REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau kuris laikas Lazdijuose, o ir viešojoje erdvėje nerimsta aistros dėl Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado R. Požėlos ketinimų likviduoti Lazdijų rinktinę. Vado sudaryta darbo grupė VSAT centrinės įstaigos ir VSAT padalinių struktūrai tobulinti jau parengė tokį projektą.

Jau kuris laikas Lazdijuose, o ir viešojoje erdvėje nerimsta aistros dėl Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado R. Požėlos ketinimų likviduoti Lazdijų rinktinę. Vado sudaryta darbo grupė VSAT centrinės įstaigos ir VSAT padalinių struktūrai tobulinti jau parengė tokį projektą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuoja sutaupyti, bet nepavyks

Darbo grupės planuojamas Lazdijų rinktinės likvidavimo finansinis efektas – 0,65 mln. eurų, tačiau tas efektas buvo skaičiuotas tik vertinant darbo užmokesčio lėšas. Tačiau įvertinus visas aplinkybes: infrastruktūros išlaikymą, materialinė techninį aprūpinimą ir kt., aiškėja, kad finansinį efektą galima gauti labai nežymų, o labiausiai tikėtina, kad neigiamą. Likvidavus Lazdijų rinktinę darbo netektų 90 Lazdijų rajono gyventojų. Daliai iš jų darbas būtų pasiūlytas Varėnos ir Pagėgių rinktinėse. Jiems apsispręsti būtų sudėtinga, nes nemaža darbuotojų dalis yra įsikūrę Lazdijuose, čia sukūrę šeimas, įsigiję būstus, pasiėmę paskolas, o ir važinėti į darbą po 200 km (į Pagėgius) ar po 100 km (į Varėną) nėra patogu. Kažin, ar šiems pareigūnams bus mokamos didesnės kelionės išlaidų kompensacijos ir argi jiems nereikės mokėti atlyginimų. Tai kur čia tas taupymas?

REKLAMA

Be to, padidėtų Varėnos ir Pagėgių rinktinių saugomi ruožai ir dėl to išaugtų transporto eksploatavimo išlaidos. Dėl didelio atstumo žymiai padidėtų išlaidos, susijusios su transporto išlaikymu (ridos ir kt.), pareigūnų darbo valandų sąnaudomis (pailgėtų darbo laiko trukmė). Šiuo metu Lazdijų rinktinė kontroliuoja 235,052 km ilgio valstybės sienos ruožą: su Lenkijos Respublika – 104,382 km, su Baltarusijos Respublika – 57,27 km, su Rusijos Federacija – 73,4 km, kurių kontrolę perimtų Pagėgių ir Varėnos rinktinės.

REKLAMA
REKLAMA

Didins bedarbių gretas

Lazdijų rinktinės likvidavimas neabejotinai turėtų neigiamų pasekmių viso rajono gyventojų užimtumui, o rajone ir taip yra vienas didžiausių nedarbo lygių šalyje. 2014 metais aukščiausias nedarbo lygis fiksuotas Alytaus rajono savivaldybėje – 17,2 proc. ir Lazdijų rajono savivaldybėje – 16,7 proc. Šie rodikliai išlieka ir šiais metais.

Migrantų krizės akivaizdoje silpnins sienų kontrolę

Atskirai reikėtų įvertinti planuojamos pertvarkos įtaką šalies nacionaliniam saugumui ir valstybės sienų apsaugai. Nesena patirtis, kai buvo panaikinta Šiaulių rinktinė, akivaizdžiai rodo, kad dėl to padidėjo nelegalių migrantų srautai per Lietuvos Latvijos sieną ir jie tolygiai didėja. Lazdijų rinktinės panaikinimas vyktų esant sudėtingai geopolitinei situacijai, migracijos krizei Europoje. Šiame kontekste Europos Sąjungos vidinės sienos su Lenkija apsauga tikrai nepraranda aktualumo. Plačiai klestinti nelegali migracija – rimta problema ne tik Lietuvai, bet ir visai ES. Daugumoje ES šalių prie vidinių sienų personalo skaičius yra didinamas, pas mus – naikinami padaliniai, mažinamas pareigūnų skaičius. Galima pagrįstai teigti, kad Lazdijų rinktinės panaikinimo atveju, tiesiogiai valstybės sieną saugančio personalo skaičius nepadidės, tik bus atimtos darbo vietos iš Lazdijų rajono gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Esamas variantas – optimalus

Daugiametė praktika parodė, kad šiuo metu esamas Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio, Kalvarijos, Vištyčio, Kybartų, Lieponos užkardų išdėstymas nuo rinktinės administracijos Dumblių kaime yra optimalus ir leidžia operatyviai ir finansine prasme – su nedidelėmis išlaidomis, vykdyti padalinių valdymą, kontrolę ir operatyvų reagavimą į pasikeitusią situaciją. Pažymėtina, kad nei Varėnos, nei Pagėgių rinktinių specialios paskirties užkarda dėl didelių atstumų negalėtų to padaryti, todėl tikėtina, kad valstybės sienos apsauga ir kontrolė dar susilpnėtų.

REKLAMA

Rezultatai geri, išlaidos mažos

Lazdijų rinktinė yra vienas iš geriausius rezultatus (vogtų transporto priemonių, suklastotų dokumentų, nelegalių migrantų, kontrabandos sulaikymas) rodantis ir vienas iš mažiausiai biudžeto lėšų išlaikymui gaunantis bei taupiausiai biudžeto lėšas naudojantis VSAT padalinys. Ji įneša ženklų indėlį į Lazdijų rajono biudžetą – per mėnesį pervedama apie 48 tūkst. eurų pajamų mokesčio. Rinktinėje yra įdarbinti 5 neįgalūs asmenys, iš kurių 3 liktų bedarbiais.

Aprūpina darbu ir kitus

Lazdijų rinktinė aprūpina darbais ir tuo padeda išlaikyti darbo vietas Lazdijų prokuratūroje ir apylinkės teisme. 2014 metais kartu su Lazdijų prokuratūra Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai pradėjo 133 ikiteisminius tyrimus. Užbaigė 78. Iš 790 Lazdijų policijos komisariate patalpintų asmenų 339 pristatė Lazdijų pasieniečiai.

REKLAMA

Lazdijų rinktinė netiesiogiai prisideda prie rajono smulkiųjų verslininkų veiklos vystymosi. 2014 metais apie 30 proc. visų vykdytų rinktinės mažos vertės pirkimų atlikta iš Lazdijų rajone esančių įmonių. Taip pat sudaryta 10 ilgalaikių prekių ir paslaugų pirkimo sutarčių, kurių vertė daugiau kaip 70 tūkst. eurų.

Raginu įsiklausyti į argumentus

Susitikimuose su Lazdijų rajono gyventojais, Lazdijų rinktinės bei Lazdijų rajono savivaldybės atstovais tenka išgirsti ypatingą susirūpinimą ir aktyvų nepritarimą Lazdijų rinktinės likvidavimui. Esant šiandieninei geopolitinei situacijai bei migracijos krizei, raginu šios pertvarkos iniciatorius dar kartą susimąstyti, ar vertėtų sukelti įtampą pasienyje, likviduojant gerai dirbančią Lazdijų rinktinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų