REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Vis garsiau perspėjama, kad smurto išpuolių siekiantys surengti džihadistai galbūt mėgina prasmukti į Europą apsimetę pabėgėliais, bet analitikai atkreipia dėmesį, kad ekstremistams nebūtina sėsti į palaikes gumines valtis, norint patekti į Senąjį žemyną.

 Vis garsiau perspėjama, kad smurto išpuolių siekiantys surengti džihadistai galbūt mėgina prasmukti į Europą apsimetę pabėgėliais, bet analitikai atkreipia dėmesį, kad ekstremistams nebūtina sėsti į palaikes gumines valtis, norint patekti į Senąjį žemyną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politikai jau kelias pastarąsias savaites skelbė perspėjimus dėl grėsmės, kad kraujo ištroškę radikalai galbūt plūsta į Europą kartu su daugybe nevilties apimtų migrantų, ir netgi popiežius Pranciškus šią savaitę kalbėjo apie „infiltracijos riziką“.

REKLAMA

Ekspertai sutinka, kad toks scenarijus nėra neįmanomas, bet argumentuoja, jog tokioms ekstremistų grupuotėms kaip „Islamo valstybė“ prieinamos daug parankesnės galimybės pasiekti Europos Sąjungą, kur jie galėtų surengti išpuolių.

„Manau, šis susirūpinimas yra labai pagrįstas, bet svarbu atminti, kad toje grupuotėje kaunasi daug ES piliečių, turinčių galiojančius pasus, kurie potencialiai galėtų grįžti (į Europą), pasinaudoję įprastomis priemonėmis“, – sako analitinės organizacijos „IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre“ ekspertas Matthew Henmanas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau jis atkreipė dėmesį, kad šia galimybe pasinaudoję kovotojai galėtų būti išaiškinti, tuo tarp pabėgėlių ryšių su kovotojų grupuotėmis patikrinti beveik neįmanoma.

„Tai viena aktualiausių saugumo problemų, su kuria šiuo metu susiduria saugumo pareigūnai Vakarų Europoje“, – M.Henmanas sakė naujienų agentūrai AFP.

ES kovos su terorizmu vadovas Gilles de Kerchove'as kovą paragino būti budresnius prie Bendrijos išorinių sienų, sakydamas, kad „palyginti lengva patekti į Europos Sąjungą, įsiliejus į pabėgėlių srautą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet jau daugiau negu 430 tūkst. migrantų, kurių daugelis yra pabėgę nuo karų Sirijoje ir Afganistane, atplaukė į Europą per Viduržemio jūrą, kai dešiniojo sparno politikai stengėsi atkreipti dėmesį į grėsmes, susijusias su šiuo antplūdžiu.

„Šiuo metu neturime jokių užuominų, kad džihadistai įsimaišytų tarp pabėgėlių“, – sakė vienas aukšto rango Prancūzijos žvalgybos pareigūnas, pageidavęs neviešinti jo vardo.

„Tiesa, džihadistai vis dažniau naudojasi sausumos maršrutais, kad liktų nesusekti“, bet jie taip pat turi „finansinių priemonių“ patekti į Europą kitais keliais, leidžiančiais išvengti pavojų, su kuriais susiduria dauguma migrantų, nurodė jis.

REKLAMA

Daugelis ekstremistų, įvykdžiusių atakų Europoje „Islamo valstybės“ arba tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vardu, turėjo galiojančius ES pasus. Tarp jų buvo ir prancūzas Mehdi Nemmouche'as, šaudęs žydų muziejų Briuselyje 2014 metų gegužę.

„Visos didžiosios islamistų grupuotės Sirijoje ir Irake šiuo metu yra susitelkusios į ten vykstančias kautynes ir apsiriboja, bent jau viešai, raginimais savo šalininkams, kurie negali išvykti į Iraką arba Siriją bei jau esančius ES, puldinėti jų vardu savo šalyse, o ne siunčia į jas savo žmones“, – aiškino M.Henmanas.

REKLAMA

Buvęs Prancūzijos žvalgybos agentūros DGSE vadovas Alainas Chouet sakė, kad grėsmė, jog džihadistai atvyks apsimetę pabėgėliais, yra „laužta iš piršto. Tai absurdiška“.

„Kalbant operatyviniais terminais, tinklui taip rizikuoti nėra prasmės“, – jis teigė AFP.

Pasak A.Chouet, ekstremistų grupuotė gali sau leisti siųsti savo kovotojus į Europą „lėktuvu, su puikiu bilietu, puikiu pasu, kad viskas būtų tvarkinga“.

„Jie turi visus išteklius; jie visada gali susirasti tris mulkius mūsų nekilnojamojo turto agentūrose, kad įvykdytų tokį aktą“, pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau paaštrėję nuogąstavimai tikriausiai padidins naštą saugumo tarnyboms, sunkiai įstengiančioms reaguoti į jau žinomas grėsmes.

„Jeigu įvertinsite atvykstančių pabėgėlių skaičių ir faktą, kad apie tų žmonių tapatybę turima labai mažai informacijos, galit įsivaizduoti, koks yra šio uždavinio mastas“, – sakė M.Henmanas.

Prancūzijos Tyrimų ir žvalgybos centro (CF2R) direktorius Ericas Denece'as taip pat perspėjo nesutirštinti spalvų, kalbant apie grėsmes, kurias esą kelia užsimaskavę džihadistai, nes tokiais argumentais gali pasinaudoti prieš imigrantus nusistačiusios partijos „siekiančios užbarikaduoti Europą“.

„Išpūsti šią grėsmę būtų visiškai idiotiška, tačiau visiškai ją neigti būtų klaidinga“, – pabrėžė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų