REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšalus orams miestų savivaldybės skelbia šildymo sezono pradžią. Jau nuo rytdienos sostinėje šildymas bus įjungtas vaikų lopšeliuose, darželiuose, poliklinikose ir ligoninėse, o nuo spalio 9 d. – visose Vilniaus mokyklose.

Atšalus orams miestų savivaldybės skelbia šildymo sezono pradžią. Jau nuo rytdienos sostinėje šildymas bus įjungtas vaikų lopšeliuose, darželiuose, poliklinikose ir ligoninėse, o nuo spalio 9 d. – visose Vilniaus mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiabučiuose šildymas bus įjungtas nuo pirmadienio – spalio 12 dienos. Šiluma daugiabučiuose bus įjungta pagal nustatytą grafiką – per penkias darbo dienas šiluma palaipsniui turi pasiekti visus daugiabučius ir komercinius objektus.

REKLAMA

Pasak Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidento Vytauto Stasiūno, šildymo sezono pradžia ir pabaiga yra reglamentuota teisės aktais. Nustatyta, kad norint nepažeisti higienos normų reikalavimų ir kad patalpoje būtų ne mažiau kaip 18 laipsnių – šildymo sezonas Lietuvoje pradedamas, kai vidutinė trijų dienų lauko temperatūra pasidaro mažesnė, nei 10 laipsnių šilumos.

„Kaip teisės aktai reglamentuoja, savivaldybės įvertina vietines sąlygas ir skelbia šildymo sezono pradžią savo valdomiems pastatams. Visi kiti pastatai gali pasirinkti šildymo sezono pradžią savo nuožiūra, bet jeigu tai daugiabutis namas turi tam būti gyventojų daugumos sutikimas, kad pradėti šildymo sezoną anksčiau arba vėliau“, – teigė V. Stasiūnas. 

REKLAMA
REKLAMA

Šildymo sezonas atėjo anksčiau

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas tikina, kad šildymo sezonas Lietuvoje įprastai prasideda maždaug spalio viduryje, bet priklausomai nuo orų gali prasidėti ir anksčiau, ir vėliau.

„Nors šiemet ir vasara buvo šilta, tačiau atšalimas prasidėjo ne spalio viduryje, o pradžioje. Na ir tada jau niekur nesidėsi ir reikia pradėti šildymo sezoną. Praeitas šildymo sezonas Vilniuje prasidėjo apie spalio 22 dieną, kituose miestuose skirtingai. Pajūryje paprastai šildymo sezonas prasideda anksčiau, nes vyrauja vėjai nuo jūros, tai temperatūros pastatuose krenta“, – aiškino šilumininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kiek mokėsime už šildymą

Vytautas Stasiūnas įrodinėjo, kad dėl to, jog yra įvedami nauji biokuro įrengimai, kuriais gaminama šiluma ir tiekiama vartotojams, brangios gamtinės dujos pakeičiamos biokuru. Taigi, sunaudojamo biokuro kiekis didėja ir dėl to mažėja šilumos kilovatvalandės kaina.

„Šių metų šilumos kilovatvalandės kaina sudarys apie 6,5 euro cento, tuo tarpu praeitą sezoną sudarė apie 6,9 euro cento. Tad pastatai, kurie yra modernizuoti, sandarūs arba naujai pastatyti, mokės vidutiniškai apie 35 eurus. Pastatai, kurie yra tvarkingi ir šiek tiek modernizuoti mokės apie 55 eurus“, – dėstė Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas

REKLAMA

Anot pašnekovo, didžioji dalis visuomenės gyvena dar sovietmečiu statytuose namuose, kurie nuo pastatymo dar nėra modernizuoti. Tokiuose daugiabučiuose gyvenantys vidutiniškai už šildymą šį sezoną mokės apie 80 eurų. Labai prastos būklės namai, nemodernizuoti, apleisti, su išdaužytais rusių langais mokės 130 – 140 eurų per mėnesį.

„Štai jūs matot, kokią didžiulę įtaką turi pastatų būklė, jeigu pastatas sandarus, suvartoja mažai ir tada mokama mažai. Jeigu pastatas netvarkingas ir esant tai pačiai šilumos kilovatvalandės kainai mieste mokėjimas yra didesnis“, – tikino Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas Vytautas Stasiūnas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų