REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Policija atskleidė galimus skerdynių Švedijos mokykloje motyvus (nuotr. SCANPIX)

Kardu ginkluotas kaukėtas vyras, kuris ketvirtadienį nužudė du žmones vienoje mokykloje pietvakarių Švedijoje, o dar du sužeidė, kol buvo pašautas policijos, simpatizavo ultradešiniosioms idėjoms, pranešė šalies žiniasklaida.

7

Kardu ginkluotas kaukėtas vyras, kuris ketvirtadienį nužudė du žmones vienoje mokykloje pietvakarių Švedijoje, o dar du sužeidė, kol buvo pašautas policijos, simpatizavo ultradešiniosioms idėjoms, pranešė šalies žiniasklaida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Užpuolikas gyveno Trolhetano mieste ir anksčiau nebuvo teistas arba patekęs į policijos akiratį, sakė teisėsaugos pareigūnai. Policija taip pat atliko kratą jo namuose, ieškodama įrodymų.

REKLAMA

Tačiau žiniasklaidos pranešimuose sakoma, jog išpuolį mokykloje surengė Antonas Lundinas-Petterssonas, ramaus būdo 21 metų jaunuolis, nusistatęs prieš islamą ir imigrantus.

Švedijos naujienų agentūra TT ir dienraštis „Expressen“ pranešė, kad savo „YouTube“ paskyroje jis skelbdavo medžiagą, šlovinančią Adolfą Hitlerį ir nacistinę Vokietiją.

Tuo tarpu antirasistinis žurnalas „Expo“ pranešė, kad jo šaltiniai policijoje užsiminė apie galimus išpuolio „politinius motyvus“.

REKLAMA
REKLAMA

Moksleivių padarytose nuotraukose, kurios buvo paskelbtos žiniasklaidos, matomas užpuolikas, dėvintis juodus drabužius ir kaukę, primenančią filmo „Žvaigždžių karai“ (Star Wars) personažą Dartą Veiderį, su šalia stovinčiais moksleiviais, kurie iš pradžių galvojo, kad tai yra pokštas arba Helovino kostiumas.

„Jis buvo vienišius. Jis žaisdavo kompiuterinius žaidimus; gyveno savame pasaulyje“, – vienas buvęs jo klasės draugas sakė „Expressen“.

Užpuoliko taikiniu tapo pietvakarinio Trolhetano miesto mokykla, kurią lanko 6–15 metų vaikai, tarp kurių esama daug neseniai atvykusių imigrantų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši ataka sukrėtė šalį, kurioje tokie smurto išpuoliai reti.

Vienas mokytojas buvo rastas negyvas mokykloje, kurią žiniasklaida įvardijo kaip „probleminę mokyklą“. Dar vienas moksleivis ir pats užpuolikas, kuris buvo pašautas policijos, mirė ligoninėje keliomis valandomis vėliau.

„Užpuolikas pasibeldė į dviejų klasių duris ir puolė du moksleivius, kurie atidarė duris“, – sakė policijos tyrėjas Thordas Haraldssonas.

Ligoninės darbuotojai anksčiau patvirtino, kad dviejų 11 ir 15 metų berniukų, kuriems buvo padaryta durtinių žaizdų, būklė yra kritinė. Per tą ataką sužeistam kitam mokytojui buvo atlikta operacija.

REKLAMA

Kardu ginkluoto užpuoliko ataka Švedijos mokykloje turėjo „rasistinių motyvų“, sako policija

 

Švedijos policija penktadienį nurodė mananti, kad kardu ginkluotas jaunuolis, nužudęs mokytoją ir moksleivį, vadovavosi „rasistiniais motyvais“, kai surengė ataką mokykloje, kurioje dauguma moksleivių yra imigrantų šeimų vaikai.

 

Tyrėjai pietvakariniame Trolhetano mieste sakė grindžiantys savo prielaidas įrodymais, rastais 21 metų užpuoliko, kuris buvo nukautas policijos, namuose, įskaitant „jo aprangą, jo elgesį nusikaltimo vietoje“ ir pasirinktas aukas.

REKLAMA

„Iš viso to dėliojasi paveikslas, kad užpuolikas turėjo rasistinių motyvų, kai įvykdė tuos nusikaltimus mokykloje „Kronan“, – sakoma policijos pranešime.

Tuo tarpu Švedijos naujienų agentūra TT ir dienraštis „Expressen“ pranešė, kad savo „YouTube“ paskyroje jis skelbdavo medžiagą, šlovinančią Adolfą Hitlerį ir nacistinę Vokietiją.

Kaukėtas jaunuolis, kurio vardo policija neatskleidė, ketvirtadienį įėjo į mokyklą Trolhetane ir sužalojo keturis žmones, iš kurių du mirė, o galiausiai buvo pašautas policijos. Vėliau užpuolikas mirė nuo žaizdų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak Švedijos žiniasklaidos, moksleiviai iš pradžių nesuprato kas vyksta ir fotografavosi su užpuoliku, prieš jam pradedant kruviną ataką mokykloje „Kronan“, veikiančią mieste, kuriame gyvena daug imigrantų.

Moksleiviai iš pradžių manė, kad vyras, vilkėjęs juodus drabužius ir užsidėjęs kaukę, panašią į dėvimą filmo „Žvaigždžių karai“ personažo Darto Veiderio, yra kažkoks pokštininkas, vilkintis Helovino kostiumą. Tačiau netrukus jis pradėjo puldinėti žmonės, „rinkdamasis aukas jų etniniu pagrindu“, policijos tyrėjas Niklas Hallgrenas sakė Švedijos televizijai SVT.

REKLAMA

Užpuolikas, kurį švedų žiniasklaida įvardijo kaip Antoną Lundiną-Petterssoną, gyvenusį Trolhetane, ėjo iš klasės į klasę mokykloje, kurią lanko 6-15 metų vaikai.

Jis nužudė vieną mokytoją ir moksleivį, taip pat sužeidė dar vieną mokytoją ir moksleivį, kurie penktadienį abu tebebuvo gydomi ligoninėje.

Policija pašovė užpuoliką mokykloje. Jis buvo išvežtas į ligoninę, kur po kelių valandų mirė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų