REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Naftos gavyba Irake (nuotr. SCANPIX)

Sirijos pakraštyje, al-Omaro telkinių pašonėje, virš galvų skraidant karo lėktuvams, važiuoja 6 kilometrus nutįsusi sunkvežimių eilė. Kai kurie vairuotojai mėnesius laukia žaliavos, rašoma „The Financial Times“ atliktame tyrime.

4

Sirijos pakraštyje, al-Omaro telkinių pašonėje, virš galvų skraidant karo lėktuvams, važiuoja 6 kilometrus nutįsusi sunkvežimių eilė. Kai kurie vairuotojai mėnesius laukia žaliavos, rašoma „The Financial Times“ atliktame tyrime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Falafelių prikrauti prekystaliai ir arbatos krautuvėlės įrengtos naftos transportavimo poreikį tenkinantiems vairuotojams. Kai kada prekeiviai palieka savo sunkvežimius nesaugomus, laukdami darbininkų sugrįžimo.

REKLAMA

Tai yra „Islamo valstybės“ (ISIS) kontroliuojama šalis, džihadistų organizacija, valdanti dideles Sirijos ir Irako teritorijas. Prekyba nafta buvo paskelbta viena iš prioritetinių tarptautinės karinės koalicijos krypčių. Tačiau ji vykdoma be jokių trukdžių.

Nafta yra juodasis auksas, kuris finansuoja ISIS juodąją vėliavą – ji yra karo mašinos varomoji jėga, suteikia jėgų ir duoda į rankas džihadistų fanatikams svertą prieš savo kaimynus.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, praėjus jau daugiau nei metams po to, kai JAV prezidentas Barackas Obama pradėjo tarptautinę koaliciją, kovojančią prieš ISIS, jos lyderiai susidūrė su dilema: kaip sužlugdyti „kalifatą“ nesugriovus 10 milijonų civilių, gyvenančių teroristų kontroliuojamoje teritorijoje, ir nepridaryti nemalonumų vietos Vakarų sąjungininkams?

ISIS atsparumas ir JAV vadovaujamos kampanijos silpnosios vietos leido Rusijai surasti pretekstą pradėti savo pačių aštrią intervenciją į Siriją.

Nepaisant visų šių pastangų, tuzinai pokalbių su Sirijos prekeiviais, naftos inžinieriais, Vakarų žvalgybos ekspertais ir naftos rinkos žinovais faktiškai vienbalsiai patvirtina informaciją – nepaisant visų tarptautinės bendrijos pastangų, teroristų naftos pramonė tik auga. Profesionaliai valdoma, ISIS naftos bendrovė aktyviai samdosi patyrusius darbuotojus, nuo inžinierių iki ekspertų ir vadovų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietos šaltiniai yra pajėgūs išgauti ir eksportuoti apie 34 – 40 tūkst. barelių per dieną. Biržose parduodant naftą po 20-45 dolerius už barelį, smogikai per vieną dieną gauna vidutiniškai 1,5 mln. dolerių.

„Tai tokia situacija, kai norisi juoktis ir verkti“, – pasakojo vienas iš Sirijos sukilėlių vadų Alepe. Jo grupuotė perkasi kurą iš ISIS kontroliuojamų teritorijų tuo pat metu ir kariaudami su jais. „Mes neturime kito pasirinkimo, čia juk vargšų revoliucija. Ar kas nors kitas mums siūlo duoti kuro?

ISIS naftos strategija negimė per vieną dieną. Nuo pat grupuotės iškilimo Sirijoje 2013-ais, tik gerokai vėliau jie išsiplės net iki Mosulo Irake, džihadistai numatė naftą jų „Islamo valstybės“ vizijos pagrindu.

REKLAMA

Didžioji dalis ISIS kontroliuojamos teritorijos yra Sirijos nafta turtingi rytai, kur organizacija įsikūrė išvaryta iš šiaurės vakarų – strategiškai svarbios teritorijos, tačiau jokios naftos.

Vos užgrobę teritorijas Irako šiaurėje ir užėmę Mosulą, teroristai taip pat užgrobė Adžilo ir Alaso naftos vietoves Kirkuko provincijoje. Vietiniai pasakoja, kad netrukus smogikai įvedė savo tvarką, atsivežė inžinierius ir liepė pradėti prekybą nafta.

„Jie buvo pasiruošę, turėjo žmonių, atsakingų už finansus, turėjo technologų, kurie gebėjo pradėti procesą, – pasakojo vienas šeichas iš Havijos miesto, netoli Kirkuko. – Jie susipirko šimtus sunkvežimių iš Kirkuko ir Mosulo, ir pradėjo prekybą nafta ir jos eksportą“. Vidutiniškai 150 sunkvežimių buvo prikrauti kasdien, kiekvienas jų pakrautas 10 tūkst. dolerių vertės naftos. ISIS prarado šių vietovių kontrolę balandžio mėnesį tačiau suspėjo per 10 kontrolės mėnesių uždirbti 450 mln. dolerių.

REKLAMA

Kol Al Qaeda, globalus teroristų tinklas, priklauso nuo turtingų užsienio rėmėjų, ISIS savo stiprybę susikūrė perėmusi visišką vietos rinkos kontrolę. Net neturėdama galimybės eksportuoti išgautos naftos, teroristai yra vienintelis vietos rinkos šaltinis – nuo jų priklauso ištisų regionų galimybės išgyventi. Ligoninės, parduotuvės, žemės ūkio įranga – visa tai veikia generatorių, varomų ISIS tiekiamo dyzelinio kuro, dėka.

„Bet kuriuo momentu dyzelinio kuro tiekimas gali būti nutrauktas. Nėra dyzelio – mes žuvę, ir ISIS tai žino“, – telefonu „Financial Times“ pasakojo vietos prekeivis iš Alepo, kiekvieną savaitę perkantis degalus iš teroristų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naftos gavybos tinklas

Savo kontroliuojamoje teritorijoje grupuotė yra visiškai decentralizuota – dažniausiai valdžia yra perduodama vietos valdytojui. Tačiau naftos pramonė, – kartu su ISIS karinėmis ar saugumo operacijomis ir jų išvystyta informacijos sklaida – yra tiesiogiai kontroliuojama aukščiausių grupuotės vadovų.

Didelį dėmesį teroristai skiria naftos bendrovių personalo samdymui. Dažnai sudarydami atvykstantiems darbuotojams tokias sąlygas, kokių negalėtų pasiūlyti kiti.

Naftos telkinių teritorijos yra kruopščiai saugomos „Amniyat“, ISIS slaptosios policijos, kuri užtikrina, kad pajamos eitų ten, kur ir turėtų – ir užtikrintų brutalias bausmes, jeigu kažkas nesuveikia.

REKLAMA

ISIS pergalės korta

ISIS sėkmė gali ir neužsitęsti. Koalicijos bombardavimas, Rusijos intervencija ir smukusios naftos kainos gali gerokai sumažinti jų pelną. Didžioji grėsmė ISIS verslui yra net ne tai, o senstantys naftos telkiniai – džihadistai neturi aukštųjų technologijų, kurias galėtų pasiūlyti Vakarai. Be to, ISIS degalų poreikiai savo pačių karinėms operacijoms gerokai sumažina kiekį, kurį jie gali pasiūlyti rinkai.

O kol kas, toje teritorijoje, kurią kontroliuoja ISIS, teroristai pergyventi dėl poreikio trūkumo neturėtų. „Visiems čia reikia dyzelio: vandeniui išgauti, žemdirbystėje, ligoninėms, bendrovėms. Jeigu dyzelio tiekimą nutrauktų, gyvenimo čia nebebūtų“, – pasakojo vietos verslininkas iš Alepo. – ISIS žino, kad tai yra pergalės korta.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų