REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

"Testas paimtas, kai jis jau nebesportavo“, - teigia B.Vyšniauskas. "Pranešimo, kad jis nesportuoja, nebuvo", – sako Antidopingo agentūros vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Apie karjeros pabaigą prieš pusantrų metų paskelbęs sunkiaatletis Ramūnas Vyšniauskas diskvalifikuotas dvejiems metams už draudžiamos medžiagos dehydrochloromethyl–testosterono vartojimą. Ši medžiaga yra draudžiamų medžiagų sąraše ir priskiriama anabolinių steroidų grupei. Anabolinius steroidai pažįstami jėgos spoto šakų atstovai, nes tokie preparatai didina raumenų masę, jėgą.

REKLAMA

Lietuvos antidopingo agentūra dopingo testą atliko 2014 metų balandžio 6 dieną ne varžybų metu.

Dopingo kontrolieriai R.Vyšniauską patikrino, kadangi šis rengėsi startuoti dar viename savo Europos čempionate. Tačiau netrukus sunkiatletis persigalvojo ir paskelbė apie savo karjeros pabaigą.

„Niekur jis nesiruošė dalyvauti – jis net nebuvo įtraukas į paraišką. Apie ką kalbėti, jeigu testas paimtas, kai jis jau nebesportavo“, - piktinosi Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos viceprezidentas ir sunkiaatlečio tėvas bei treneris Bronislavas Vyšniauskas, plačiau pakomentuoti šią situaciją neradęs laiko, kadangi šiuo metu jis pasinėręs į Europos jaunių ir jaunimo čempionato, kuris spalio pirmomis dienomis vyks Klaipėdoje, organizacinius rūpesčius.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė sakė, kad agentūra apie tai, jog R.Vyšniauskas jau baigė karjerą, informacijos neturėjo: „Sportininkas turėtų būti oficialiai pasitraukęs iš sportinės veikos, t. y. jis turėtų informuoti apie tai federaciją, kuri savo ruožtu informuotų ir mus. Sportininkas turėtų nefiguruotų jokiuose Europos čempionatuose, jis nepateikinėtų savo buvimo vietos testavimui. Visgi buvimo vietos tarptautinei federacijai buvo pateiktos, mes tai matėme, sportininkas ruošėsi dalyvauti Europos čempionate. Jokio pranešimo, kad jis nesportuoja, nebuvo. Nuvažiavome, atlikome testą. R.Vyšniauskas su dopingo kontrole sutiko, jos neatsiakė“, - prisimena I.Lukošiūtė–Stanikūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Atsakymą dėl teigiamo dopingo testo Lietuvos antidopingo agentūra iš tarptautinės laboratorijos sulaukė praėjusių metų gegužės vidury. Tuomet Lietuvos antidopingo agentūra informavo Lietuvos sunkiosios atletikos federaciją. „Mes nustatome pažeidimą ir perduodame federacijai, kad ši priimtų sprendimą. Ji nagrinėjo bylą. Iki tol, kol sprendimas nėra priimtas, viešai skelbti pagal taisykles negalima – jeigu sprendimas būtų sportininko naudai – jis įrodytų, kad nevartojo dopingo ir t.t., tuomet sportininko teisė pasirinkti, daryti ar ne viešą pranešimą. Mes federacijos sprendimą gavome penktadienį“, - procedūrą aiškino agentūros vadovė.

REKLAMA

Pasak jos, konkretaus laikotarpio, per kiek byla turi būti išnagrinta, nėra: „Yra nurodyta, kad per protingą laikotarpį, prašoma – per tris mėnesius. Bet sportininkas gali prašyti atidėjimo, pateikti kitų įrodymų ir to negalima uždrausti, nes jeigu sportininkui neleidi pasiaiškinti, tada jis gali kaltinti, kad nebuvo sąžiningai išklausytas“.

Sportininkas varžybose negali dalyvauti nuo tada, kai paaiškėja, kad jo dopingo testas teigiamas. Jis iškart suspenduojamas.

Tai jau antras kartas, kai 39 metų R.Vyšniauskas įkliūva dopingo kontrolieriams. Pirmą kartą dėl dopingo vartojimo atletas buvo pagautas 1997 m. pasaulio čempionate. Tąkart jam buvo skirta taip pat dvejų metų diskvalifikacija.

R.Vyšniauskas per savo karjerą laimėjo tris Europos čempionatų medalius – 2005 m. ir 2009 m. bronzą, 2008 m. - sidabrą (svorio kategorija iki 105 kg). Sunkiaatletis dalyvavo ketveriose olimpinėse žaidynėse. 2004 m. Atėnuose jis užėmė 5-ąją vietą.

Lina Daugėlaitė, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų