REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Jonas Valančiūnas ir Donatas Motiejūnas (nuotr. Instagram)

Lietuvos krepšinio sirgaliams NBA sezonas prasidės šią naktį – būtent tada dviejų lietuvių Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno atstovaujamos ekipos namie žais pirmąsias 2015-2016 metų sezono rungtynes. Kokio sezono gali tikėtis abu mūsų šalies aukštaūgiai?

31

Lietuvos krepšinio sirgaliams NBA sezonas prasidės šią naktį – būtent tada dviejų lietuvių Jono Valančiūno ir Donato Motiejūno atstovaujamos ekipos namie žais pirmąsias 2015-2016 metų sezono rungtynes. Kokio sezono gali tikėtis abu mūsų šalies aukštaūgiai?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prasidėjus NBA sezonui apie 23 metų 213 cm ūgio J. Valančiūną Amerikoje geriausiai žinomi šie faktai: vasarą „Toronto Raptors“ pasirašė ketverių metų 64 mln. JAV dolerių sutartį ir taip savo ateitį stipriai susiejo su lietuviu, vidurio puolėjas galėjo tapti lietuvių liaudies šokių atlikėju, bet pasirinko krepšininko karjerą ir JV su Lietuvos rinktine tapo Europos vicečempionu bei žais 2016 metų olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.

REKLAMA

„Treneris ir klubas žada jam didesnį vaidmenį, o tai tiesiogiai siejama su daugiau minučių aikštėje ir daugiau galimybių kažką nuveikti“, - tv3.lt komentavo Kazys Maksvytis, neseniai su Dariumi Maskoliūnu lankęsis NBA klubuose ir tiesiogiai bendravęs su lietuviais.

Po geriausio praėjusio sezono, kai J. Valančiūnas vidutiniškai rinko po 12 taškų ir atkovojo po 8,7 kamuolio per rungtynes, krepšininką treneris Dwayne’as Casey ketina efektyviai išnaudoti ir rungtynių pabaigoje. Iki šiol lietuvis per lemiamas minutes dažnai veiksmą aikštėje stebėjo nuo atsarginių suolo.

REKLAMA
REKLAMA

NBA lygoje pereinant prie mažesnio ir universalesnio starto penketo J. Valančiūnas taip pat turėtų rasti savo vietą – tam dirbo individualiai kone visą vasarą. Ekspertai neabejoja, kad tai itin gera Toronto klubo investicija ir JV „atsipirks“.

Vidurio puolėjas ketvirtąjį savo NBA sezoną pradės šiąnakt namie rungtynėmis su „Indiana Pacers“. Jos bus taip pat išskirtinės tuo, kad „Raptors“ oficialiai pristatys savo naują logo ir aprangas. Ir žinoma, šį sezoną tikslas bus žengti toliau nei pirmasis atkrintamųjų varžybų ratas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skirtingai nei J. Valančiūnas kitas NBA lygoje žaidžiantis lietuvis D. Motiejūnas ketvirtąjį savo sezoną pradės ne aikštėje, o ant atsarginių suolo. Po traumos ir operacijos reabilitaciją tęsiantis 25 metų 213 cm ūgio krepšininkas prie komandos turėtų prisidėti kitą mėnesį.

„Donato situacija priklausys nuo jo sveikatos. Teko būti Hjustono virtuvėje, jis ten gerbiamas ir laukiamas, - tv3.lt komentavo K. Maksvytis. - Negaliu komentuoti, bet įsivaizduoju, kad artimiausią ateinantį mėnesį, jei viskas bus gerai. Klubas lietuvio sugrįžimo neskubina, nes tą pačią problemą pernai turėjo Dwightas Howardas. Jis kiek per anksti grįžo į aikštę ir vėliau turėjo bėdų. Bus stengiamasi, kad Donatas išgytų iki galo ir leis tik tuomet, kai jis bus visiškai sveikas.“

REKLAMA

– Kaip reaguoja pats D. Motiejūnas, kad visą vasarą sunkiai dirbęs negali prisidėti prie komandos nuo pat sezono pradžios?

– Daro viską, kas nuo jo priklauso. Gal kartais ir per daug. Jį net stabdo, yra tiksliai sukontroliuotas grafikas, kiek gali sportuoti ir ilsėtis. Jis pagal tą grafiką ir dirba.

– Kokį vaidmenį Donatas gali gauti šįmet komandoje?

– Donatas gali žaisti prie dvi pozicijas – sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo. Pernai daugiau žaidė vidurio puolėjo pozicijoje, ypač kai buvo traumuotas D. Howardas. Tai jo privalumas. Sunku pasakyti, ar bus starto penketo žaidėjas, ar pirmas, kylantis nuo suolo. Bet jam numatytas svarbus vaidmuo ir tuo klube neabejojama.

REKLAMA

– „Rockets“ ekipa sausakimša žvaigždžių. Kiek D. Motiejūnui pavyks sėkmingai konkuruoti su jomis dėl daugiau minučių ir vietos aikštėje?

– Vieni sugrįžimai būna geresni, kiti nelabai. Jei jis bus sveikas, parodys savo vertę ir didelės konkurencijos nejaus.

– NBA lygoje žaidžia du lietuviai. Kas iš mūsų tautiečių dar galėtų prisidėti prie jų ir sėkmingai žaisti pajėgiausioje krepšinio lygoje?

– Vienas iš pirmųjų – Domantas Sabonis, galintis pretenduoti artimiausiu metu. Gal net šių metų pabaigoje. Priklausys, kada pateiks paraišką NBA naujokų biržoje. Visi girdi apie Mindaugą Kuzminską, jis pagal savo duomenis galėtų žaisti. Daugiau – auga gražaus jaunimo. Bus įdomu, kaip tobulės Rokas Giedraitis, iš jaunos kartos Martynas Varnas, Laurynas Birutis. NBA – kitoks krepšinio modelis ir standartai. Ne visi, kurie gerai žaidžia Europoje, tinka NBA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad ir kaip ten būtų D. Motiejūno potencialu neabejoja ir krepšinio apžvalgininkai. „Sports Illustrated“ tinklalapio NBA skilties apžvalgininkas Chrisas Mannixas spėja, kad lietuvis gali tapti labiausiai patobulėjusiu šio sezono lygos krepšininku.

Motiejūnui praėjęs NBA sezonas buvo geriausias karjeroje. Iki nugaros traumos per 71 rungtynes jis vidutiniškai pelnydavo po 10,1 taško ir atkovodavo po 5,9 kamuolio. Praėjusį sezoną „Rockets“ komandai iki NBA finalo trūko vos trijų pergalių, tad šįmet amicijos bus dar didesnės.

REKLAMA

Įdomu, kad praėjusį sezoną Hjustono ekipa laimėjo daugiausiai reguliariojo sezono rungtynių nuo 1996-97 metų. 56 pergales „raketos“ iškovojo su 18 skirtingų starto penketų. „Jei išliksime sveiki, manau, kad turime tikrai gerų šansų laimėti viską“, - tikino komandos lyderis Jamesas Hardenas, užėmęs antrą vietą po NBA MVP Stepheno Curry su 27,4 taško vidurkiu.

„Rockets“ į naują sezoną ir lūkesčius žengia rungtynėmis šiąnakt namie su „Denver Nuggets“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų