REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš savivaldybės nori išspirti už pasikėsinimą sukčiauti teistą departamento direktorių

Aušra Maldeikienė: tokie žmonės reikalingi, kai vyksta nešvarūs dalykai

Politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovai Vilniaus miesto savivaldybėje įsitikinę, kad Finansų departamentui vadovaujantis, už pasikėsinimą sukčiauti nuteistas Vygintas Jakas neturėtų tvarkyti sostinės finansų. Be to, tarybos nariai mano, kad šis pareigūnas atsakingas ir už susikaupusias Vilniaus skolas. Tuo metu savivaldybės vadovybė artimiausiu metu jokių veiksmų imtis neskuba, tačiau pripažįsta, jog politiniu pasitikėjimu V. Jaku nespinduliuoja.

Politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovai Vilniaus miesto savivaldybėje įsitikinę, kad Finansų departamentui vadovaujantis, už pasikėsinimą sukčiauti nuteistas Vygintas Jakas neturėtų tvarkyti sostinės finansų. Be to, tarybos nariai mano, kad šis pareigūnas atsakingas ir už susikaupusias Vilniaus skolas. Tuo metu savivaldybės vadovybė artimiausiu metu jokių veiksmų imtis neskuba, tačiau pripažįsta, jog politiniu pasitikėjimu V. Jaku nespinduliuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 m. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė galutinį sprendimą tuo metu jau buvusio Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Ekonomikos departamento direktoriaus V. Jako byloje. Teismas nutarė palikti iš dalies pakeistą Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuris V. Jaką pripažino kaltu dėl pasikėsinimo sukčiauti ir skyrė jam 40 MGL (tuomet – 5000 Lt) baudą.

REKLAMA

V. Jakas nuteistas už tai, kad naudodamasis automobiliu „Ford Mondeo“, išnuomotu Vilniaus miesto savivaldybės iš UAB „Automodus“ 2002 m. gruodžio 16 d., Vilniuje, padarė eismo įvykį, kurio metu automobilį apgadino, tačiau apie tai nepranešė policijai bei UAB „Automodus“. Vietoje to, automobilis buvo saugomas UAB „Geruda“ automobilių stovėjimo aikštelėje, iš kurios 2003 m. sausio 10 d. V. Jakas nugabeno jį atgal į įvykio vietą ir imitavo eismo įvykį, iškvietė policininkus jam įforminti. Tą pačią dieną Eismo priežiūros tarnybai rašytame paaiškinime V. Jakas pateikė neteisingus duomenis apie įvykį, melagingai pranešdamas UAB „Automodus“, kad 2003 m. sausio 10 d. įvyko draudiminis įvykis.

REKLAMA
REKLAMA

Tąkart V. Jakas neteko pareigų, tačiau vėliau vėl buvo paskirtas Vilniaus miesto savivaldybės Finansų departamento vadovu ir šiam padaliniui vadovauja iki šiol. Teistumas šiam asmeniui jau yra išnykęs.

Ragina mesti lauk

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė, partijos „Lietuvos sąrašas“ atstovė, ekonomistė Aušra Maldeikienė šią savaitę „Žinių radijo“ eteryje, kalbėdama apie V. Jaką ir jo praeitį, žodžių į vatą nevyniojo.

„Aukščiausiasis Teismas patvirtino, kad jis yra finansinis sukčius. Mano supratimu, jis yra elementarus vagis. Šitas žmogus jau ilgus metus vadovauja Finansų departamentui“, – sakė A. Maldeikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalui tv3.lt ji teigė, kad „Lietuvos sąrašo“ frakcija dar rugsėjį kreipėsi į sostinės merą Remigijų Šimašių su raginimu atleisti iš pareigų Finansų departamento direktorių V. Jaką.

„Mes manome, kad politiškai žmogus, kuris yra teistas už finansinį sukčiavimą, negali vadovauti savivaldybės Finansų departamentui. Moraliai aš, kaip politikė, [...] manau, jog žmogus, teistas už finansinį sukčiavimą, net, jeigu Lietuvos įstatymai leidžia (dirbti – tv3.lt) – kaip man paaiškino, kad įsisenėja ir vėliau tampi švarus – vis viena, mano supratimu, tai yra visiškai nepriimtina“, – aiškino A. Maldeikienė.

REKLAMA

A. Maldeikienė akcentavo, jog V. Jako sugebėjimai tvarkytis savivaldybės finansų srityje jei kelia didelių abejonių. Ekonomistė neslėpė mananti, kad minėtas pareigūnas esą buvo vienas iš tų žmonių, dėl kurių kaltės Vilnių užgulė didžiulės skolos. Portalas tv3.lt primena, kad praėjusių metų spalio mėnesio duomenimis, miesto skola siekė 1,27 mlrd. Lt (apie 367,8 mln. Eur).

„Man patvirtino, kad tas žmogus turi nepaprastai prastas kompetencijas, kad jis buvo vienas iš tų įrankių, kad jo pagalba [...] miestas prikaupė tokį kiekį skolų, kurių suvokti neįmanoma, ir šiai dienai galiu pasakyti aiškiai ir tiksliai – niekas tiksliai nežino, kokia yra Vilniaus skola, nes niekas nežino, kurią dieną išlįs kokios nors sutartys, kurias kažkas pasirašė, atėjo laikas mokėti ir staiga mes matome, kad nėra skaičių, nėra iki galo tvarkingai įformintas net pastatas, kuriame mes sėdime, o Valstybės kontrolė mano, kad mes turėtume didinti milijonine suma miesto skolą. Taigi, tai yra žmogus, kuris prigamino miestui baisių finansinių problemų ir vis dar sėdi“, – aiškino Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė.

REKLAMA

Pašnekovė spėjo, kad V. Jakas yra tam tikras buvusio sostinės mero Artūro Zuoko „palikimas“.

„Aš manau, kad jis turi labai didelių „kompetencijų“ daryti sumaklintus, suveltus, painius biudžetus, o tam reikia irgi tam tikrų „kompetencijų“. Yra buhalterių, kuriuos samdo dėl to, kad paslėptų galus. Aš manau, kad tai yra to tipo finansistas. [...] Tokie žmonės yra reikalingi, kada yra nešvarūs dalykai, uždari“, – svarstė A. Maldeikienė.

Kompetencija neabejoja, bet...

Vilniaus miesto mero R. Šimašiaus atstovas spaudai Aleksandras Zubriakovas portalui tv3.lt tikino, kad sostinės Finansų departamento direktoriaus skyrimo ir atleidimo iš pareigų klausimai yra administracijos vadovo kompetencijoje, todėl R. Šimašius komentuoti tarybos narių pasipiktino nėra linkęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė teigė žinanti apie dalies tarybos narių pasipiktinimą V. Jako darbu. Vis dėlto, anot jos, konfliktas esą neturėjo įvykti. Ji pažymėjo, jog tarybos nariai turėjo savivaldybės departamentui vadovams turėtų leisti „patobulėti“.

Dėl to, kad dalis darbuotojų vasarą atostogavo ir kad dalis projektų, kurie savivaldybėje turėjo būti svarstomi ir dalis sprendimų, kurie turėjo būti priimti gerokai anksčiau, pavyzdžiui, dėl atliekų reformos, dėl švietimo sistemos, dėl mokyklų pertvarkos, juos teko skubos tvarka rengti balandžio-rūgpjūčio mėnesiais. Dėl to tarybai reikėjo pateikti iki 52 projektų. Visuomet, kai tenka teikti labai daug projektų skubos tvarka, nukenčia jų kokybė. Tačiau galiu drąsiai sakyti, kad lyginant su tuo laikotarpiu, kuomet pradėjo dirbti, daugelis tarybos narių pritartų, kad projektų kokybė yra geresnė. [...] Suteikiau darbuotojams galimybę parodyti, kaip jie geba įgyvendinti iškeltus tarybos svarbius uždavinius“, – aiškino A. Vaitkunskienė.

REKLAMA

Susidariusią situaciją sutikęs pakomentuoti Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas pakartojo, kad dėl V. Jako tinkamumo eiti sostinės Finansų departamento direktoriaus pareigas sprendžia administracijos direktorė. Vis dėlto, G. Paluckas pripažino, kad V. Jakas yra praradęs dalies tarybos narių pasitikėjimą.

„Aš manau, kad V. Jakas yra tikrai patyręs finansininkas, bet, mano įsitikinimu, jis neturi politinio pasitikėjimo taryboje. Iš čia ir kyla tam tikri emociniai dalykai, nes tam tikra prasme tai yra emocinis A. Maldeikienės vertinimas.

REKLAMA

Šnekėti apie tai, ar kompetencijos pakanka ar ne, tai neverta, jeigu nėra politinio pasitikėjimo, bet, jeigu juo pasitiki administracijos direktorė ir kol juo pasitiki administracijos direktorė, tol jis dirba ir dirbs“, – sakė G. Paluckas.

„Jeigu taip jau tiesiai šviesiai, tai dėl pono V. Jako kompetencijos, dėl gebėjimo suprasti ir žinoti finansinius klausimus aš tikrai neturiu abejonių. Aš manau, kas jis yra kompetentingas, bet politinio pasitikėjimo per tą laikotarpį mes dar irgi nespėjome suformuoti“, – pabrėžė Vilniaus vicemeras, paklaustas, ar pats pasitiki V. Jaku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų