REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Vokietijoje – riaušės dėl migrantų (nuotr. SCANPIX)

Dešimtys tūkstančių žmonių pirmadienį išėjo į gatves Vokietijos rytiniame Dresdeno mieste į visuomeninio judėjimo PEGIDA, nusistačiusio prieš migrantus, šalininkų ir priešininkų demonstracijas, o vienas protestuotojas buvo sunkiai sužeistas per trumpą abiejų stovyklų susirėmimą.

12

Dešimtys tūkstančių žmonių pirmadienį išėjo į gatves Vokietijos rytiniame Dresdeno mieste į visuomeninio judėjimo PEGIDA, nusistačiusio prieš migrantus, šalininkų ir priešininkų demonstracijas, o vienas protestuotojas buvo sunkiai sužeistas per trumpą abiejų stovyklų susirėmimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policija savo „Twitter“ žinutėje nurodė, kad vienas PEGIDA šalininkas buvo atakuotas nežinomų užpuolikų, kurie jį sunkiai sužalojo.

REKLAMA

PEGIDA šalininkai Dresdeno centre nešė prieš musulmonus migrantus nukreiptus plakatus – pavyzdžiui, su dideliu kryžiumi perbraukta nuotrauka, vaizduojančia hidžabus dėvinčias moteris, arba su šūkiais, tokiais kaip „Merkel, išeik – tu atlikai Judo pabučiavimą“, kuriuose turima omenyje Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Dresdenas yra šio judėjimo, kurio akronimas reiškia „Patriotiški europiečiai prieš Vakarų islamizavimą“, lopšys.

REKLAMA
REKLAMA

„PEGIDA sukako metai – metai demonstracijų. Mes esame čia. PEGIDA veikia“, – sakė vienas iš šio judėjimo įkūrėjų Lutzas Bachmannas (Lucas Bachmanas), kurio žodžius palydėjo džiaugsmingi šūksniai.

„Politikai mus įžeidinėja ir iškraipo. Mus grasinama nužudyti, bet mes vis dar čia. Pasiliksime, kad nugalėtume – ir mes nugalėsime“, – pridūrė jis, tvirtindamas, kad į eitynes susirinko 39 tūkst. PEGIDA šalininkų.

Nepriklausomi šaltiniai teigė, kad demonstrantų buvo mažiau: vietos dienraštis „Saechische Zeitung“ rašo, kad jų buvo 20 tūkst., o universiteto grupė „Durchgezaehlt“, besispecializuojanti masinių demonstracijų dalyvių skaičiavime, nurodė, kad eitynėse buvo apie 19 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena PEGIDA šalininkė, vardu Hannelore (Hanelorė), sakė naujienų agentūrai AFP: „Mes esame čia dėl savo vaikų ir anūkų. Didžiuojamės, kad esame čia – ir kad daug žmonių yra čia. Džiaugiamės, kad žmonės išdrįsta pasisakyti.“

„PEGIDA – ne koks nors rudmarškinių judėjimas. Niekada“, – sakė apie 60 metų protestuotoja, turėdama omenyje nacius.

„Frau Merkel vairuoja mūsų šalį į sieną“, – pridūrė Hannelore.

PEGIDA susikūrė prieš metus kaip ksenofobinė „Facebook“ grupė, o jos pagrindinis aktyvistas buvo 42 metų L.Bachmannas.

REKLAMA

Sausį, kai šis judėjimas buvo labiausiai palaikomas, į jo kas savaitę rengiamas eitynes išeidavo iki 25 tūkst. žmonių. Vėliau aktyvistų susidomėjimas pradėjo blėsti – iš dalies tai lėmė L.Bachmanno rasistiniai pareiškimai internete ir paviešintos nuotraukos, kuriose jis matomas užsiželdęs į Adolfo Hitlerio panašius ūsus.

Tačiau PEGIDA atgijo pastarosiomis savaitėmis, kai Vokietija ruošiasi iki šių metų pabaigos priimti apie milijoną prieglobsčio prašytojų.

Per pastarąją demonstraciją buvo reiškiamas akivaizdus nepritarimas A.Merkel atvirų durų politikai. Kai kurie protestuotojai atvirai simpatizavo Vengrijos premjero Viktoro Orbano griežtai pozicijai, mat Budapeštas stengėsi atsitverti nuo migrantų antplūdžio, statydamas spygliuotų vietų užtvaras pasienyje.

REKLAMA

„Orbanui – taip! Vengrija rodo, kaip tai veikia“, – skelbė vieno demonstranto plakatas, o minioje taip pat matėsi Vengrijos vėliava.

Kita vertus, priešinga stovykla taip pat stengėsi, kad jos balsas būtų išgirstas: pasak „Durchgezaehlt“ Dresdene į gatves jų išėjo 14 000.

Organizatoriai ragino PEGIDA priešininkus žygiuoti į miesto centrą ir sugadinti gimtadienio šventę tai ksenofobinei grupei.

75 metų Hansas sakė AFP, kad privalėjo dalyvauti atsakomosiose eitynėse, nes „PEGIDA švenčia savo gimtadienį, o mes galvojame, kad labai svarbu, jog dauguma gyventojų neprisidėtų prie PEGIDA ir parodytų, kad jie nesutinka su tuo judėjimu.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų