REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mažiau negu pusė Ukrainos rinkėjų dalyvavo sekmadienį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose, kuriuos temdė kaltinimai dėl sukčiavimo ir balsavimo atšaukimas strateginę reikšmę turinčiame Mariupolio uostamiestyje.

Mažiau negu pusė Ukrainos rinkėjų dalyvavo sekmadienį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose, kuriuos temdė kaltinimai dėl sukčiavimo ir balsavimo atšaukimas strateginę reikšmę turinčiame Mariupolio uostamiestyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

358 miestų merai ir tūkstančiai kitų vietos tarybų pareigūnų bus išrinkti per šį balsavimą, kuris nevyko prorusiškų separatistų kontroliuojamuose rytiniuose regionuose.

REKLAMA

Ukrainos centrinė rinkimų komisija pirmadienį pranešė, kad rinkimuose dalyvavo beveik 13,8 mln. (46,62 proc.) iš 26,7 mln. balso teisę turinčių žmonių, o galutiniai rezultatai turėtų paaiškėti šios savaitės viduryje.

Rinkimų komisijos anksti pirmadienį paskelbtame pranešime sakoma, kad rinkėjai buvo aktyviausi šalies vakariniuose regionuose: daugiausiai balsavo Ternopolio (56,5 proc.) ir Lvovo (56,31 proc.) srityse.

Mažiausias rinkėjų aktyvumas buvo Donecko (31,65 proc.) ir Luhansko (35,27 proc.) srityse, kurių didžiąją dalį kontroliuoja separatistai.

REKLAMA
REKLAMA

Sostinėje Kijeve balsavo 41,87 proc., o Kijevo srityje – 49,83 proc. registruotų rinkėjų.

Pirmą kartą per Ukrainos istoriją miestuose, kuriuose gyvena daugiau kaip 90 tūkst. rinkėjų, rinkimai vyksta dviem ratais, jeigu pirmajame nė vienas iš kandidatų negaus 50 proc. balsų. Tokių miestų, preliminariais Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, yra maždaug 38; pirmiausia tai yra Kijevas ir sričių centrai.

Šie vietos valdžios rinkimai iš dalies laikomi prezidento Petro Porošenkos ir jo valdančiosios koalicijos darbo įvertinimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezidento nesugebėjimas suvaldyti nedidelės grupės oligarchų, kurie, kaip mano daugelis, galiausiai turi daugiausia svertų lemti šalies ateitį, smarkiai nusmukdė milijardieriaus konditerijos pramonės magnato P.Porošenkos populiarumą, kuris dabar yra daugiau nei perpus mažesnis nei tada, kai jis pernai gegužę tapo valstybės vadovu.

P.Porošenka kaltino prorusišką Opozicijos bloką rinkimų tvarkos pažeidimais, o balsavimas Mariupolio uostamiestyje buvo atšauktas.

„Kaip rodo mano informacija, buvo vykdomas kažkoks klastojimas, o mes tikrai to negalime leisti“, – sakė prezidentas sakė.

REKLAMA

P.Porošenkos partijos „Solidarumas“ pareiškime sakoma, kad rinkimai Mariupolyje „buvo nutraukti ... dėl netinkamo rinkimų biuletenių parengimo, jų spausdinimo, skaičiaus kontrolės ir patikimo saugojimo nebuvimo“.

Kaip jau buvo pranešta, Mariupolio rinkimų komisija atsisakė priimti rinkimų biuletenius, atspausdintus laikraščio „Priazovskij rabočij“ spaustuvėje. Toks sprendimas buvo priimtas dėl rastų suplėšytų biuletenių, taip pat – dėl juose esančių klaidų.

500 tūkst. gyventojų turintis Mariupolis yra strategiškai svarbus miestas, kuris yra sausumos tiltas tarp promaskvietiškų separatistų regionų ir Rusijos aneksuoto Krymo pusiasalio.

REKLAMA

Donecko srities karinės ir civilinės administracijos vadovas Pavlo Žebrivskis sakė, kad pakartotiniai rinkimai Mariupolyje tikriausiai bus surengti lapkričio 15 dieną arba ateinantį sausį.

Dalis Mariupolio gyventojų anksčiau palaikė buvusią valdančiąją prorusišką Regionų partiją. Ta partija buvo paleista, kai jos lyderis prezidentas Viktoras Janukovyčius buvo nuverstas pernai vasarį per provakarietiškus Maidano protestus Kijeve ir pabėgo iš šalies.

Daugelis nuverstojo prezidento šalininkų dabar priklauso Opozicijos blokui ir kaltina valdančiąją koaliciją sustabdžius rinkimus, baiminantis pralaimėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs V.Janukovyčiaus sąjungininkas milijardierius Rinatas Achmetovas yra pagrindinis darbdavys Mariupolyje. Jo valdoma bendrovė taip pat išspausdino ir skandalo centre atsidūrusius balsalapius.

Tačiau tuo metu, kai energijos kainos buitiniams vartotojams sparčiai kyla, o infliacija perkopė 50 proc., daugelis Ukrainoje klausia, kas nutiko reformoms, kurias vykdyti buvo pažadėta prieš dvejus metus, po Maidano revoliucijos.

Konfliktas su separatistais nusinešė jau apie 8 tūkst. žmonių gyvybių, o dar per 1 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus. Šalis tebėra prislėgta išsikerojusios korupcijos ir didelio nedarbo. Pasaulio bankas nurodė, kad Ukrainos realus bendrasis vidaus produktas vien šiais metais sumažės 12 procentų.

REKLAMA

Apklausos rodo, kad P.Porošenkos partija išlaiko nedidelę populiarumo persvarą tarp koalicijos partnerių, bet prezidento palaikymas blėsta. Tikėtina, kad tai iš dalies susiję su lėtu reformų tempu.

Premjero Arsenijaus Jaceniuko partijos palaikymas sumažėjo iki maždaug 1 proc., nors pernai ją palankiai vertino apie 20 proc. respondentų, todėl ji netgi neiškėlė savo kandidatų šiuose rinkimuose.

Rinkėjų demoralizaciją atspindėjo ir 132 partijos, kurios pagyrūniškais rinkimų šūkiais bei pasitelkusios spalvingus veikėjus stengiasi atkreipti žiniasklaidos dėmesį ir dalyvauti nesibaigiančiuose televizijos debatuose.

REKLAMA

Opozicijos blokas, užgimęs iš nuverstos prorusiškos šalies vadovybės pelenų, išpuošė miestų gatves plakatais, kuriuose žadama „Gerovė ir Taika“.

Buvusi 2004-ųjų Oranžinės revoliucijos lyderė Julija Tymošenko reikalauja „profesionalios armijos ir sąžiningų tarifų“.

Didžiausias politines audras išgyvenusiai ekspremjerei, kuri pasižymi karingu būdu ir vertinama itin prieštaringai, šįsyk turėtų pasisekti geriau nei per pastaruosius parlamento rinkimus spalį, kai jai teko tenkintis tik šešta vieta.

„Manau, kad jeigu „Batkivščinos“ rezultatai bus geri, Tymošenka gali prisijungti prie realios opozicijos ir pasitraukti iš koalicinės vyriausybės“, - pažymėjo Anatolijus Oktysiukas iš Tarptautinio politinių studijų centro Kijeve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų