REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Prestižinę premiją skyrė Saudo Arabijoje įkalintam islamo kritikui (nuotr. SCANPIX)

Saudo Arabijos tinklaraštininkas Raifas Badawi, savo šalyje nuteistas nuplakimui ir 10 metų laisvės atėmimui už islamo įžeidimą, ketvirtadienį pelnė šių metų Europos Parlamento skiriamą prestižinę Sacharovo žmogaus teisių premiją.

4

Saudo Arabijos tinklaraštininkas Raifas Badawi, savo šalyje nuteistas nuplakimui ir 10 metų laisvės atėmimui už islamo įžeidimą, ketvirtadienį pelnė šių metų Europos Parlamento skiriamą prestižinę Sacharovo žmogaus teisių premiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europarlamento pirmininkas Martinas Schulzas, kuris paskelbė apie premijos skyrimą, pasmerkė nuosprendį, kuris gresia prodemokratiškam aktyvistui, kaip „brutalų kankinimą“ ir paragino tos šalies karalių Salmaną nedelsiant paleisti kalinamą tinklaraštininką bei užtikrinti žmogaus teisių laikymąsi konservatyvioje monarchijoje.

REKLAMA

„Šiam žmogui ... buvo skirta viena iš žiauriausių bausmių, kurią galima įvardyti tik kaip brutalų kankinimą“, – pabrėžė M.Schulzas.

„Raginu Saudo (Arabijos) karalių tuojau pat jį paleisti“, – M.Schulzas sakė sausakimšoje Europos Parlamento salėje.

Jis pridūrė, jog 28 nares turinti Europos Sąjunga tikisi, kad jos partneriai pagerins žmogaus teisių padėtį iki Bendrijos standartų.

„Ryšiai priklauso nuo to, ar mūsų partneriai gerbia žmogaus teises ... Jų ne vien nesilaikoma – jos trypiamos kojomis“, – M.Schultzas sakė vokiečių kalba.

REKLAMA
REKLAMA

Saudo Arabijos teismas 31 metų R.Badawi skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo už islamo įžeidimą, bet plakimą sustabdė po pirmosios egzekucijos, per kurią aktyvistas gavo 50 kirčių.

R.Badawi žmona, pabėgusi su jų vaikais į Kanadą, anksčiau šią savaitę sakė, kad jos vyro plakimas artimiausiu vėl bus atnaujintas.

Cituodama vieną „informuotą šaltinį“, Ensaf Haidar sakė, kad „Saudo Arabijos institucijos uždegė žalią šviesą tolesniam Raifo Badawi plakimui“.

Plakimas bus „greitai“ atnaujintas kalėjime, kuriame yra laikomas R.Badawi, žmona rašė tinklalapyje, skelbiančiame informaciją apie jos vyro persekiojimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sužinojusi apie skirtą prestižinę premiją E.Haidar pareiškė, kad šis sprendimas yra „vilties ir padrąsinimo žinia“.

„Dėkoju Europos Parlamentui. Esu labai laiminga dėl šio apdovanojimo“, – sakė ji.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

Tarp trijų šių metų finalininkų dar buvo nužudytas Rusijos opozicijos lyderis Borisas Nemcovas ir Venesuelos politinis aljansas „Mesa de la Unidad Democratica“, atstovaujantis politiniams kaliniams ir opozicijos grupėms.

REKLAMA

Praeitais metais Europos Parlamentas skyrė Sacharovo premiją pelnė gydytojas Denisas Mukwege jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Anksčiau šis apdovanojimas buvo paskirtas Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai, kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje lyderiui Nelsonui Mandelai ir Mianmaro demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų