REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos ir Rusija gali rasti būdų bendradarbiauti dėl krizės Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė Pentagono vadovas Ashtonas Carteris, Maskvai toliau stiprinant savo karinius pajėgumus šioje nuožmaus karo draskomoje Artimųjų Rytų šalyje.

Jungtinės Valstijos ir Rusija gali rasti būdų bendradarbiauti dėl krizės Sirijoje, ketvirtadienį pareiškė Pentagono vadovas Ashtonas Carteris, Maskvai toliau stiprinant savo karinius pajėgumus šioje nuožmaus karo draskomoje Artimųjų Rytų šalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusija pastarosiomis savaitėmis pasiuntė šimtus karių, taip pat naikintuvų, artilerijos ir kitos karinės įrangos į Latakijos regioną šiaurės vakarinėje Sirijoje, sukeldama Vašingtonui daug klausimų ar - arba kada - Rusija ketina įsikišti į jau puspenktų metų trunkantį pilietinį karą, kad paremtų savo sąjungininką, Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

REKLAMA

A.Carteris nurodė, kad jeigu Rusija kovos su „Islamo valstybės“ džihadistais ir tuo pat metu sieks politinio krizės sprendimo, o ne tik „be atrankos“ atakuos B.al Assado priešus, Jungtinės Valstijos ir Maskva galės rasti būdų veikti kartu.

„Esant tokiai įvykių eigai yra įmanoma, kad mes galėsime rasti bendradarbiavimo sričių“, - žurnalistams sakė A. Carteris.

„Bet jeigu tai bus benzino pylimas į Sirijos pilietinio karo ugnį, tai, žinia, nebus produktyvu“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

JAV ypač didelį susirūpinimą kelia tai, jog dėl Rusijos karinių pajėgų stiprinimo Sirijoje kyla grėsmė, kad Rusijos ir JAV vadovaujamos koalicijos orlaiviai gali atsidurti toje pačioje oro erdvėje.

Todėl Pentagono teigimu, reikalingas konfliktų šalinimo mechanizmas, kad būtų galima išvengti tokio pobūdžio incidentų.

JAV ir Rusijos prezidentai susitiks, tačiau nuomonių skirtumai išlieka

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad vienintelis būdas užbaigti karą Sirijoje yra parama esamai vyriausybei kovojant su terorizmu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interviu televizijos CBS naujienų laidai „60 minučių“ (60 Minutes) Rusijos lyderis pakartojo savo poziciją, kad tik Sirijos žmonės gali nuspręsti, ar prezidentas Basharas al Assadas turi būti nušalintas, ir jei taip – kada tai turėtų įvykti.

Kitą savaitę V.Putinas Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos metu susitiks pokalbio su JAV prezidentu Baracku Obama, tačiau pastarieji jo komentarai tik patvirtina, kad abiejų lyderių nuomonės Sirijos klausimu smarkiai skiriasi.

Vašingtonas laikosi pozicijos, kad brutalus B.al Assado elgesys su savo tauta yra svarbiausia Siriją krečiančio konflikto priežastis, leidusi iš chaoso iškilti ekstremistinei grupuotei „Islamo valstybė“.

REKLAMA

Tuo tarpu Maskva tvirtina, kad džihadistų grėsmė atsirado dėl JAV vykdytos Irako okupacijos ir NATO oro kampanijos, padėjusios Libijos maištininkams nuversti kitą diktatorių Muamarą Kadhafi.

Rusija savo oro bazėje Sirijos Latakijos provincijoje pastarosiomis savaitėmis dislokavo savo karių, taip pat naikintuvų, sraigtasparnių ir šarvuočių.

CBS žurnalistas Charlie Rose'as per interviu išsakė prielaidą, jog toks Rusijos karinis įsikišimas esąs skirtas „išgelbėti“ B.al Assadą, į ką V.Putinas atsakė: „Ką gi, jūs esate teisus.“

REKLAMA

„Mano giliu įsitikinimu, bet kokie priešingi veiksmai – siekiant sunaikinti legitimią vyriausybę – sukurs situaciją, kurią dabar galite matyti kitose regiono šalyse ar kituose regionuose, pavyzdžiui, Libijoje, kur visos valstybinės institucijos subyrėjo“, – sakė jis.

„Panašią situaciją matome Irake“, – pridūrė V.Putinas.

„Nėra kito Sirijos krizės sprendimo, tik veiksmingų valdžios struktūrų stiprinimas ir siekimas padėti jiems kovoti su terorizmu, tuo pat metu raginant juos angažuotis pozityviam dialogui su racionalia opozicija ir vykdyti reformas“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų