REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Rusijos tyrėjai ketvirtadienį pranešė suėmę vienos specializuotos ukrainiečių literatūros bibliotekos Maskvoje direktorę ir pradėję baudžiamąjį tyrimą, siekdami nustatyti, ar ji yra kalta dėl etninės neapykantos kurstymo.

REKLAMA
REKLAMA

 

58 metų Natalija Šarina buvo areštuota po kratos bibliotekoje, per kurią, anot tyrėjų, buvo rasta leidinių, kurių turinys gali būti laikomas „antirusiška propaganda“, taip pat uždraustų nacionalistinių pažiūrų ukrainiečių rašytojo Dmytro Korčynskio „ekstremistinių“ kūrinių.

REKLAMA

Sulaikytai direktorei gresia iki penkerių metų kalėjimo bausmė.

Tyrėjai sakė, kad N.Šarina, nuo 2011 metų vadovaujanti Maskvos ukrainiečių literatūros bibliotekai, platino D.Korčynskio kūrinius, nors Rusijos institucijos yra juos uždraudusios kaip ekstremistinius.

D.Korčynskis yra prieštaringai vertinamas ukrainiečių nacionalistas, kuris padėjo įkurti ultradešiniąją partiją UNA-UNSO, o vėliau įkūrė kitą radikalią politinę jėgą – partiją, pavadintą „Brolija“ („Bratstvo“).

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat dalyvavo kruvinuose protestuose Kijeve, per kuriuos 2014 metų vasarį buvo nuverstas tuometinis Kremliaus remiamas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Šis incidentas tikriausiai dar labiau padidins įtampą pašlijusiuose Rusijos ir Ukrainos santykiuose, temdomuose Maskvos pernai įvykdytos Krymo aneksijos ir palaikymo ginkluotiems separatistams Rytų Ukrainoje.

Kijevas jau pareiškė griežtą protestą dėl šio arešto.

„Tai ne pirmas Kremliaus mėginimas visa, kas ukranietiška, paskelbti esant „rusofobiška“ ir „ekstremistiška“, – vėlai trečiadienį paskelbtame pranešime pareiškė Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Raginame Rusijos valdžią nutraukti spaudimą bibliotekai – tūkstančių ukrainiečių kultūriniam židiniui“, – priduriama pranešime.

Maskvos valdžia biblioteką įkūrė siekdama skatinti domėjimąsi ukrainiečių literatūra. Duomenimis, apimančiais laikotarpį iki 2013 metų liepos, ji turėjo daugiau kaip 6 900 globėjų.

tv3.lt vakar skelbė, kad Rusijos teismas ekstremistine pripažino vienintelę Kremlius likusią nepaklusnią nacionalistinę organizaciją „Rusai“. Jos veikla buvo uždrausta, o lyderius persekioja teismai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų