REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vilniaus savivaldybė baigė rengti reikalavimus Lukiškių aikštės sutvarkymui. Pagal juos, projektuotojai ir statytojai turės numatyti ir būsimo memorialo detales.

 Vilniaus savivaldybė baigė rengti reikalavimus Lukiškių aikštės sutvarkymui. Pagal juos, projektuotojai ir statytojai turės numatyti ir būsimo memorialo detales.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus mero patarėja Dalia Bardauskienė sakė, kad savivaldybė atiduos visą medžiagą Kultūros ministerijai, kuri konkursą aikštės sutvarkymui tikisi paskelbti dar šiemet.

REKLAMA

„Šiemet konkursas tikrai bus paskelbtas, nes kitąmet mes jau planuojame, kad būtų ši aikštė. Vyriausybė aikštei yra numačiusi skirti 2 mln. eurų“, - sakė D.Bardauskienė.

Savivaldybės parengtose konkurso sąlygose nurodoma, jog aikštės sutvarkymo projekte turės būti numatyta vieta paminklui ir memorialinei vietai kovotojų už Lietuvos laisvę atminimo įamžinimui. Jie taip pat privalės pasiūlyti ir suprojektuoti paties paminklo pobūdį, t.y. ar jis turėtų būti horizontalus, ar vertikalus, numatyti, kokio dydžio, medžiagos jis turėtų būti.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat numatoma, jog valstybės reprezentacinėms funkcijoms, t.y. delegacijų priėmimui, garbės kuopos dalyvavimui valstybinėse šventėse ir pan., konkurso laimėtojai turės numatyti ir įrengti 5 tūkst. kv. metrų kietos dangos plotą.

„Toks buvo Vyriausybės reikalavimas“, - sakė D.Bardauskinenė.

Aikštėje turės būti numatyta vieta požeminiams šiukšlių konteineriams, dviračių takas su ženklinimu, kurį konkurso laimėtojai turės integruoti į Vilniaus dviračių transporto infrastruktūrą. Savivaldybė planuoja, jog dabartiniai aikštės šviestuvai ir suoliukai liktų aikštėje - jie būtų restauruoti, o projektuotojai jiems aikštėje numatytų naują vietą. Ketinama įrengti ir naujus šviestuvus, suoliukus bei šiukšlių dėžes, vaizdo stebėjimo kameras, vietas elektros prijungimui renginų metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projektuotojų bus reikalaujama suplanuoti, kaip aikštėje bus tvarkoma per 280 čia esančių liepų.

„Tvarkant želdynus, bus atveriamas vaizdas į mūsų barokinį šedevrą - Šv. Jokūbo bažnytėlę. Žmones galės iš aikštės klausytis karilijono, matyti vaizdą, bus dar vienas naujas ryšys su aikštės aplinka. Nes šiuo metu ji yra uždara, atribota nuo visų“, - apie būsimus tikslus pasakojo mero patarėja.

Planų istorija

Naują konkursą Lukiškių aikštės tvarkymui Vyriausybės sudaryta komisija nusprendė po to, kai Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) neleido vykdyti derybų su pirmąją vietą idėjų konkurse anksčiau laimėjusia bendrove „Paleko Archstudija“, nes jos pasiūlytos korekcijos sumažinus darbų kainą iki 2 mln. eurų įvertintos kaip naujas projektas. Antrąją vietą konkurse laimėjusi Gintaro Čaikausko architektų grupė savo projekte siūlė aikštę tvarkyti už 1,5 mln. eurų. Būtent šią sumą anksčiau ketinusi skirti Vyriausybė vasaros pabaigoje planuojamą indėlį padidino iki 2 mln. eurų.

REKLAMA

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

2013-aisiais išrinktas geriausias projektas Lietuvos laisvės kovotojų atminimui įamžinti - R.Paleko „Ramybė“, antroji vieta atiteko R.Čaikausko architektams su projektu „Rėdos ratas“. 2014-aisiais taip pat buvo išrinktas ir geriausias monumentas žuvusių už Lietuvos laisvę kovotojų atminimo įamžinimui - skulptoriaus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų