REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Sušalę pabėgėliai miega serbų kapuose (nuotr. YouTube)

Siaubas Kroatijos-Serbijos pasienyje: sušalę pabėgėliai miega serbų kapuose

Į Vengriją atvyko rekordinis skaičius pabėgėlių

Į Kroatiją antradienį atvyko beveik 9 tūkst. migrantų - tai rekordinis dienos skaičius nuo tada, kai jie prieš savaitę pradėjo kirsti šios ES narės sieną, kad patektų į Vakarų Europą, trečiadienį pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

8

Į Kroatiją antradienį atvyko beveik 9 tūkst. migrantų - tai rekordinis dienos skaičius nuo tada, kai jie prieš savaitę pradėjo kirsti šios ES narės sieną, kad patektų į Vakarų Europą, trečiadienį pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso, kaip nurodė ministerija, į šią šalį antradienį atvyko 8 750 migrantų.

Ministerija pridūrė, kad iki 7 val. Grinvičo (10 val. Lietuvos) laiku iš Serbijos į Kroatiją atvyko jau daugiau kaip 44 tūkst. migrantų, bėgančių nuo konfliktų ir skurdo iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

REKLAMA

Priverstinis poilsis – kapinėse

Tūkstančiai migrantų, dauguma kurių – iš Sirijos, prieš kirsdami Kroatijos sieną, turėjo savo poilsio vieta rinktis serbų kapines.

Šeimos su vaikais šaltą naktį buvo priverstos ieškoti bent kokios vietos pailsėti ir pasidėti daiktus, o miegoti – tarp antkapių ir vainikų.

„Situacija čia yra labai bloga. Mes miegame ant žemės. Čia nėra kur pamiegoti ar nueiti į tualetą. Viskas yra taip, kaip jūs matote. Viskas yra blogai“, – pasakojo bėglys iš Alepo miesto Kasra.

REKLAMA
REKLAMA

Kroatijos sprendimas uždaryti sieną paliko juos „pakibusius nebūtyje“ – pabėgėliai užstrigo pasienio ruože.

„Žiūrėkite, visi čia gali pamatyti. Mes turime kartu vaikų ir pagyvenusių moterų, vyrų. Praėjusi naktis buvo pernelyg šalta o jie užsidarė. Aš manau, jie uždarė sieną, jie nieko neleidžia pas save dabar. Ir aš nežinau, ką mes darysime. Patikėkite, mums patiems nepatinka (miegoti kapinėse), mes atsidūrėme čia, nes šalta. Ir jeigu mes neturėtume problemų savo šalyje, mes neitume čia, bet mes turime problemų“, – pasakojo Mohammedas, kitas pabėgėlis iš Sirijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kroatijos premjeras ragina Serbiją nukreipti migrantus ir į kitas šalis 

Kroatijos ministras pirmininkas Zoranas Milanovičius antradienį paragino Serbiją nukreipti migrantus į Vengriją ir Rumuniją ir taip palengvinti jo šaliai tenkančią jų naštą.

Z.Milanovičius žurnalistams sakė, kad migrantai tebegali būti siunčiami į Kroatiją, tačiau „mano žinutė jai (Serbijai) taip pat yra..., kad jie būtų siunčiami ir į Vengriją, Rumuniją“.

„Mes ne kvailiai, mes matome, ką ji (Serbija) daro“, – sakė jis.

Vengrija uždarė sieną su Serbija rugsėjo 15 dieną, kad užkirstų kelią masiniam nuo karo ir skurdo bėgančių migrantų srautui iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

REKLAMA

Tada Serbija nukreipė migrantus į ES priklausančią Kroatiją.

Zagrebas pažadėjo, kad migrantai turės galimybę laisvai keliauti per Kroatiją, tačiau perspėjo, jog gali susitvarkyti tik su keliais tūkstančiais atvykėlių ir pradėjo juos gabenti autobusais ir traukiniais į šiaurę, prie Vengrijos sienos.

Migrantai buvo nukreipti ir į Kroatijos vakarų kaimynę Slovėniją.

Per pastarąsias šešias dienas į Kroatiją atvyko beveik 35 tūkstančiai migrantų, rodo antradienį paskelbti duomenys.

Migrantai ir toliau vežami prie šalies sienų. Per pirmadienį iš Kroatijos išvyko maždaug 5 100 migrantų, beveik visi iš jų – į Vengriją, nurodė vidaus reikalų ministerija.

REKLAMA

Serbijos ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius antradienį davė Europos Komisijai terminą, per kurį ji turėtų sureaguoti į šį Kroatijos žingsnį, pranešė naujienų agentūra „Beta“.

A.Vučičius pareiškė, kad iki 14 val. (15 val. Lietuvos laiku) ES vykdomoji institucija turi imtis kokių nors veiksmų dėl Kroatijos sprendimo, arba Serbija „apsigins tam tikromis priemonėmis“, sakoma pranešime.

Vėliau antradienį Serbijos premjeras šiuo klausimu šaukia neelinį vyriausybės posėdį.

Vengrija sako, kad trečiadienį į šalį atvyko 10 046 migrantai - naujas rekordas

Į Vengriją atvykstančių migrantų skaičius pasiekė naują rekordą - trečiadienį šalies sieną kirto 10 046 žmonių, siekiančių gauti prieglobstį Europoje, ketvirtadienį pranešė vengrų policija, pabėgėliams toliau plūstant per Balkanų vakarinį regioną į Šiaurės Europą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak policijos, iš viso 9 939 migrantai pateko į šalį kirtę sieną su Kroatiją, o dar 102 atvyko iš ES nepriklausančios Serbijos.

Ankstesnis rekordas buvo pasiektas rugsėjo 14 dieną, kai į šalį atvyko 9 380 migrantų, kurie suspėjo patekti į Vengriją prieš tai, kai ji aklinai atsitvėrė spygliuota užtvara nuo Serbijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų