REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Hibridinio karo dalis: Rusijos povandeniniai laivai kėsinasi į interneto kabelius?

JAV kontradmirolas: aš kasdien nervinasi dėl to, ką rusai gali padaryti

JAV nerimaujama dėl rusų povandeninių laivų aktyvumo netoli svariausių komunikacijos kabelių, nutiestų vandenynų dugne, kurie užtikrina praktiškai visą globalų internetą, rašoma „The New York Times“.

JAV nerimaujama dėl rusų povandeninių laivų aktyvumo netoli svariausių komunikacijos kabelių, nutiestų vandenynų dugne, kurie užtikrina praktiškai visą globalų internetą, rašoma „The New York Times“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausią nerimą kelia ne tai, kad Rusija galėtų perimti informaciją, kuri yra perduodama tais kabeliais, – ši problema JAV spec. tarnybų buvo išspręsta dar prieš kelis dešimtmečius, pažymi leidinys. Nerimą kelia tai, kad Rusija tariamai gali perpjauti tuos kabelius jeigu santykiai itin pašlytų ar dėl kokio nors konflikto.

REKLAMA

Leidinys pažymi, kad Pentagono atstovai neatskleidžia detalių, ką jie darytų jeigu Rusija suorganizuotų išpuolį prieš svarbiausias komunikacijos gijas, tačiau daugelis jų tvirtina, kad tarnybos aktyviai stebi situaciją.

„Aš kasdien nerimauju dėl to, ką rusai galėtų padaryti“, – leidiniui pareiškė JAV povandeniniam jūrų laivynui Ramiajame vandenyne vadovaujantis kontradmirolas Frederickas J. Roegge, kuris nesiėmė spėlioti, apie Rusijos galimybes nupjauti kabelius po vandeniu. Ir ne jis vienas, dėl padidėjusio Rusijos povandenių laivų aktyvumo į sąjungininkus pagalbos kreipėsi Norvegai, problemų su povandeniniais laivais turėjo ir švedai.

REKLAMA
REKLAMA

„Kabeliai nutrūksta nuolat – užsikabina inkarai, ar nutraukiau gamtos gaivalai“, – pasakojo Michaelas Sechristas, tyrinėjęs galimus pavojus povandeniniam tinklui ir šia tema parengęs mokslinį darbą. Tačiau dažniausiai tokie pažeidimai būna padaromi už kelių kilometrų nuo pakrantės ir gali būti sutaisyta per kelias dienas.

Tai kas kelia nerimą Pentagonui, yra Rusijos galimybės surasti silpnąją vietą didelėse gilumose, kur kabelius sunku prižiūrėti ir pažeidimus yra sudėtinga suremontuoti.

Anot leidinio šį mėnesį Rusijos laivas „Jantar“ (liet. Gintaras), kurį dienraštis įvardijo kaip diversinį laivą, ir kuriame yra įrengti dar du papildomi giluminiai povandeniniai aparatai, lėtai judėjo nuo JAV rytų pakrantės į Kubos pusę, kur netoli JAV karinės bazės Guantanamo įlankoje yra nutiestas vienas iš tokių svarbių kabelių. Rusų laivo judėjimas buvo nuolat kontroliuojamas amerikiečių palydovų, laivų ir lėktuvų. JAV kariuomenės atstovų teigimu, „Jantar“ povandeninių įrengimų techinės charakteristikos leistų jiems perpjauti kabelius dideliame gilyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų