REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Indiją, Pakistaną ir Afganistaną sukrėtė stiprūs požeminiai smūgiai

(papildyta 14.07) žuvo mažiausiai 29 žmonės

 

Stiprus 7,5 balo žemės drebėjimas pirmadienį nusinešė bent 70 žmonių gyvybių Pietų Azijoje, įskaitant 12 afganių moksleivių, kurios žuvo per spūstį, mėgindamos ištrūkti iš griūvančios mokyklos.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tūkstančiai išsigandusių žmonių išbėgo į gatves Afganistane, Pakistane ir Indijoje, nes požeminiai smūgiai buvo juntami didelėje šio subkontinento dalyje.

REKLAMA

Žemės drebėjimo epicentras buvo netoli Džurmo miesto šiaurės rytų Afganistane, už maždaug 250 km nuo Kabulo, tačiau jo židinys buvo giliai – apie 213 km gylyje, nurodė JAV Geologijos tarnyba (USGS).

Epicentras buvo vos už kelių šimtų kilometrų nuo vietos, kur 2005 metų spalį smogęs 7,6 balo žemės drebėjimas pražudė per 75 tūkst. žmonių, o dar 3,5 mln. gyventojų paliko be pastogės. Vis dėlto tąsyk židinys buvo daug seklesnis.

REKLAMA
REKLAMA

Po pirmadienio seisminio įvykio buvo skelbiami pranešimai apie daugybę sugriautų pastatų, o aukų skaičius sparčiai didėjo.

Paaiškėjo, kad bent 12 mergaičių buvo mirtinai sutryptos vienoje šiaurinėje Afganistano provincijoje.

„Moksleivės leidosi bėgti iš mokyklos pastato Talukano mieste (Tacharo provincijos sostinėje), sukeldamos spūstį“, – naujienų agentūrai AFP sakė Tacharo švietimo departamento vadovas Enayatas Naweedas.

„Žuvo 12 moksleivių, visos mažametės, o dar 35 buvo sužeistos“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Nangarharo provincijoje, besiribojančioje su Pakistanu, žuvo šeši žmonės, o dar 69 buvo sužeisti, vietos valstybinės ligoninės vedėjas Najeebas Kamawalas sakė AFP.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar bent 28 žmonės žuvo Pakistano šiauriniuose genčių rajonuose, 20 – šiaurės vakaruose, trys – Gilgito-Baltistano provincijoje, o vienas – Pakistano administruojamoje Kašmyro dalyje, AFP citavo daugelio pareigūnų pateiktą informaciją.

Tarp žuvusių pakistaniečių buvo bent aštuoni vaikai.

Pirmadienį įvykęs žemės drebėjimas, kuris truko bent minutę, supurtė pastatus Kabule, Islamabade ir Delyje.

Vėliau buvo užfiksuotas bent vienas smarkus pakartotinis smūgis, o USGS nurodė, kad jo stiprumas buvo 4.8 balo.

Kabule pastatai smarkiai siūbavo, bet pareigūnai kol kas nepateikė jokių duomenų apie nukentėjusius žmones arba padarytą žalą.

REKLAMA

Tarptautinės pagalbos agentūros, dirbančios Afganistano šiauriniuose regionuose, nurodė, kad žemės drebėjimo paveiktose teritorijose mobilusis ryšys dar nebuvo atkurtas, praėjus valandai po požeminių smūgių.

Indijos šiauriniame Kašmyro regione buvo juntami intensyvūs ir ilgalaikiai požeminiai smūgiai, sukėlę paniką teritorijose, kurias pernai nuniokojo smarkūs potvyniai. Daug kur dingo elektra ir mobilusis ryšys, o pastatams ir keliams buvo padaryta struktūrinių pažeidimų.

Vis dėlto apie nukentėjusius žmones Indijos administruojamoje Kašmyro dalyje nebuvo pranešta.

Šis žemės drebėjimas įvyko praėjus beveik lygiai pusmečiui po to didžiausio visų laikų žemės drebėjimo Nepale, smogusio balandžio 25 dieną. Ta katastrofa ir smarkus pakartotinis smūgis gegužę pareikalavo apie 9 tūkst. žmonių gyvybių, o 900 tūkst. namų buvo sugriauti arba apgadinti.

REKLAMA

To kalnų regiono didelį seisminį aktyvumą lemia tebesitęsiantis Indijos subkontinento judėjimas šiaurės kryptimi, dėl kurio to regiono tektoninė plokštė remiasi į Eurazijos plokštę ir nyra po ja. Staigūs tektoniniai postūmiai gali atpalaiduoti milžinišką energijos kiekį, pasireiškiantį niokojančiais žemės drebėjimais.

7,6 balo žemės drebėjimas, įvykęs Pakistano šiaurėje 2005 metų spalio 8 dieną, nusinešė apie 75 tūkst. žmonių gyvybių. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų