REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos išrinktasis kairysis ministras pirmininkas Alexis Tsipras sekmadienį vykusiuose rinkimuose laimėjo įtikinamą pergalę, kuri jam suteikia mandatą įgyvendinti nepopuliarias reformas, mainais į kurias buvo pasiektas susitarimas su tarptautiniais kreditoriais dėl šalies finansinio gelbėjimo.

Graikijos išrinktasis kairysis ministras pirmininkas Alexis Tsipras sekmadienį vykusiuose rinkimuose laimėjo įtikinamą pergalę, kuri jam suteikia mandatą įgyvendinti nepopuliarias reformas, mainais į kurias buvo pasiektas susitarimas su tarptautiniais kreditoriais dėl šalies finansinio gelbėjimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Netikėtas skirtumas, kuriuo jis laimėjo rinkimus, buvo užsitikrintas po to, kai jo vadovaujamoje radikalioje kairiojoje partijoje „Syriza“ kilo maištas dėl esmingo pasikeitimo mokesčių ir pensijų politikos srityje ir A.Tsipras buvo priverstas atsistatydinti bei inicijuoti jau trečią šiais metais visuotinį balsavimą.

REKLAMA

Duomenimis, gautais suskaičiavus apie 90 proc. balsų, „Syriza“, atrodo, gali užsitikrinti beveik absoliučią daugumą 300 vietų parlamente, o sudariusi sąjungą su mažesne nacionalistine partija – suformuoti tvirtas pozicijas turinčią valdančiąją koaliciją.

„Syriza“ įrodė esanti per tvirta, kad mirtų“, – vėlai sekmadienį šimtams savo šalininkų, susirinkusių į pergalės mitingą Atėnuose, pareiškė 41 metų A.Tsipras, kuris yra jauniausias šalies premjeras per pusantro šimto metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Graikijos žmonės suteikė aiškų mandatą atsikratyti to, kas mus laiko praeityje“, – sakė jis.

A.Tsipras, kuris susitarimą dėl griežto taupymo teisino kaip galimybę išvengti chaotiško pasitraukimo iš euro zonos, sakė, kad jo pergalė „pakeis balansą“ Europoje, ir pažadėjo kovoti su išsikerojusia korupcija ir slepiamu turtu.

„Priekyje susidursime su sunkumais, – sakė jis šalininkams. – Atsigavimas negali ateiti maginėmis priemonėmis, tačiau per didžiulį darbą, užsispyrimą ir kovą“.

Kol kas rezultatai rodo, kad „Syriza“ laimėjo 35,53 proc. balsų, o jų pagrindiniai varžovai, konservatyvi „Naujosios demokratijos“ partija – 28,05 procento.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai reiškia, kad „Syriza“ gali gauti 145 mandatus parlamente ir vėl sudaryti koaliciją su Nepriklausomųjų graikų partija, kuri buvo radikalių kairiųjų partnerė pirmojo „Syriza“ vyriausybėje, sudarytoje sausio mėnesį.

A.Tsipras vėliau pirmadienį turi gauti mandatą iš prezidento Prokopis Pavlopoulos suformuoti naują vyriausybę.

„Mes sujungsime savo vėliavas ir savo pajėgas vardan sąžiningumo“, – sakė jis.

„Rizikingas lošimas pasiteisino“

„Syriza“ triumfo mastas yra gerokai didesnis negu buvo tikėtasi, nes prieš pat rinkimus rengtos nuomonių apklausos rodė, kad radikalūs kairieji gali aplenkti konservatorius vos 0,7-3 procentiniais punktais.

REKLAMA

A.Tsipras net įstengė atlaikyti maištą, kurį sukėlė 25 jo partijos griežtosios linijos įstatymų leidėjai, kurie pasitraukė iš „Syriza“, atsisakę pritarti reformoms, kurių imtis šalis įsipareigojo mainais į liepą sudarytą sutartį dėl 86 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo plano.

Jiems įkūrus naują prieš taupymą nukreiptą partiją, „Syriza“ neteko penktadalio savo deputatų. Buvęs įtakingas A.Tsipro finansų ministras Yanis Varoufakis praėjusią savaitę sakė, kad sekmadienį balsuos už maištininkus.

Beveik 44 proc. rinkėjų nutarė neiti į rinkimus – tai gerokai daugiau nei sausio mėnesį, kai atiduoti balso parlamento rinkimuose nepanoro 36 proc. rinkėjų.

REKLAMA

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as tapo pirmuoju lyderiu, kuris pasveikino A.Tsiprą, o artimiausiomis savaitėmis jis ketina su vizitu atvykti į Atėnus.

„Alekio Tsipro rizikingas lošimas pasiteisino“, – sakė Berenbergo banko analitikas Holger Schmiedingas.

„Atsižvelgiant į sumaištį, kurią jis sukėlė Graikijoje, ir dramatišką jo politikos pasikeitimą ... jo dabartinė pergalė pirmalaikiuose rinkimuose negali nekelti nuostabos“, - pridūrė jis.

A.Tsipras, kuris dabar yra gerai pažįstamas Briuselio koridoriuose ir Europos sostinėse, yra pažadėjęs kiek įmanoma sušvelninti finansinės pagalbos sąlygas, kad padėtų šalies skurdžiausiems gyventojams atlaikyti griežto taupymo politikos negandas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Galiu pasakyti, kad mūsų pasiektas susitarimas, yra gyvas organizmas“, – pažymėjo A.Tsipras prieš rinkimus ir išvardijo virtinę „atvirų klausimų“, įskaitant skolos sumažinimą, privatizacijas, darbo santykius ir sunkumus išgyvenančių bankų problemų sprendimą.

Tačiau delsti nebelieka laiko, nes jau spalio mėnesį skolintojai turi nuspręsti, ar Atėnai laikosi lėšų mainais į reformas programos. Nuo to priklausys, ar naujoji vyriausybė gaus naują 3 mlrd. eurų pagalbos išmoką.

Graikijos naujasis parlamentas, kuris, kaip numatoma, pradės posėdžiauti spalio 1 dieną, turės peržiūrėti 2015 metų biudžetą, atsižvelgdamas į pensijų ir pajamų mokesčių reformas, įskaitant ūkininkų pajamų mokesčius, kurie iki 2017 metų turėtų padvigubėti.

REKLAMA

Iš viso aštuonios partijos turėtų patekti į naują parlamentą, o daliniai rezultatai rodo, kad neonacistinė „Aukso aušros“ partija tvirtai užima trečią vietą.

Ketvirta vieta tenkinasi „Pasok“ socialistai.

Šis balsavimas yra jau trečiasis Graikijoje šiais metais, vienas jų buvo referendumas, ir penktasis per pastaruosius šešerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų