REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį mėgins rasti sprendinių besiplečiančiai migrantų krizei ir tarsis, kaip stiprinti diplomatinį spaudimą Turkijai, kad ji padėtų mažinti pabėgėlių iš Sirijos srautą.

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį mėgins rasti sprendinių besiplečiančiai migrantų krizei ir tarsis, kaip stiprinti diplomatinį spaudimą Turkijai, kad ji padėtų mažinti pabėgėlių iš Sirijos srautą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viršūnių susitikime dėmesys bus sutelktas į pastangas bendradarbiauti su šalimis už ES sienų, kad būtų suvaldyta didžiausia tokio pobūdžio krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo.

REKLAMA

Lyderiai taip diskutuos galimybę sukurti saugią zoną karo krečiamos Sirijos šiaurėje.

Pagrindinė problema – įtikinti skeptiškai nusiteikusią Turkiją pritarti ES planui, kad šalies teritorijoje būtų apgyvendinta per 2 mln. pabėgėlių. Vokietijos kanclerė Angela Merkel vyks derybų į tą šalį sekmadienį.

Tuo tarpu ES viceprezidentas Franssa Timmermansas ir kiti aukšto rango pareigūnai trečiadienį atvyko į Turkiją spausti vyriausybės dėl šio plano, atidėję anksčiau suplanuotą vizitą dėl pražūtingų mirtininkų sprogdintojų atakų Ankaroje praeitą savaitgalį.

REKLAMA
REKLAMA

„Susitarimas – ir nuolaidos – Turkijai būtų prasmingi tik tuo atveju, jeigu ji veiksmingai sumažintų pabėgėlių antplūdį“, – Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė ruošdamasis vadovauti viršūnių susitikimui.

Europos lyderiai tikisi, kad pagalba Turkijoje esantiems pabėgėliams, lėšų skyrimas Ankarai ir pagalba tai šaliai stiprinti savo jūrinių sienų kontrolę atgrasytų sirus pabėgėlius nuo pavojingų kelionių jūra ir sausuma į Senojo žemyno gilumą.

Sirija ir Rusija

Tačiau Turkija, kurios prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas  praeitą savaitę lankėsi Briuselyje, nori daugiau lėšų ir atmeta pasiūlymus įkurti daugiau pabėgėlių stovyklų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.T.Erdoganas taip pat nori glaudesnio bendradarbiavimo su ES kovoje su „terorizmu“, nukreiptoje tiek prieš kurdų separatistus, tiek prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS).

D.Tuskas, kuris praeitą mėnesį lankėsi Turkijoje ir Jordanijoje, sakė, kad per ES viršūnių susitikimą taip pat bus aptariami „sudėtingi“ klausimai, „įskaitant klausimą dėl saugios zonos Sirijoje. Turkija jos nori. Rusija atvirai nusiteikusi prieš.“

Turkija ragino nustatyti saugią teritoriją ir neskraidymo zoną Sirijos šiaurėje, iš kurios būtų išstumtos tiek prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado), tiek IS pajėgos, bet Europos Sąjungos šalys nusiteikusios „skeptiškai“, ypač kai Rusija pradėjo karinius veiksmus Sirijoje, sakė diplomatai.

REKLAMA

„Tai tikra dilema, o dėl Rusijos ir Irano intervencijos padėtis tampa dar labiau sudėtinga“, – sakė vienas Europos diplomatas.

Rusijos intervencijos šešėlis temdys viršūnių susitikimą, o ES lyderiai ketina perspėti, kad aviacijos smūgiai, kurių taikiniai, anot Maskvos, yra „Islamo valstybės“ kovotojai, sukels tik dar didesnį chaosą.

„Europos Vadovų Taryba išreiškė susirūpinimą dėl Rusijos atakų prieš Sirijos opoziciją ir civilius ir dėl tolesnio karinio eskalavimo rizikos“, – sakoma viršūnių susitikimo išvadų juodraštyje, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP.

Susitikimo baigiamajame dokumente taip pat ketinama pareikšti, kad Sirijoje „negali būti tvarios taikos“, kol gyvuos B.al Assado režimas, bet jame konkrečiai nesakoma, ar pats B.al Assadas galėtų būti politinio pereinamojo proceso dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų