REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Olandijos futbolo rinktinė į duobę krito ilgai ir skausmingai – nuo 2014 metų pasaulio čempionato trečios vietos iki fiasko 2016 metų Europos pirmenybių atrankoje. Kas kaltas?

Olandijos futbolo rinktinė į duobę krito ilgai ir skausmingai – nuo 2014 metų pasaulio čempionato trečios vietos iki fiasko 2016 metų Europos pirmenybių atrankoje. Kas kaltas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paskutinis pralaimėjimas 2:3 namie Čekijos futbolininkams užbaigė tas siaubingas kelis mėnesius trukusias olandų kančias. Robino van Persie įvartis į savus vartus vainikavo visa kampaniją, kurios rezultatas iki žemės graibymo skausmingas „oranžiniams“ – jų 2016 metų Europos čempionate nebus.

REKLAMA

Daugelis rodytų pirštais į komandos patirties stoką ir properšą tarp kartų, tačiau net ir tokios sudėties olandai, būdami viena iš pasaulio futbolo supervalstybių, turėjo nesunkiai įveikti kvalifikaciją grupėje su tokiais varžovais kaip Islandija, Čekija, Turkija, Kazachstanas ir Latvija.

Akivaizdu, kad planas leisti Guusui Hiddinkui pratęsti Louiso van Gaalo darbą buvo klaida, bet paskirti birželio 29 dieną atsistatydinusio G. Hiddinko įpėdiniu Danny Blindą – dar didesnė. Kad ir kaip ten būtų, kelių faktorių kombinacija lėmė nesėkmę Olandijos rinktinei, kuri per visą istoriją tris kartu žaidė pasaulio čempionato finale ir kartą laimėjo Europos pirmenybes.

REKLAMA
REKLAMA

Olandai nesugebėjo įveikti Europos čempionato kvalifikacijos pirmą kartą nuo 1984 metų. Portalas goal.com dėl fiasko „Euro 2016“ atrankos cikle kaltais vadina penkis žmones.

G. Hiddinkas privertė be pasipriešinimo riedantį olandų futbolo buldozerį stoti, kai pakeitė taktinį žaidėjų išsidėstymą – vietoje L. van Gaalo atakuojančio stiliaus „pastatė“ neva tipišką olandišką rikiuotę 4-3-3, tikėdamasis gauti daugiau kamuolio kontrolės ir plačiai žaisti.

Tik treneris nesuprato, kad žaidėjai tokiam stiliui netinkami. Keli netinkami futbolininkų pasirinkimai, nesugebėjimas pasimokyti iš klaidų, taip ir nesuformuota konkurencinga komanda – fiasko galima buvo numatyti iš anksto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antras kaltinamas žmogus – Bertas van Oostveenas. Olandų futbolo federacijos vadovas priėmė prastus sprendimus dėl trenerių ir nerodo jokio noro kažką keisti po fiasko atrankoje. Jis netgi pareiškė, kad treneris D. Blindas liks ir vadovaus kitai atrankos kampanijai – į 2018 metų pasaulio čempionatą.

Į penketuką pateko ir žvaigždė Robinas van Persie. Jo įvartįs į savus vartus rungtynėse su Čekija parodė visą tiek puolėjo, tiek visos nacionalinės ekipos nuopuolį. Rinktinę į priekį turėjęs traukti 32 metų futbolininkas nedemonstravo tos sportinės formos, kokios iš jo tikėjosi. Nekalbant jau apie tai, kad tik du įvarčius per visą atrankos ciklą pelnęs puolėjas – labiausiai patyręs rinktinės žaidėjas.

REKLAMA

Treneris D. Blindas neabejotinai taip pat „kalamas prie kryžiaus“. Galima tik užjausti specialistą, kad jis prie nacionalinės rinktinės vairo stojo jai spariai riedant į bedugnę, bet jis negalėjo praleisti tokios galimybės – treniruoti nacionaline ekipą.

Jam prikišti galima patirties trūkumą – vos vieną sezoną jis treniravo komandą, kai vyriausiasis treneris, kitais atvejais buvo arba asistentas, arba techninis direktorius. Jis dirbo kartu su L. van Gaalu ir G. Hiddinku, tačiau tai nereiškia, kad jis tinkamas trenerio postui. D. Blindas nedaug ką pakeitė tapęs strategu, o jo pasirinkti žaidėjai kėlė daug nuostabos.

Paskutinis žmogus, kaltinamas dėl Olandijos rinktinės nesėkmės – Bruno Martinsas Indi. „Porto“ gynėjas žaidė itin prastai, jo koncentracija kėlė daug klausimu. Jo kombinacija gynybos grandyje su Daley Blindu dažnai sukurdavo kritines situacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų