisvės?“ – klausė 20-metis Esvaras Alioglu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie tenori mus žudyti, – pridūrė jis. – Tegul vyriausybė atšaukia savo šunis, arba mes padarysime tai patys.“

33 metų Suatas Biceras buvo nusiteikęs ramiau, pasisakydamas už taiką ir sakydamas, kad nenori prarasti nei vieno iš savo artimųjų.

„Ko vyriausybė iš mūsų nori? Man 33 metai, bet aš pažįstu tik karą“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų