REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

4G ryšiui svarbių radijo dažnių aukcione ketinantis dalyvauti Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras), net ir negavęs licencijos, galėtų išlikti reikšmingu žaidėju duomenų perdavimo rinkoje, sako įmonės vadovas Remigijus Šeris.

4G ryšiui svarbių radijo dažnių aukcione ketinantis dalyvauti Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras), net ir negavęs licencijos, galėtų išlikti reikšmingu žaidėju duomenų perdavimo rinkoje, sako įmonės vadovas Remigijus Šeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Interviu BNS jis teigė, kad įmonė tokiu atveju pasiūlytų įpareigoti dažnius išsidalinusius mobiliojo ryšio operatorius teikti nacionalinio tarptinklinio ryšio paslaugas.

REKLAMA

Prieš artėjantį svarbų dažnių aukcioną rinkoje girdima abejonių dėl Telecentro ketinimų konkuruoti su trimis didžiausiais operatoriais „Tele2“, „Omnitel“ ir „Bitė Lietuva“, tačiau Telecentro generalinio direktoriaus teigimu, rinkoje turėtų būti sudarytos sąlygos konkurencijai, o pasirinkimo laisvė turėtų būti palikta vartotojui.

Ar galima tvirtinti, kad technologinis pokytis - perėjimas nuo „WiMax“ prie LTE technologijos - yra vienas reikšmingiausių Telecentro istorijoje?

REKLAMA
REKLAMA

Iš tikrųjų labai reikšmingas. Telekomunikacijose įranga skaičiuojama 5-8 metams - per tą laikotarpį ji technologiškai, morališkai ir fiziškai pasensta. Dėl to, kad IT sritis stipriai ir greitai vystosi, ta įranga, kuri buvo pagaminta prieš 6-7 metus, jau nebeatitinka rinkos poreikių. Prieš 5 metus vystantis televizijos rinkai, analoginė televizija neatitiko poreikių ir buvo pereita prie skaitmeninės televizijos. Lietuva taip pat priėmė sprendimą išjungti analoginę televiziją ir pradėti transliacijų siuntimą skaitmenine technologija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis Telecentro verslas buvo programų siuntimas ir prieigos nuoma. Reikėjo priimti sprendimą ir, manau, kad tada pats reikšmingiausias dalykas buvo padarytas, pereinant iš analoginės į skaitmeninę televiziją.

Taip pat priimtas sprendimas teikti duomenų perdavimo paslaugas per plačiajuostę bevielę prieigą. Tuo metu šis sprendimas buvo strategiškai reikšmingiausias ir labai teisingas - įmonė diversifikavo savo veiklą, buvo toliaregiškai pažiūrėta į perspektyvą, nes tuo metu mobiliojo ryšio operatoriai teikė tik balso telefonijos paslaugas ir kaip pridėtinė vertė buvo internetas.

REKLAMA

Telecentras ėjo į šią sritį pilnu tempu, ir tai buvo sėkmė. Nesėkmė atsirado tada, kada prasidėjo krizė ir „Intel“ nusprendė toliau nebevystyti „WiMax“ technologijos. Rinkoje LTE technologija nugalėjo ir operatoriai prieš kelis metus duomenų perdavimui pasirinko būtent šią technologiją.

Mes įvertinome situaciją, pasižiūrėjome, kokios reikalingos investicijos, kokia bus pasekmė įmonei, jeigu mes nediegsime šitos technologijos, ir priėmėme sprendimą važiuoti į priekį ir modernizuoti esamą tinklą, pereinant į LTE technologiją.

REKLAMA

Ar teisingai Telecentras įvardijamas kaip pretendentas tapti ketvirtuoju mobiliojo ryšio operatoriumi?

Čia yra toks maišymas. Visi kalba apie tradicinę telefoniją per 2G ir 3G technologiją. Mes nepretenduojame į šituos dažnius ir neketiname statyti 2G ir 3G tinklo. (...) Mes modernizuojame duomenų perdavimo tinklą, statome naują LTE standarto technologijos tinklą, kuris yra duomenų perdavimu grįsta paslauga. Tradicinio balso telefonijos paslaugų mes tikrai neteiksime.

Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) ketina organizuoti 4G ryšiui svarbių radijo dažnių aukcioną. Praėjusią savaitę suinteresuotos šalys pateikė pastabas dėl aukciono sąlygų. Kaip Telecentras vertina būsimo aukciono sąlygas?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš asmeniškai ir mūsų vadovų komanda už tai, kad aukcionas vyktų tikrai skaidriai, be išankstinių lobistinių nuostatų. Mes kritikavome (sąlygas - BNS), kreipėmės į Konkurencijos tarybą dėl to, kad jautėsi išankstiniai susitarimai.

Tos sąlygos tikrai keistinos. Norėtume, kad jos būtų keičiamos nebūtinai, kaip mes sakome, bet tegul Ryšių reguliavimo tarnyba įvertina, ar mūsų pastabos yra teisingos, ir jei jos teisingos, tegul atitinkamai koreguoja ir konkurso sąlygas. Mano noras, kad nebūtų daromos dirbtinės kliūtys kitam operatoriui ateiti, nes dabar gaunasi, kad siūlomi 3 paketai ir yra 3 mobiliojo ryšio operatoriai. Čia nesiskaito aukcionas, čia skaitosi dažnių pardavimas.

REKLAMA

Jeigu dalyvauja daugiau dalyvių, bet kokiu atveju laimi vartotojas, nes rinkoje bus didesnė konkurencija ir ji neapribota jokiais papildomais saugikliais. Tegul vartotojas pasirenka operatorių, paslaugų kokybę, įkainius ir t.t.

Mūsų prašymas ir noras, kad tegul renkasi vartotojas, o ne mobilūs operatoriai, kas su jais gali konkuruoti, o kas, jų nuomone, to nevertas.

Ar matote galimybę skųsti aukciono sąlygas, jeigu vis dėlto RRT neatsižvelgtų į jūsų pastabas ir Telecentro netenkins galutinis sąlygų variantas?

Dabar iškart pasakyti negaliu. Mes tikrai dėsime daug pastangų, kad tos sąlygos būtų priimtinos ne tik mums, bet ir kitiems.

REKLAMA

Jeigu vis dėlto bus nuspręsta išdalinti 3 radijo dažnių paketus ir Telecentras negaus nė vieno. Kokią įmonės ateitį matote, ar turite atsarginį planą?

R.Šeris: Turime tą planą, tai nėra beviltiška situacija. Mes dar nepasiūlėme, bet pasiūlysime tą variantą, kaip yra civilizuotose šalyse, kur esamiems operatoriams išsidalinus dažnius, yra prievolė sudaryti nacionalinį tarptinklinį ryšį kaimiškuose rajonuose, kad vėlgi laimėtų vartotojas.

Taip yra Čekijoje, Prancūzijoje, Slovakijoje, kur neseniai vyko aukcionai. Ten laimėję operatoriai buvo įpareigoti teikti užmiesčio tarptinklinio ryšio paslaugas, kad neuždarytų kitų rinkoje dirbančių įmonių, panašių kaip Telecentras. Pavyzdžiui, mūsų klientas pajudėjo link Kauno ar nuvažiavo į nedidelį miestelį, jis jungiasi per kitą operatorių, o mes atsiskaitytume su tuo operatoriumi už tarptinklinio ryšio paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mes turime dažnius, mes statome tais dažniais tinklą. Jei nebus minėtų paslaugų, reikės kažkiek daugiau bazinių stočių. Bet mes esame parengę verslo planą ir mums viskas tinka.

Ar galite plačiau papasakoti apie šį verslo planą? Rinkoje kalbama, kad Telecentrui reikės kelių dešimčių ar net daugiau nei 100 mln. eurų investicijų. Kokie yra jūsų skaičiavimai?

Negaliu detaliai atskleisti tų dalykų, bet galiu pasakyti, kad jei rinkoje skelbiama 100 mln. eurų, tai bus kelis kartus mažiau. (...) Negaliu pasakyti, nes tai yra komercinė paslaptis. Mes nesame rinkos avantiūristai, visa komanda dirbusi gerai žinomose IT rinkos įmonėse. Mūsų patirtis ir žinios leidžia tiksliai suskaičiuoti. Lygiai taip pat moka skaičiuoti ir kiti.

REKLAMA

Norint investuoti, reikia pasiskolinti pinigų. (...) Šiai dienai neturime nė vienos skolos, 10 metų dirbome pelningai, išskyrus tuomet, kai valstybė priėmė sprendimą išjungti analoginę televizija.

Esame paskelbę konkursą bankams, kurie nori mums paskolinti šitam projektui pinigų ir turime keletą pasiūlymų. Tai reiškia, kad bankai vertina mūsų verslo planą, žiūri mūsų kontraktą su tiekėju (LTE įrangos - BNS), perspektyvas, analizuoja rinką. Jau turime keletą pasiūlymų su labai geromis sąlygomis.

Ar tai yra vietos, ar tarptautiniai bankai?

Yra dalyvių iš užsienio ir iš Lietuvos.

Kada ketinate pasirašyti paskolos sutartį su banku?

Priklausys nuo derybų. (...) Aš manau, kad šiemet.

Ar jau turite pasirinkę LTE technologijos įrangos tiekėjus?

Turime, bet kol kas negalime įvardinti. Tai bus paskelbta artimiausiu metu.

Susisiekimo ministerija ketina Telecentrą įtraukti į kuriamą transporto įmonių holdingą. Kaip tai paveiktų įmonės planus ir dalyvavimą dažnių aukcione?

REKLAMA

Aš nematau jokio skirtumo, ar būsime, ar nebūsime holdinge. Mes operuojame savo kapitalu ir jokių išlygų negali būti, ar tai būtų skolinimosi, ar investicijų, ar paslaugų kokybės klausimas. Kokios priklausomybės mes bebūtume, mes dirbame rinkoje ir holdingas už mus nepadirbs ir neišgelbės. Aš manau, kad pirmas dalykas, kuris lemia sėkmę rinkoje, yra vadovų komanda, darbuotojų požiūris ir darbas su klientais.

Rinkoje taip pat buvo minčių, kad Telecentras galėtų bandyti tapti stipriu infrastruktūros žaidėju, o ne bandyti konkuruoti su mobiliojo ryšio bendrovėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Mes turime tik 59 bokštus, o norint padengti visą teritoriją, reikia kelių šimtų bokštų. Mes jų neturime, juos turi pasistatę mobiliojo ryšio operatoriai. Mes šiai dienai nuomojamės per 500 vietų savo tinklui ir dar tinklą reikės išplėsti, ieškoti vietų, kad galėtume padengti teritoriją.

Šiuo metu kiekvienas statosi savo tinklą. Manau, kad iki infrastruktūros operatoriaus ar bendrų sprendimų mums dar toli, dar reikia daug pamokų išmokti. Turi būti pakankamai didelė konkurencija, kad rinkos dalyviai pradėtų bendradarbiauti.

 

Primename, kad RRT ruošiasi rengti 4G ryšiui svarbių 900 megahercų (MHz) ir 1800 (MHz) radijo dažnių blokų aukcioną. Šią savaitę RRT su būsimais dalyviais ir suinteresuotomis institucijomis ketina aptarti jų pateiktas pastabas dėl aukciono sąlygų. Aukcioną numatyta surengti lapkričio 30 dieną.

Pradinėse aukciono sąlygose nurodoma, kad ketinama išdalinti 3 radijo dažnių blokus. Šias radijo dažnių juostas dabar - iki 2017 metų spalio pabaigos - turi teisę naudoti „Bitė Lietuva“, „Omnitel“ ir „Tele2“, tačiau būsimame aukcione ketina dalyvauti ir Telecentras.

Telecentras liepos pabaigoje paskelbė apie ketinimus atsisakyti „WiMax“ technologijos ir pereiti prie LTE technologijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų