REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusijoje sekmadienį prasidėjo rinkimai, kuriuose šalies autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka turėtų nesunkiai užsitikrinti penktąją kadenciją ir pratęsti dar penkeriems metams savo 21 metų valdymą.

Baltarusijoje sekmadienį prasidėjo rinkimai, kuriuose šalies autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka turėtų nesunkiai užsitikrinti penktąją kadenciją ir pratęsti dar penkeriems metams savo 21 metų valdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rinkimų apylinkės atsidarė 8 val. vietos (ir Lietuvos) laiku ir veiks iki 20 val. vakaro, o rinkėjų apklausų rezultatai turėtų būti paskelbti netrukus po balsavimo pabaigos.

REKLAMA

Pirminiai oficialūs rezultatai turėtų paaiškėti naktį iš sekmadienio į pirmadienį.

Rinkimų, kuriuose prezidentas surems ietis su trimis mažai žinomais kandidatais, baigtis abejonių, regis, nekelia niekam, be kitų priežasčių ir dėl to, kad iki šeštadienio ryto per išankstinį balsavimą savo balsą jau atidavė per 30 proc. šalies piliečių.

Jeigu rinkimai vyks be incidentų, tai Europos Sąjunga 61 metų A.Lukašenkai, ilgiausiai Europoje savo pareigas einančiam valstybės vadovui, kuris neretai yra pavadinamas paskutiniu Europos diktatoriumi, gali panaikinti sankcijas, paskelbtas dėl daugybės žmogaus teisių pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 1994-ųjų valdžioje esantis A.Lukašenka griebėsi kruvinų represinių priemonių prieš opoziciją ir pilietinę visuomenę po to, kai tūkstančiai žmonių išėjo į gatves protestuoti po ginčijamo jo perrinkimo 2010 metų gruodį.

Su A.Lukašenka sekmadienį varžosi pilietinės kampanijos „Sakyk tiesą!“ aktyvistė Tatjana Korotkevič, Baltarusijos kazokų vyriausiasis atamanas Nikolajus Ulachovičius ir Baltarusijos liberalų demokratų partijos pirmininkas Sergejus Gaidukevičius.

Iš keturių kandidatų vienintelė 38 metų T.Korotkevič vykdė kažką panašaus į politinę rinkimų kampaniją, kurios metu rengė susitikimus su rinkėjais provincijoje ir dalijo interviu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo Nepriklausomo socialinių, ekonominių ir politinių tyrimų instituto apklausa, A.Lukašenkos kandidatūrą palaiko 47,5 proc. baltarusių, o opozicijos atstovę T.Korotkevič - vos 7,2 proc. rinkėjų. Parama kitiems dviem kandidatams itin menka.

9,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje rinkimų kampanija vyko šaliai susiduriant su rimtomis ekonomikos problemomis, o tarp rinkėjų tvyrant akivaizdžiai apatijai dėl to, kad jie nieko negali pakeisti.

Akivaizdžiai stengdamasis sušvelninti Vakarų kritiką, A.Lukašenka artėjant naujiems rinkimams paleido iš kalėjimo šešis opozicijos lyderius, įskaitant savo buvusį prezidento rinkimų varžovą. Šie asmenys buvo laikomi paskutiniais politiniais kaliniais buvusioje sovietinėje valstybėje.

REKLAMA

Tačiau nė vienam jų nebuvo leista dalyvauti būsimuose rinkimuose. Opozicijos lyderiai paragino baltarusius boikotuoti balsavimą, o ES - neatšaukti sankcijų A.Lukašenkos režimui.

„Rinkėjai, kuriems rūpi demokratija, skeptiškai žiūri į šiuos rinkimus, ir tai yra nauja situacija, nes prieš dešimtmetį dar būta iliuzijų, kad rinkimai gali kažką pakeisti“, - sakė ilgametis opozicijos aktyvistas Vincukas Večiorka.

„Dabar visi žino, kad čia jie netgi neskaičiuoja balsų“, - pridūrė jis.

Daugelis baltarusių sakė, jog neketina eiti balsuoti.

„Neįmanoma pakeisti valdžios per rinkimus, - sakė 55 metų taksi vairuotojas Leonidas Kulakovas. - Tik žmonės, taikiai išėję į gatves, palaikomi visų fabrikų ir gamyklų, galėtų pakeisti šią valdžią.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų