REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Rusijos lėktuvo katastrofos aukų artimieji  (nuotr. SCANPIX)

„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę dėl rusų lėktuvo katastrofos Egipte

Sinajaus pusiasalyje sudužo lėktuvas, kuriuo skrido 224 žmonės

Egipto vyriausybė šeštadienį patvirtino, kad Rusijos keleivinis Rusijos lėktuvas sudužo Sinajaus pusiasalyje. Premjero Sharifo Ismailo biuras pranešė, kad ministrų lygiu suformuotas krizės komitetas šiai katastrofai tirti. Žiniasklaida skelbia, kad tarp lėktuvo nuolaužų galėjo išlikti gyvųjų, vyksta gelbėjimo darbai.

8

Egipto vyriausybė šeštadienį patvirtino, kad Rusijos keleivinis Rusijos lėktuvas sudužo Sinajaus pusiasalyje. Premjero Sharifo Ismailo biuras pranešė, kad ministrų lygiu suformuotas krizės komitetas šiai katastrofai tirti. Žiniasklaida skelbia, kad tarp lėktuvo nuolaužų galėjo išlikti gyvųjų, vyksta gelbėjimo darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusijos civilinis lėktuvas ... sudužo vidurio Sinajuje“, – sakoma pranešime. Pasak vieno aviacijos pareigūno, tai buvo vienos rusų bendrovės užsakytas skrydis; lėktuve buvo 217 keleivių ir septyni įgulos nariai.

REKLAMA

Anksčiau Rusija pranešė, kad buvo prarastas ryšys su oro bendrovės „Kogalymavia“ keleiviniu laineriu „Airbus А-321“, skridusiu iš Egipto į Sankt Peterburgą, kai jis buvo ties Kipru.

„Šiandien 6 val. 51 min. (Maskvos, 5 val. 51 min. Lietuvos laiku) iš Šarm aš Šeicho išskrido 9268-ojo reiso lėktuvas А-321 į Sankt Peterburgą. Pagal preliminarius duomenis, 7 val. 14 min. (6 val. 14 min.) ryšys su lėktuvu nutrūko, o orlaivio žyma dingo iš radiolokatorių ekranų. Nuo to laiko jis neatnaujino ryšio ir nepasirodė radaruose“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos civilinės aviacijos valdybos „Rosaviacija“ atstovas Sergejus Izvolskis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu portalas „Flightradar24“, skelbiantis informaciją apie skrydžius visame pasaulyje, nurodė, kad „Kogalymavia“ 9268-ojo reiso lėktuvas „Airbus А-321“, pakilęs iš Šarm aš Šeicho, pradėjo staigiai žemėti, nusileido į 1,5 km aukštį ir galiausiai dingo iš radarų ekranų.

(papildyta 17.14) „Islamo valstybės“ smogikai prisiėmė atsakomybę dėl rusų „Airbus-320“ katastrofos Sinaujaus pusiasalyje, praneša AFP.

Atitinkamas pranešimas pasirodė IS „Twitter“ paskyroje, praneša „Reuters“. Dienraštis „Independent“ rašo, kad teroristai paviešino ir katastrofos vaizdo įrašą, tačiau jame buvo užfiksuotas ne „Kolymavia“ lėktuvas.   Rusijos valdžios atstovai ir jų kolegos iš Egipto atmetė versiją, kad lėktuvas galėjo būti numuštas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 15.10) Nepaisant to, kad skirtingose žiniasklaidos priemonėse pasirodė informacija, kad po katastrofos galėjo likti gyvų, keli Egipto kariškiai ir saugumo pareigūnai sakė, kad niekas neliko gyvas sudužus Rusijos keleiviniam lėktuvui, kuriuo iš Šam aš Šeicho į Sankt Peterburgą skrido 224 žmonės.

Šie pareigūnai naujienų agentūrai „The Associated Press“ kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įpareigoti bendrauti su žiniasklaida. Katastrofos vietą netoli Arišo miesto jau pasiekė aviacijos ekspertai.

Egipto vyriausybės pranešime nurodoma, kad iš 217 keleivių Rusijos piliečių buvo 214, o likę trys – ukrainiečiai. Nors Baltarusijos URM spėja, kad lėktuve galėjo būti ir vienas baltarusis. Taip pat pažymima, kad tarp keleivių buvo 138 moterys, 62 vyrai ir 17 vaikų.

REKLAMA

Į Kairo lavoninę atvežta 15 šios katastrofos aukų.

Maskva ketina reikalauti, kad dvi rastos vadinamosios lėktuvo juodosios dėžės būtų tiriamos Rusijoje.

(papildyta 13.50) Rusijos tyrimų biuras pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl oro bendrovės „Kogalymavia“ lėktuvo „Airbus A-321“, skridusio iš Egipto į Sankt Peterburgą, katastrofos Sinajaus pusiasalyje, šeštadienį pranešė biuro atstovas Vladimiras Markinas.

„Pagal preliminarius duomenis, lėktuvas pakilo iš Šarm aš Šeicho oro uosto šiandien 6 val. 51 min. (vietos ir Lietuvos laiku) skristi į Sankt Peterburgą, o maždaug po 23 minučių ryšys su juo nutrūko. Lėktuve buvo 217 keleivių ir septyni įgulos nariai“, – V.Markinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

REKLAMA

„Šios aviakatastrofos tyrimui sudaryta operatyvinė tyrėjų grupė“, – nurodė V.Markinas, pridūręs, kad specialiu Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) organizuotu reisu į Egiptą išsiųsta patyrusių ekspertų komanda.

„Jie veiks koordinuodami darbą su kompetentingomis institucijomis ir kartu su Egipto Respublikos atstovais, pagal nacionalinės ir tarptautinės teisės normas“, – aiškino atstovas.

Nepaprastųjų situacijų ministro pavaduotojas Vladimiras Stepanovas sakė, kad tyrėjai išskris į Egiptą penkiais ministerijos lėktuvais 16 val. Maskvos (15 val. Lietuvos) laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Planuojama išskristi 16 val. iš Ramenskojės oro uosto. Paruošti išskristi trys Il-17, An-148 ir Be-200“, – V.Stepanovas sakė per posėdį Nepaprastųjų situacijų ministerijoje.

Viceministras nurodė įkurti psichologų grupę, kuri oro uoste teiks pagalbą sudužusiu lėktuvu skridusių žmonių artimiesiems.

(papildyta 12.38) Lėktuvu skrido Pskovo vicemeras Aleksandras Kopylovas, praneša „FlashNord“ remiantis vietos administracijos informacija.

„Jis (A. Kopylovas) skrido tuo lėktuvu“, – agentūrai patvirtino pašnekovas. Jo teigimu, A. Kopylovas grįžinėjo iš atostogų Egipte kartu su savo žmona.

REKLAMA

(papildyta 12.37) Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė nuoširdžią užuojautą per „Kogalymavia“ lėktuvo katastrofą Egipte žuvusiųjų artimiesiems, pranešė šeštadienį Kremliaus spaudos tarnyba.

V.Putinas pavedė Nepaprastųjų situacijų ministerija ir Sveikatos apsaugos ministerijai nedelsiant organizuoti pagalbą žuvusiųjų artimiesiems.

Prezidentas taip pat nurodė vyriausybės vadovui Dmitrijui Medvedevui sudaryti valstybinę komisiją, kuri tirtų šią katastrofą.

(papildyta 12.32) Egipto gelbėtojų komanda jau atrado daugiau nei 100 lėktuvu skridusių keleivių ir įgulos narių kūnų, įskaitant ir 5 vaikų kūnus, rašoma „Reuters“.

REKLAMA

„Regiu tragišką sceną. Daugybė žuvusiųjų ant žemės ir daugelis jų yra prisegti prie savo kėdžių, – pasakojo gelbėtojų atstovas. – Lėktuvas skilo į dvi dalis, mažesnė – uodegos dalis sudegė, o didžioji dalis sudužo į akmenis. Mes ištraukėme mažiausiai 100 kūnų, likę dar viduje“.

(papildyta 12.08) Naujienų agentūra „Reuters“ praneša, kad vietos gelbėtojai nuolaužose girdi išgyvenusiųjų balsus. Vykdomi gelbėjimo darbai.

(papildyta 11.38) Prieš pat dingimą iš radarų, rusų lėktuvas prašė leidimo leisti Kaire, praneša „vesti.ru“. Kairo tarptautinio oro uosto šaltiniai teigia, kad tuo metu kai laineris buvo 9000 metrų aukštyje, su jais susisiekęs lėktuvo kapitonas paprašė leidimo leistis dėl radijo stoties gedimo. Vėliau ryšys išnyko. Šuo metu lėktuvas skrido virš Sinajaus pusiasalio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pakilus lėktuvui jo pilotas susisiekė su dispečeriu ir pranešė apie techninius nesklandumus, paprašė leidimo keisti skrydžio maršrutą ir leistis Kairo oro uoste, vėliau ryšys nutrūko“, – praneša „RIA Novosti“.

Maža to, agentūros teigimu, lėktuvo ekipažas „kelis kartus per savaitę“ skundėsi variklio problemomis.

(papildyta 11.26) Rusijos ambasada Egipte, savo ruožtu, pranešė tikrinanti informaciją apie oro bendrovės „Kogalymavia“ keleivinį lėktuvą, kuris, kaip įtariama, sudužo Sinajaus pusiasalyje pakeliui iš Raudonosios jūros kurorto Šarm aš Šeicho į Sankt Peterburgą, skraidindamas 224 žmones, šeštadienį pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

REKLAMA

Radijas „Govorit Moskva“, cituodamas vieną Rusijos ambasados Egipte šaltinį, pranešė, kad tame laineryje buvo tik Rusijos piliečiai. Šaltinis patvirtino, kad lėktuve buvo 217 keleivių ir septyni įgulos nariai, tarp keleivių buvo 17 vaikų.

(papildyta 11.03) Egipto premjeras praneša, kad aptiktos lėktuvo nuolaužos. Sinajaus žiniasklaida skelbia, kad išgyvenusiųjų nėra. „Lifenews“ paskelbė lėktuvo keleivių sąrašą.

Lėktuvas staiga pradėjo netekti aukščio:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų