REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
50
Sidabrinė Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė (nuotr. SCANPIX)

Europos krepšinio milžinai – Lietuva ir Ispanija – šįvakar kovėsi finale dėl galimybės iškelti ant savo rankų „Eurobasket 2015” nugalėtojų taurę. Visas rungtynes savo sąlygas diktavę ispanai taip ir neišleido pergalės iš savo rankų. Finalą lietuviai pralaimėjo rezultatu 63:80 (8:19, 25:22, 10:19, 20:20).

50

Europos krepšinio milžinai – Lietuva ir Ispanija – šįvakar kovėsi finale dėl galimybės iškelti ant savo rankų „Eurobasket 2015” nugalėtojų taurę. Visas rungtynes savo sąlygas diktavę ispanai taip ir neišleido pergalės iš savo rankų. Finalą lietuviai pralaimėjo rezultatu 63:80 (8:19, 25:22, 10:19, 20:20).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA

Rungtynių eiga:

Ketvirtas kėlinys

Vaizdas aikštėje beveik nesikeičia - ispanais nė per sprindį nepaleidžia iniciatyvos ir tvirtai kontroliuoja rungtynių eigą - 45:60. Vienas gražesnių epizodų - M. Kuzminskas pakabina ore kamuolį, o jį į krepšį įgrūda J. Valančiūnas. Pastarasis likus žaisti kiek daugiau nei tris minutes baigia pasirodymą - teisėjas jam skiria penktą pražangą - 54:69. M. Kuzminskas švelnina skirtumą 59:71. Taiklus P. Gasolio tritaškis vėl grąžina triuškinamą ispanų pranašumą - 59:75. Atrodo, tai nubraukia visas lietuvių viltis ką nors pakeisti šiose rungtynėse.

REKLAMA
REKLAMA

Trečias kėlinys

Lietuviai praranda kamuolį ir Pau Ribas krauna jį iš viršaus. Teisėjai fiksuoja bet kokį prisilietimą prie P. Gasolio - J. Valančiūnas per kelias sekundes dukart prasižengia ir su trim pražangomis sėda ant atsarginių suolo. Po A. Kavaliausko dėjimo iš viršaus - 35:45. Po R. Fernandezo tritaškio skirtumas pirmą kartą išauga net iki 17 taškų - 35:52. likus žaisti 10 min. lietuviai atsilieka 43:60.

Per rungtynių pertrauka pagerbtos FIBA krepšinio legendos. Tarp jų - Š. Marčiulionis ir V. Tkačenka:

Antras kėlinys

Ispanijos rinktinė toliau sėkmingai žengia į priekį, o lietuviai sunkiai renka taškus. Po R. Fernandezo dvitaškio - 10:25. N. Mirotičius smeigia taiklų tritaškį ir įpusėjus kėliniui lietuviai atsilieka 16:30. P. Gasolis krauna kamuolį iš viršaus ir skirtumas auga 18:34. M. Kalnietis ir J. Valančiūnas tirpdo pranašumą penkiais taškais, tačiau vėl neapsigina nuo tritaškio. R. Seibučio du tritaškiai iš eilės verčia sunerimti varžovų trenerį S. Scariolo - 29:37.J. Mačiulis paskutinę sekundę pataiko tritaškį ir įpusėjus dvikovai Lietuvos komanda atsilieka 33:41.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmas kėlinys

P. Gasolio bloku J. Mačiuliui prasidėjusios rungtynės įsibėgėja, tačiau pradžia palankesnė ispanams - lietuviai stringa varžovų gynyboje, o šie renka lengvus taškus - 2:8. Ir po minutės pertraukėlės reikalai nesitaiso - įpusėjus ketvirčiui lietuviai atsilieka 4:15. J. Kazlausko auklėtiniai klysta, ispanai jų klaidas verčia taškais - skirtumas didėja 6:19. M. Kuzminskas žadina lietuvius galingu dėjimu iš viršaus. Pirmą kėlinį Lietuvos rinktinė pralaimi 8:19.

Situacija prieš rungtynes:  

REKLAMA

Ispanijos ir Lietuvos rinktinės grupės etape nedemonstravo to žaidimo, kuris leistų jas vadinti pagrindinėmis kandidatėmis laimėti turnyrą. Viskas pasikeitė nuo atkrintamųjų varžybų, kai gerindami žaidimą abiejų šalių krepšininkai šlavė varžovus vieną po kito.

Ispanams kelią į finalą pastojo aikštės šeimininkai prancūzai, tačiau titaniškos Pau Gasolio pastangos – pelnė net 40 taškų, padėjo po pratęsimo švęsti pergalę 80:75. Jono Kazlausko auklėtiniai pusfinalyje susidūrė su iki tol nė karto nesuklupusiais serbais ir įveikė juos 67:64.

REKLAMA

„Psichologinė įtampa, nesvarbu, kad tai finalas, kad labai norime laimėti, taip smarkiai nebeslėgs, kaip iki šiol. Treneriams tai bus galimybė panaudoti vienu kitu žaidėju daugiau, kad nuimtų fizinį krūvį nuo žaidėjų“, - teigė Lietuvos rinktinės strategas J. Kazlauskas.

Net keturi Ispanijos rinktinės žaidėjai – Sergio Llullas, Rudy Fernandezas, Felipe Reyesas ir Sergio Rodriguezas – puikiai pažįsta Joną Mačiulį, su kuriuo rungtyniauja Madrido „Real“ klube. Tačiau pagrindinį dėmesį lietuviams teks skirti ispanų lyderiui Pau Gasoliui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Gasolis visada buvo Gasolis. Jis ir bus Gasolis. Turėsime ne tik apie jį, bet ir apie kitus gavoti – keli žaidėjai laimėjo Eurolygą, susižaidę, gerai vienas kitą pažįsta. Ne tik apie Pau galvoti. Svarbu bus individualiai ir prieš kitus apsiginti“, - sakė lietuvių rinktinės skautas Benas Matkevičius.

Rezultatyviausias turnyro žaidėjas P. Gasolis atsargiai vertino varžovus finale: „Reika atiduoti pagarbą jaunai Lietuvos komandai su nepaprastu talentu, kaip sunkiai jie dirbo, kad pasiektų finalą. Tikrai labai gerbiame juos. Reikės labai gerai pasiruošti dvikovai su lietuviais, jei norime juo įveikti“.

REKLAMA

P. Gasolis sužaidė fantastiškas rungtynes „Eurobasket 2015” pusfinalyje – surinko pusę komandos taškų ir padėjo savo komandai po pratęsimo įveikti prancūzus. Ispanas pirmauja turnyre pagal pelnomus taškus – 25,6 taško per rungtynes ir blokuotus metimus - vidutiniškai 2,3. Jis taip pat ketvirtas pagal atkovotus kamuolius – 8,4 per rungtynes.

J. Valančiūnas Europos čempionate pelnė keturis dvigubus dublius ir vienu aplenkė būsimą varžovą P. Gasolį. Lietuvos aukštaūgio vidurkiai: 16,9 taško, 8,3 atkovoto kamuolio ir 1,6 blokuoto metimo. Jei Jonui pavyktų pristabdyti Pau, lietuvių šansai taptų geresni.

REKLAMA

Trečias Europos čempionų titulas ispanams per keturis turnyrus iš eilės prilygtų buvusios Jugoslavijos laimėjimui – trys auksiniai apdovanojimai tarp 1995 ir 2001 metų. Grupės varžybose du pralaimėjimus patyrę ispanai vos persirito į kitą etapą, tuo tarpu lietuviai pralaimėjo tik kartą – dvikovoje su belgais ir nuo to karto šešiose rungtynėse pergales išplėšė penkių ir mažiau taškų skirtumu.

Lietuvos ir Ispanijos tarpusavio kovose daugiau sėkmės lydėjo matadorų šalies atstovus. 2003 metų finale lietuviai įveikė ispanus ir pasipuošė auksu, tačiau pastarieji atsigriebė 2006 metų pasaulio čempionato ketvirtfinalyje ir 2008 metų olimpiados pusfinalyje. Lietuviai vėl buvo pranašesni 2010 metų planetos pirmenybių grupės rungtynėse, tačiau nusileido 2011 metų „Eurobasket“ pirmajame etape.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kerštu už pusfinalio pralaimėjimą ispanams degantys turnyro šeimininkai prancūzai ant kelių klaupdamiesi žadėjo palaikyti lietuvius finale, tačiau „Pierre Mauroy“ arenoje turėtų būti ir bent keli tūkstančiai  lietuvių.

Tiek ispanai, tiek lietuviai prasibraudami į „Eurobasket 2015” finalą gavo ir tiesioginį bilietą į kitų metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes. Lietuvos krepšininkai nepraleido nė vienos olimpiados nuo to laiko, kai atkūrė nepriklausomybę 1991 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų